Fleky na hmatníku
Pravidla fóra
Fleky na hmatníku
Ahoj.
Nevíte někdo, jak se zbavit těchto bílých fleků (map) na hmatníku?
Kdysi sem použil citronový olej na vyčistení hmatníku a od té doby tam ty fleky mám.
Za nějakou dobu sem zkoušel olej aplikovat znovu - fleky na par hodin zmizí, ale když olej vyschne, tak se fleky znovu objeví - zkusil sem použít i jinou značku oleje a bez výsledku.
Jedná se o Fender Strat, takže by to měl být nelakovaný palisandr, pokuď se nepletu.
Nevíte někdo, jak se zbavit těchto bílých fleků (map) na hmatníku?
Kdysi sem použil citronový olej na vyčistení hmatníku a od té doby tam ty fleky mám.
Za nějakou dobu sem zkoušel olej aplikovat znovu - fleky na par hodin zmizí, ale když olej vyschne, tak se fleky znovu objeví - zkusil sem použít i jinou značku oleje a bez výsledku.
Jedná se o Fender Strat, takže by to měl být nelakovaný palisandr, pokuď se nepletu.
Re: Fleky na hmatníku
Nevím zda je vhodné citronovým olejem něco čistit. Akorát rozpustí bordel a vsákne se do dřeva. Takže bych to zkusil vyčistit něčím jako dunlop 01, já používám třeba isopropyl alkohol a místo citronovýho oleje na konzervaci bych použil 100% rafinovaný minerální olej. Big Bend nuts nebo dunlop 02.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hyeniku ty to vidis! Citrusove oleje jsou tekava rozpoustedla, urcite nejsou ciste vhodne na upravu dreva. Napustrit nejakym olejem vhodnym na drevo, od mineralnich (nesmrdi) po fermez.
(PS opakuju to asi popate to, ze dunlop pojmenoval svuj produkt Lemon oil neznamenato ze jo te ciste - tam jsou kednotky procent a zbytek mineralni olej)
(PS opakuju to asi popate to, ze dunlop pojmenoval svuj produkt Lemon oil neznamenato ze jo te ciste - tam jsou kednotky procent a zbytek mineralni olej)
rovnaký fľak sa mi objavil na mojej Sigme, pričom na čistenie a napúšťanie hmatníka používam výlučne vyššie spomenuté prípravky od Dunlopa. Pri poslednej výmene strún som hmatník poriadne napustil olejom od Dunlopa a škvrna sa prakticky stratila.
Čoveče, to bych možná věděl. Měl jsem na SGJ v nejvyšších polohách taky světlejší plochy. Až jsem byl nervózní, že je to nějaký nekompaktní palisandr. Tak jsem to napustil Diavou, tou červenou. Tou, co se jí pošklebujete a odmítáte. To barvivo zafungovalo jako lehký mořidlo a opravdu se ta plocha hmatníku berzvadně sjednotila. Ruku na srdce, oni to v USA asi dělají stejně, jen tady asi kus odflákli!
https://www.prostredkycistici.cz/diava- ... ccEALw_wcB
před, potom:
https://www.prostredkycistici.cz/diava- ... ccEALw_wcB
před, potom:
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas s Torstem, taky bych to vzal diavou.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Nějak jsem nepochopil podstatu problému .... Hmatník je celistvý, neprohmataný, je s ním něco?
Řešil bys mého strata, který má celojavor krk a je zčernalý od potu a za pražci má nános, který, samozřejmě, zelená? Na kytary se hraje a také samy stárnou .... Je na tom něco špatně?
Řešil bys mého strata, který má celojavor krk a je zčernalý od potu a za pražci má nános, který, samozřejmě, zelená? Na kytary se hraje a také samy stárnou .... Je na tom něco špatně?
Hmatníky se čistí ocelovou vlnou, povrch se očistí a lépe připraví pro rovnoměrnou impregnaci. A hlavně nepoužívat oleje co zluknou.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Ty fleky se tam objevily ze dne na den... o přirozenou "degradaci" dřeva opravdu nejdestarypard píše: 24.06.2021 19:32 Nějak jsem nepochopil podstatu problému .... Hmatník je celistvý, neprohmataný, je s ním něco?
Řešil bys mého strata, který má celojavor krk a je zčernalý od potu a za pražci má nános, který, samozřejmě, zelená? Na kytary se hraje a také samy stárnou .... Je na tom něco špatně?![]()
Ten citronovy olej nějak zareagoval s mojim potem a udělaly se tam ty bílé fleky - nebo rozpustil ten bordel z hmatníku a nasál ho do dřeva.... nevím, nerozumím tomu....., ale když vezmu prst a párkrát sním přejedu po tom políčku mezi pražci, tak ten flek na chvíli zmizne a pak se zase objeví...
Byla chyba ten hmatník čistit tím olejem, ale na druhou stranu popisek produktu zněl jasně:
"Tento ČISTIČ na kytarový hmatník z citrusového oleje je určen speciálně pro nelakované palisandrové a ebenové hmatníky"...takže sem neměl co řešit..... každopádně vyzkouším tipy, které tady ostatní uvádějí a uvidíme
Takze to byl ten cistic na hmatniky a ne technickej citrusovej olej? Tak o to je prekvapivejsi.
bucenec: Pokud to je takto, tak ta moje Diava asi nebude to pravé. U mě byla část hmatníku už z výroby světlejší, potřebovala dorovnat se zbytkem. U tebe jsou to nějaké "pracovní havárie".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tak tou Diavou asi ne no... pro příště budu vědět - umýt hmatník tou kovovou pěnou a pak jen napustit olejem.
Ale jak se zbavit toho bílého fleku?... asi vyzkouším ten dunlop 01.
ten čistíč/kondicioner, nebo co to vlastně bylo asi fakt rozpustilo ten bordel a vsáklo ho to do hmatníku.. proto asi ty fleky... vyzkouším ten dunlop 01 a uvidím
Ale jak se zbavit toho bílého fleku?... asi vyzkouším ten dunlop 01.
ten čistíč/kondicioner, nebo co to vlastně bylo asi fakt rozpustilo ten bordel a vsáklo ho to do hmatníku.. proto asi ty fleky... vyzkouším ten dunlop 01 a uvidím
asi jsem měl neuveritelne stesti ze desitky let napoustim svych cca 30 hmatniku (falesnym)citronovym olejem,José píše: 24.06.2021 6:45 Hyeniku ty to vidis! Citrusove oleje jsou tekava rozpoustedla, urcite nejsou ciste vhodne na upravu dreva. Napustrit nejakym olejem vhodnym na drevo, od mineralnich (nesmrdi) po fermez.
a nikdy jsem neposkvrnil
ale je fakt, ze kdyz je hmatnik spinavy, tak nejdriv jedu Dunlop01 a drhnu hajzlákem.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Vůbec bych to neřešil. Vypadá to podobně jako tmavé skvrny na javorovém hmatníku. Sexy relic, řekl by třeba někdo.
Jinak já léta spokojeně používám minerální olej na nábytek z Ikea. Čištění a konzervování defacto v jednom kroku, s pomocí kuchyňských papírových utěrek..
Jinak já léta spokojeně používám minerální olej na nábytek z Ikea. Čištění a konzervování defacto v jednom kroku, s pomocí kuchyňských papírových utěrek..
Fořt: Úplně stejně, vč. utěrek. Akorát na tom mém nábytkovém oleji je nápis Diava.
Na hmatník používám Saloos Kamélie, jako bonus pěkně voní. Mají ho skoro všude.
Btw nikde nsem to tu necet, nepouziva nekdo Diavu? Jako ze by to delal uplne stejne jako vy ostatni, i uterkama, jen proste Diavou?
Naposledy upravil(a) himself dne 27.06.2021 20:59, celkem upraveno 1 x.
až budeš mít na kytaře nestejnoměrně namořenej hmatník, ještě jí oceníš.