Přestávky v cvičení

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Windy

Přestávky v cvičení

Příspěvek od Windy »

Ahoj všichni, mám velkou prosbu. Ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s cvičením. Jak často a jak dlouho cvičíte a jestli si dáváte někdy přestávky (den, dva, týden apod.) Zajímají mě jak začátečníci, tak zkušení hráči :-)
Proč se ptám... já denně cvičím cca 2,5 hodiny, někdy i víc, pokud stíhám svoje ostatní povinnosti. (samozřejmě, že si dám přestávku na kafe, džus a nebo na pár koleček po pokoji, kdy se cestou zuřivě tluču do čela, protože ta rozsypaná rýže na notovém papíru ne a ne naskákat do hlavy :oops: )
Cvičím denně i o víkendech, pokud je problém maximálně cvičení zkrátím ale nevynechávám. Aby mě to pořád bavilo, tak si spíš cvičení obměňuji. Ale teď zrovna docela nestíhám a když jsem si měla dnes jít sednout k soupravě, neměla jsem vůbec chuť.
Je problém den vynechat? Nebo dva? bojím se aby se mi to co už umím nezačalo z hlavy zase ztrácet :-(
Moleek

Re: Přestávky v cvičení

Příspěvek od Moleek »

Určitě to není problém. Stačí si uvědomit, že to děláš pro svoje potěšení, není to příprava na olympiádu. Pokud prostě den, dva nemáš chuť hrát, tak proč se do toho nutit. Když to člověka nebaví, tak to stejně podvědomě bude flákat.
Je určitě výborné, že cvičíš denně a dlouho, ale rozhodně to není potřeba přehánět natolik, že už tě to téměř přestane bavit.
Jediné riziko bych viděl v tom, že když si zvykneš na vynechávání, tak možná budeš vynechávat čím dál víc. V tomhle je ta pravidelnost určitě výhodou.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pehve

Příspěvek od pehve »

Klidně vynechej, já mám často období kdy bicí nemůžu ani vidět - třeba měsíc. To se věnuji kytaře.
Když se vrátím k paličkám, necítím žádný problém, spíše naopak mám pocit že se to usadilo a jde mi to lépe.
Jak píše Moleek, není to sport ale umění..
shotteckk
Bandzone: www.bandzone.cz/exorcizphobia; www.bandzone.cz/plh

Příspěvek od shotteckk »

pehve píše:Klidně vynechej, já mám často období kdy bicí nemůžu ani vidět - třeba měsíc. To se věnuji kytaře.
Když se vrátím k paličkám, necítím žádný problém, spíše naopak mám pocit že se to usadilo a jde mi to lépe.
Jak píše Moleek, není to sport ale umění..
Naprostý souhlas.. Když nehraju třeba týden, zdá se mi že mi to jde líp a mám i větší chuť hrát, než když za tím sedím denně celý týden. Před koncertem tomu věnuju víc času abych nebyl na pódiu jako dřevo ale zase se nemusím strhat aby mě druhý den bolely ruce.
Shotteckk

Mapex (22-14-10-12-13-16)
Doublepedal Pearl Demon Drive,
Činely Paiste, Sabian, Ufip
Paličky Balbex 5B Nylon.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Jednou týdně cvičim sám a jednou máme zkoušku,když hraješ v kapele je to asi minimum :wink:
Takový stavy,že bych nemohl bicí ani vidět teda nemám,spíš už se nemůžu dočkat,když mám tejden odpolední :lol:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
pehve

Příspěvek od pehve »

tak to věřím když cvičíš jednou za týden :)
Mám ty stavy vždy po šňůře cvičení a přehrávání etud za účelem dosažení nějaké úrovně techniky k určitému datu (koncert, učitel) kdy makám i 4-6 hodin denně a věnuji tomu všechen možný čas. Tohle vydržím klidně i 2 měsíce ale potom si dám chvíli od bicích klid.
Windy

Příspěvek od Windy »

Děkuji vám všem, já se vlastně pořád snažím učit nové věci, takže je potřeba abych cvičila Často a i já to Tak vnímám. Vlastně teprve když sedím u bicích, připadá mi že je svět konečně Tak jak má být :-)
Ale protože už nejsem nejmladší, chtěla jsem vědět jak rychle se zapomíná.

A vlastně je mi líto, že nemůžu věnovat hraní víc času práce a rodina mi zabere skoro všechen. jenže někdy bývám opravdu unavená...

a z toho co píšete jsem pochopila, že to cvičení v takovém případě asi stejně nemá cenu, je to tak?
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Já se přiznám, že v podstatě necvičím vůbec. maximálně jen když se učím nějakou novou pecku...... a pak jen na zkouškách s celou kapelou.... ale to nebývá často (třeba tohle léto jsme s mojí domovskou bandou zkoušeli asi 3x).
Nicméně zase velice často hraji a vedle své kapely funguji ještě v jiných projektech.......

nechci říkat že po letech hraní cvičit netřeba..... naopak čím jsem v tom déle, tím víc vidím co vše ještě neumím...... ale prostě nějak není čas a prioritou je pro mě živé hraní, ktzeré mi zaplaťbůch zabere hodně z volného času;) Ale cvičit bych rozhodně měla....stydím se.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:Děkuji vám všem, já se vlastně pořád snažím učit nové věci, takže je potřeba abych cvičila Často a i já to Tak vnímám. Vlastně teprve když sedím u bicích, připadá mi že je svět konečně Tak jak má být :-)
Ale protože už nejsem nejmladší, chtěla jsem vědět jak rychle se zapomíná.

A vlastně je mi líto, že nemůžu věnovat hraní víc času práce a rodina mi zabere skoro všechen. jenže někdy bývám opravdu unavená...

a z toho co píšete jsem pochopila, že to cvičení v takovém případě asi stejně nemá cenu, je to tak?
jak kdy, já cvičím poměrně často a únavu prostě překonám, dám děti spát a makám do půlnoci,do jedné do dvou ráno....někdy když to nejde jdu spát ale to je jen občas...
Diabollo

Příspěvek od Diabollo »

pehve píše: ... dám děti spát a makám do půlnoci,do jedné do dvou ráno....
:shock: ty jo! to jde? děti dostanou špunty, nebo máš dostatečně velký dům? :wink:

Abych se přiznal za sebe, z cvičení až takovou vědu nedělám. Hlavní je, že bicí musí člověka bavit. Samozřejmě to je pak znát na herním projevu - hold dokonalý nejsem :oops:
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:dvou ráno....někdy když to nejde jdu spát ale to je jen občas...
to já občas dost často také nechodím, takže tě chápu :-D

Mimochodem, dnes jsem cvičit šla a opravdu se ukázalo, že malá krátká přestávka může dost pomoct. Nějak to šlo všechno samo. A dokonce jako by se mi v hlavě rozsvítilo. Dokonce mi šly číst i noty :-D Ale zároveň přiznávám, že bych asi nevydržela necvičit. Asi mám závislost :-D
pehve

Příspěvek od pehve »

Ne, děti nedostanou špunty :) ale po deváté večer přecházím na tichý režim - na blány rozhodím gumové placky, místo kopáku nasadím takové šidítko z betonu a gumy co dokonale tlumí a činely kromě hajtky vynechám. Cvičím ve sklepě rodinného domu, ložnice je v podkroví přes jedno patro a v noci se tam donese pouze slabé ťukání. Kdybych trochu přitlumil prostor kde mám set postavený nebylo by slyšet téměř nic.
V noci se mi cvičí nejlépe a nejvíc se naučím.
Přes den, někdy, když mám možnost, všechno usadím na živé soupravě.

Windy držím palce aby ti to vydrželo!
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:...Přes den, někdy, když mám možnost, všechno usadím na živé soupravě.
Windy držím palce aby ti to vydrželo!
Díky :-) snad to vydrží !
Docela přemýšlím o tom, že jsem klikař. Já hraju každý den jen na celé soupravě a ani nemám žádné tlumení... :(
A smím mít ještě jeden dotaz? Vydržíš cvičit v kuse? Nebo si děláš přestávky? A cvičíš pořád noty nebo noty jen občas?

Já osobně vydržím číst noty tak 20 minut, potom si musím dát nějaké jiné cvičení, případně přestávku aspoň pět minut a teprve potom můžu zase začít cvičit podle not. jinak mi začne normálně třeštit hlava :-D Mimochodem, docela by mě zajímalo, jestli je tu ještě nějaký "chudák jako já", co si musí složitější noty nebo noty co vidí poprvé nejdřív odpočítat aby si uvědomil jak to má znít a teprve potom je může hrát :-(
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Nic se nemá přehánět! Já cvičim,když se cejtim dobře a mám potřebu si zabouchat. :lol:
A s tima přestávkama při cvičení to je jasný,ne..? Musíš doplnit tekutiny(v mém případě Gambáč) :!:
Noty jsou dobrý,když se učíš podle nějakýho systému(učebnice,lidovka...) a nebo když hraješ v orchestru,ale jinak je to podle mne zbytečný cvičit s notama,tím nechci zlehčovat jejich úlohu,ale když hraješ v obyč.kapele,tak si většinou vystačíš s 5 zákl.rytmy...Takže já spíš chodim cvičit rychlost a přesnost.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Vindy, s tím čtením not to není jednoduché. Chce to hodně praxe. Největší praxi ve čtení not získáš poctivým cvičením na malý bubínek s pomocí dobrého učitele. Je samozřejmé, že si musíš rytmus zapsaný v notách nejdříve přečíst, pak postupně, třeba tak po taktu naučit.
Čtení not chápu podobně, jako čtení slov. Když jsi pokročilejší čtenář, tak taky nevnímáš z jakých písmen se skládají slabiky a z jakých slabik slovo. Běžně se díváš na text, slovo okem "vyfotíš" a už víš o co jde. U čtení not na bicí to cítím podobně.
V podstatě v běžných a častých zápisech nečteš notu po notě, ale vnímáš skupinky not, jako celá slova. Tak se pílí a praxí dopracuješ k tomu, že si okem vyfotíš takt a v hlavě Ti projede rytmus, který je tam zapsáný.
Já si musím taky přečíst a naučit se postupně to, co mám v notách napsáno. Nevím kolik je tady na foru lidí, kteří hrají tzv. z listu. To znamená, že jsou schpni plynule a správně zahrát zápis, který právě čtou. Myslím, že to umí Kajda a pár dalších šikulů, ale i oni Ti potvrdí, že složité věci si musí připravit dopředu.
Neber moji informaci, za jedinou možnou pravdu. Píšu jen o tom, jak to sám cítím.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:....
A smím mít ještě jeden dotaz? Vydržíš cvičit v kuse? Nebo si děláš přestávky? A cvičíš pořád noty nebo noty jen občas? ...
To záleží na tom jak mi to jde, někdy se nemůžu chytit a plácám se dlouho na místě, tak to dlouho nevydržím. Někdy to jde samo a já se po chvíli rozehrávání přistihnu že ruce hrají samy, metronom se mi slije za údery tak že si jej vůbec neuvědomuji a přitom si v hlavě rozmýšlím zítřejší stavbu tarasu va zahradě. To jsou "nejvýživnější" stavy kdy se tuží svalová paměť a to vydržím tak dlouho dokud to trvá, třeba hodiny...
Přestávky dělám protahovací aby se nezkrátily šlachy.

Noty - vydrž, budou se ti hodit( navzdory názorům těch kteří je neumí :)), vždyť notičky na bicí jsou tak jednoduchý, co by měli říkat třeba varhaníci.....
Windy

Příspěvek od Windy »

necibici píše:Nic se nemá přehánět! Já cvičim,když se cejtim dobře a mám potřebu si zabouchat. :lol:

... když hraješ v obyč.kapele,tak si většinou vystačíš s 5 zákl.rytmy...Takže já spíš chodim cvičit rychlost a přesnost.
Já se většinou cítím dobře poté, co se důkladně unavím právě tím boucháním. :wink:
pehve píše:
Windy píše:....
A smím mít ještě jeden dotaz? Vydržíš cvičit v kuse? Nebo si děláš přestávky? A cvičíš pořád noty nebo noty jen občas? ...
To záleží na tom jak mi to jde, někdy se nemůžu chytit a plácám se dlouho na místě, tak to dlouho nevydržím. Někdy to jde samo a já se po chvíli rozehrávání přistihnu že ruce hrají samy, metronom se mi slije za údery tak že si jej vůbec neuvědomuji a přitom si v hlavě rozmýšlím zítřejší stavbu tarasu va zahradě. To jsou "nejvýživnější" stavy kdy se tuží svalová paměť a to vydržím tak dlouho dokud to trvá, třeba hodiny...
Přestávky dělám protahovací aby se nezkrátily šlachy.

Noty - vydrž, budou se ti hodit( navzdory názorům těch kteří je neumí :)), vždyť notičky na bicí jsou tak jednoduchý, co by měli říkat třeba varhaníci.....
Ohledně cvičení... já osobně mám celkem dost propracovaný systém rozehrání :-D
5 minut hraji koordinace od pravé ruky hi-hat, kopák, obě ruce (pomalu abych se naladila na hraní a nebyla hned rozhozená z toho, že to nezní) potom přejdu na levou a tu cvičím jen s hi-hat tak dlouho, než začne alespoň maličko poslouchat. Čili tak 10-5 minut. Potom přidám pravou nohu a dalších tak 10 minut střídám bez not a jen s metronomem levou pravou osminy a šestnáctiny. Nakonec si dám mezzoforte nebo piano osminy a cvičím tak 10 minut dynamiku akacenty, dalších 10minut šestnástiny a náhodně akcenty levá pravá. U toho většinou koukám na levou ruku, protože se jí snažím zlepšit ale obvykle u toho myslím na všechno možné - mozek je v alfa rytmu a přesně jak říkáš - když to občas zapadne a metronom zmizí za údery, druhý den je to jako by mi Ježíšek přinesl nové ruce. :-D

Ale dál - Pak následuje cvičení podle not prokládané přestávkami na všechno možné - momentálně 17 lekce, 9 a 10 etuda a 1 cvičení akcentů - vše z knížek pana Veselého (ještě mám jedno cvičení ale to nevím od koho kde se to vzalo :-D. Když mě už z not bolí hlava, tak si chvíli hraju jen tak po soupravě a nakonec se vracím k tomu z not, co mi šlo nejhůř. Což bývá až na výjimky všechno :-D
Noty jsem v dětství z nějakého zvláštního důvodu zavrhla a nenaučila se je. Teď toho hořce lituji a snažím se o to paličatěji se je naučit, jen abych zjistila jestli to půjde :-D
P.S.podívala jsem se jen tak pro legraci jak vypadají noty na varhany a docela mě to vyděsilo :-D
Basspetr píše: Čtení not chápu podobně, jako čtení slov. Když jsi pokročilejší čtenář, tak taky nevnímáš z jakých písmen se skládají slabiky a z jakých slabik slovo. Běžně se díváš na text, slovo okem "vyfotíš" a už víš o co jde. U čtení not na bicí to cítím podobně...
V podstatě v běžných a častých zápisech nečteš notu po notě, ale vnímáš skupinky not, jako celá slova. ...
Děkuji za ten skvělý popis! Snad mi admini odpustí tohle vlákno, ale všechno co mi píšeš ty i ostatní, jsou pro mě prostě neskonale užitečné informace!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Admin a jistě ani modi s tímhle tématem problém nemají. Spíš bych ocenil ale, kdybys neposílala několik příspěvků po sobě a namísto toho používala tlačítko upravit :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“