Fleky na hmatníku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
bucenec

Fleky na hmatníku

Příspěvek od bucenec »

Ahoj.
Nevíte někdo, jak se zbavit těchto bílých fleků (map) na hmatníku?
Kdysi sem použil citronový olej na vyčistení hmatníku a od té doby tam ty fleky mám.
Za nějakou dobu sem zkoušel olej aplikovat znovu - fleky na par hodin zmizí, ale když olej vyschne, tak se fleky znovu objeví - zkusil sem použít i jinou značku oleje a bez výsledku.

Jedná se o Fender Strat, takže by to měl být nelakovaný palisandr, pokuď se nepletu.
Přílohy
IMG_2070.jpeg
IMG_2069.jpeg
volfi

Re: Fleky na hmatníku

Příspěvek od volfi »

Nevím zda je vhodné citronovým olejem něco čistit. Akorát rozpustí bordel a vsákne se do dřeva. Takže bych to zkusil vyčistit něčím jako dunlop 01, já používám třeba isopropyl alkohol a místo citronovýho oleje na konzervaci bych použil 100% rafinovaný minerální olej. Big Bend nuts nebo dunlop 02.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
José

Příspěvek od José »

Hyeniku ty to vidis! Citrusove oleje jsou tekava rozpoustedla, urcite nejsou ciste vhodne na upravu dreva. Napustrit nejakym olejem vhodnym na drevo, od mineralnich (nesmrdi) po fermez.
(PS opakuju to asi popate to, ze dunlop pojmenoval svuj produkt Lemon oil neznamenato ze jo te ciste - tam jsou kednotky procent a zbytek mineralni olej)
ekvb

Příspěvek od ekvb »

rovnaký fľak sa mi objavil na mojej Sigme, pričom na čistenie a napúšťanie hmatníka používam výlučne vyššie spomenuté prípravky od Dunlopa. Pri poslednej výmene strún som hmatník poriadne napustil olejom od Dunlopa a škvrna sa prakticky stratila.
torst

Příspěvek od torst »

Čoveče, to bych možná věděl. Měl jsem na SGJ v nejvyšších polohách taky světlejší plochy. Až jsem byl nervózní, že je to nějaký nekompaktní palisandr. Tak jsem to napustil Diavou, tou červenou. Tou, co se jí pošklebujete a odmítáte. To barvivo zafungovalo jako lehký mořidlo a opravdu se ta plocha hmatníku berzvadně sjednotila. Ruku na srdce, oni to v USA asi dělají stejně, jen tady asi kus odflákli!
https://www.prostredkycistici.cz/diava- ... ccEALw_wcB
před, potom:
P1010564.JPG
P1070435.JPG
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Souhlas s Torstem, taky bych to vzal diavou.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
starypard

Příspěvek od starypard »

Nějak jsem nepochopil podstatu problému .... Hmatník je celistvý, neprohmataný, je s ním něco?
Řešil bys mého strata, který má celojavor krk a je zčernalý od potu a za pražci má nános, který, samozřejmě, zelená? Na kytary se hraje a také samy stárnou .... Je na tom něco špatně? :D
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hmatníky se čistí ocelovou vlnou, povrch se očistí a lépe připraví pro rovnoměrnou impregnaci. A hlavně nepoužívat oleje co zluknou.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
bucenec

Příspěvek od bucenec »

starypard píše: 24.06.2021 19:32 Nějak jsem nepochopil podstatu problému .... Hmatník je celistvý, neprohmataný, je s ním něco?
Řešil bys mého strata, který má celojavor krk a je zčernalý od potu a za pražci má nános, který, samozřejmě, zelená? Na kytary se hraje a také samy stárnou .... Je na tom něco špatně? :D
Ty fleky se tam objevily ze dne na den... o přirozenou "degradaci" dřeva opravdu nejde :)
Ten citronovy olej nějak zareagoval s mojim potem a udělaly se tam ty bílé fleky - nebo rozpustil ten bordel z hmatníku a nasál ho do dřeva.... nevím, nerozumím tomu....., ale když vezmu prst a párkrát sním přejedu po tom políčku mezi pražci, tak ten flek na chvíli zmizne a pak se zase objeví...

Byla chyba ten hmatník čistit tím olejem, ale na druhou stranu popisek produktu zněl jasně:
"Tento ČISTIČ na kytarový hmatník z citrusového oleje je určen speciálně pro nelakované palisandrové a ebenové hmatníky"...takže sem neměl co řešit..... každopádně vyzkouším tipy, které tady ostatní uvádějí a uvidíme :)
José

Příspěvek od José »

Takze to byl ten cistic na hmatniky a ne technickej citrusovej olej? Tak o to je prekvapivejsi.
torst

Příspěvek od torst »

bucenec: Pokud to je takto, tak ta moje Diava asi nebude to pravé. U mě byla část hmatníku už z výroby světlejší, potřebovala dorovnat se zbytkem. U tebe jsou to nějaké "pracovní havárie".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
bucenec

Příspěvek od bucenec »

Tak tou Diavou asi ne no... pro příště budu vědět - umýt hmatník tou kovovou pěnou a pak jen napustit olejem.
Ale jak se zbavit toho bílého fleku?... asi vyzkouším ten dunlop 01.

ten čistíč/kondicioner, nebo co to vlastně bylo asi fakt rozpustilo ten bordel a vsáklo ho to do hmatníku.. proto asi ty fleky... vyzkouším ten dunlop 01 a uvidím :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

José píše: 24.06.2021 6:45 Hyeniku ty to vidis! Citrusove oleje jsou tekava rozpoustedla, urcite nejsou ciste vhodne na upravu dreva. Napustrit nejakym olejem vhodnym na drevo, od mineralnich (nesmrdi) po fermez.
(PS opakuju to asi popate to, ze dunlop pojmenoval svuj produkt Lemon oil neznamenato ze jo te ciste - tam jsou kednotky procent a zbytek mineralni olej)
asi jsem měl neuveritelne stesti ze desitky let napoustim svych cca 30 hmatniku (falesnym)citronovym olejem,
a nikdy jsem neposkvrnil :) Zopakuju to po Josem po tisící prvé, lemon oil se to jmenuje jenom že to voní jako citron, ve skutecnosti je tam toho pár %. Jenomze kdyby se to jmenovalo korektně mineral oil, tak by se toho prodal zlomek, ...to je sila marketingu a našich (ošulitelných) smyslů a emocí milí Watsoni.

ale je fakt, ze kdyz je hmatnik spinavy, tak nejdriv jedu Dunlop01 a drhnu hajzlákem.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Vůbec bych to neřešil. Vypadá to podobně jako tmavé skvrny na javorovém hmatníku. Sexy relic, řekl by třeba někdo.
Jinak já léta spokojeně používám minerální olej na nábytek z Ikea. Čištění a konzervování defacto v jednom kroku, s pomocí kuchyňských papírových utěrek..
torst

Příspěvek od torst »

Fořt: Úplně stejně, vč. utěrek. Akorát na tom mém nábytkovém oleji je nápis Diava.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Na hmatník používám Saloos Kamélie, jako bonus pěkně voní. Mají ho skoro všude.
himself

Příspěvek od himself »

Btw nikde nsem to tu necet, nepouziva nekdo Diavu? Jako ze by to delal uplne stejne jako vy ostatni, i uterkama, jen proste Diavou?
Naposledy upravil(a) himself dne 27.06.2021 20:59, celkem upraveno 1 x.
José

Příspěvek od José »

:D :D :D
torst

Příspěvek od torst »

až budeš mít na kytaře nestejnoměrně namořenej hmatník, ještě jí oceníš.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“