Lampové kombo - neustálý šum/praskání

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Vlasa

Lampové kombo - neustálý šum/praskání

Příspěvek od Vlasa »

Zdravím všechny kutily a znalce kytarových aparatur a prosím o rady.

Mám lampové kombo Peavey Windsor Studio, které produkuje neustálý šum a praskání.
To praskání mi trochu připomíná zvuk hořícího dřeva, nejvýraznější je při zapnutí, ale objevuje se náhodně i nadále a to i když není nic připojeno na vstupu. Praskání je pořád stejně hlasité, vůbec se nemění se změnou volume/gainu.
Aby toho nebylo málo, tak bonusem je neustálé šumění, které i při potichém domácím hraní zní hůř než naplno vytavený 100W zesík a při zesílení se to jěště zhorší. Taky se objevuje i bez připojení kytary.
Kombo má zabudovanou výkonovou brzdu a je zajímavé, že když na ní stáhnu výstupní výkon, tak se všechen hluk ztiší, až se nakonec úplně vytrátí při minimálním výkonu.
Kombo je staré asi 6 let, ale hrané bylo minimálně (poslední 3 roky vůbec) a rušení se ozývalo hned od začátku, i když jenom slabě a většinou po pár minutách odeznělo. Kombo bylo kupované z Německa, takže reklamace pro mě nebyla reálná.

Zkusil jsem poklepání preampových elektronek, u první se ozývá zvonění u druhé také, ale jen slabě. Zkusil jsem je prohodit a znovu poklepat a nic se nezměnilo. "Nová" první elektronka opět výrazněji zvonila, z toho mi vyplývá, že problém není v lampách, ale někde v samotném předzesilovači.
Takže jsem zkusil zkontrolovat hodnoty rezistorů, žádné podezřelé jsem nenašel ani žádné stopy po vyhořelých součástkách nebo špatných kontaktech. Otestoval jsem taky kontakty zásuvek pro elektronky a opět všechno v pořádku.

Budu rád za každý návrh, protože mě už nic nenapadá. :?
Tube Guru
Odborník

Re: Lampové kombo - neustálý šum/praskání

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, dost pravděpodobně budou ty pazvuky způsobovat "vyhřáté" pájené spoje patic koncových 6L6GC i preampovek 12AX a možná i nějaké poblíž. Komba tím trpí poměrně často, protože elektronky s povrchovou teplotou kolem 200°C ohřívají plošný spoj někdy až do stavu "kašovitosti" pájky (cínu) a vzniknou paradoxně studené spoje. Zkušené oko některé pozná a některé ne. Návrhuji proletovat paušálně všechny elektronkové objímky a blízké spoje s přiměřeným použitím kalafuny, aby se studené spoje odstranily. To, že první elektronka "zvonila" víc než druhá je logické, za první elektronkou je směrem k výstupu signál zesílen mnohem víc než za druhou. Výsledné již opravené pájené spoje by měly být hladké a lesklé. S pájecím perem se mi to nedaří dosáhnout tak dobře jako transformátorovou páječkou z minulé doby :? a proto ji upřednostňuji před novými výrobky.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Vlasa

Příspěvek od Vlasa »

Díky za radu, vyzkoušel jsem přepájení spojů, ale s původním cínem nešlo moc dobře pracovat (ihned po zchladnutí zmatněl a povrch byl výrazně hrubý). Tak jsem zkusil cín odstranit odsávačkou a znova přepájet. Potom hluku trochu ubylo, zejména praskání, ale pořád se ozývá jenom ne tak často.
Preampovky se pořád chovají jako mikrofonní a navíc větší zkreslení nezní vůbec hezky, jakoby uprděný zvuk podobný spíš děravé membráně repráku, čistý zvuk zní pěkně.
Je tedy možné, že jsou špatné samotné preampovky? Pravděpodobnost, že by odešli obě dvě se mi ale nezdá a předtím jsem je zkoušel přehazovat. Má cenu je koupit na vyzkoušení?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jo je to běžná praxe odsávat starý cín (zejména je-li to už bezolovnatý) a na "ozdravné propájení" použít nový nejlépe z doby před ekologickou hysterií - tudíž normální s příměsí olova. Jak dlouho jsi "ojížděl" preampovky netuším, chování, které popisuješ však na výměnu preampovek ukazuje. Na druhou stranu zase nemůžeš od hi-gainu čekat, že bude tichý jako nějaké hi-fi zařízení. Když lampy vyměníš, řekl bych, že se ke starým už nebudeš mít chuť vracet :) , jako nouzovou rezervu je však můžeš vozit na koncerty s sebou coby "poslední spásu". Jednotlivé triody jsou v preampu za sebou, tak bez měření těžko identifikuješ která je částečně špatná. Kdyby byla úplně KO, dalo by se to.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“