Prepinacem snimacu proteka druhy

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Prepinacem snimacu proteka druhy

Příspěvek od bazdesh »

Hoj, na zacatek sorry za blby nazev, ale google mi s tim moc nepomaha, tak nevim jak to jinak nazvat :D

Mam uz nejakou chvili kytaru od EGC, takze i s jejich snimacema a wiringem (diagram se moc neda nikde dohledat, zkousel jsem); nedavno jsem si vsiml nasledujici blbosti -
s prepinacem na poloze krk je potreba stahnout jak volume krcniho, tak volume kobyloveho, jako kdyby tam lehounce "protekal" signal; stejne tak se to chova i na kobylovem - viz video niz.

Hosi ze skupiny EGC/TBD majitelu na fb tvrdi, ze pry je to i u jinych modelu a pry vesmes normalni, ale mi to trochu pri hrani s hodne gainem vadi, tak se obracim na vas s prosbou, jestli uz jste podobnou vec nekde videli, pripadne nejaky napad cim by to mohlo byt a kam mam koukat.

Porovnaval jsem to jeste se svym Washburnem (stejny 2xHB, 3-way switch, 2+2 knob setup) a tam volume neproteka - ale oproti EGC se na stredni poloze chova jinak - ztlumenim jednoho snimace na Washburnu ztlumi signal komplet, na EGC zlumenim jednoho ve stredni poloze dal druhy s radosti hraje - na to uz mi google odpovedel, ze je to (nejspis) rozdil mezi "les paul 50s vs modern wiring", ale nic z toho nevysvetluje ten muj primarni problem...

Diky za odpovedi, pripadne za slouceni s nejakym tematem kde uz se to treba resilo.

(jo sorry nenaladil jsem se :D)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Prepinacem snimacu proteka druhy

Příspěvek od bubucci »

dá se podívat na samotný přepínač popř. ho proměřit/propípnout ?
A nebo taky vadný volume potenciometr. Další z možností je třeba ukápnutý cín na některém z potenciometrů.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mám úplně to samé na jedné z mých kytar. Snímače jsou RM a potenciometry gotoh. Už asi 3x jsem kontroloval zapojení, ale jelikož je to kytara, kterou moc nepoužívám (1x za rok), tak jsem neměl nějakej extra důvod to úplně vyřešit. Takže usuzuji, že problém je v potenciometrech nebo samotnejch snímačích. U mě se ještě dá všimnou toho, že když začnu ubírat tonovou clonu, tak to "protékání" zmizí. Tónovka je Push/Push.
Tohle zapojení mám na více kytarách, takže na 99% vylučuji, že bych něco zkonil.

BTW Gotoh potenciometry už nepožívám. Strašně se zhoršili mechanickou kvalitou a tolerance mají větší než Alphy. Ale třeba jen blbá série...
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pokud ztlumim potenciometr úplně, musí být na výstupu čistý zkrat proti zemi, je tomu tak?
Když si propájiš střední a zemnící pin na potu a zkusíš, měl bys zjistit jestli to není chyba v něm
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

the switch is soldered to the outside lugs on the volume pots
The pickup bleed you are experiencing is expected and normal. Your guitar is wired up with the "Jimmy Page" mod. Everything else you've mentioned isn't related to your complaint.

Looking at volume pots, most guitars have the input on the left lug and output on the middle (wiper) lug. With this wiring, when the switch is in the middle position, turning down either volume control will affect the volume of both pickups evenly. Turning one volume control down all the way will kill both pickups, not just one.

Jimmy Page instead wanted the pickups to blend, so he could turn one pickup halfway down while the other maintained the same output. As it turns out, simply swapping the input and output lugs on the volume control will allow you to do this blending in the middle position, however, you then experience that pickup bleed that you're complaining about. Don't ask me why this works, all I know is that it does.

So, your choices are "middle position blending with the downside of pickup bleed", or, "no blending but instead have more isolated pickups". It's your choice.
z redditu https://www.reddit.com/r/guitarrepair/c ... nd_pickup/

mam fotky co jsem si nedavno fotil uvnitr (v priloze) a to by asi odpovidalo

@bubucci - po tomhle se k mereni switche asi nedokopu, priznavam ze dostat se dovnitr te kytary je trochu voser :D

//EDIT - nazev jimmy page mod je asi zavadejici, ale tohle sedi, chjo, zas nejaky pajeni :D - https://www.fralinpickups.com/2020/03/0 ... rn-wiring/
Přílohy
IMG_0283.JPEG
IMG_0281.JPEG
IMG_0279.JPEG
IMG_0278.JPEG
IMG_0277.JPEG
Moon

Příspěvek od Moon »

Trevor píše: 5.04.2023 16:27 Pokud ztlumim potenciometr úplně, musí být na výstupu čistý zkrat proti zemi, je tomu tak?
Někdy potenciometry zkratují snímače, takže na výstupu zůstane hodnota potenciometrů. Např klasické zapojení JazzBassu. Abys mohl bez přepínače pustit jen jeden snímač
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

jojo, to je asi ono no, na prostredni pozici proste jeden uplne ztlumeny pak necha druhy hrat bez ztlumeni, jeste mi nekdo na fb psal neco o tom ze treble bleed v tehle sestave proste nenecha snimac takhle ztlumit uplne, ale jsem z toho cim dal vic v nejaky spanelsky vesnici :D
Moon

Příspěvek od Moon »

bazdesh píše: 6.04.2023 16:59 jojo, to je asi ono no, na prostredni pozici proste jeden uplne ztlumeny pak necha druhy hrat bez ztlumeni, jeste mi nekdo na fb psal neco o tom ze treble bleed v tehle sestave proste nenecha snimac takhle ztlumit uplne, ale jsem z toho cim dal vic v nejaky spanelsky vesnici :D
Je těžké takhle na dálku a bez měření radit, může být chyba v potenciometrech. Bolavé místo je přinýtování pacičky potenciometru k odporové dráze. Stačí malý přechodový odpor a už se snímač úplně nevyzkratuje. Potom může ten signál prolézat, i když máš pot úplně stažený.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“