Chci jít na konzervatoř - potřebuji poradit

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Renne
Nový uživatel

Chci jít na konzervatoř - potřebuji poradit

Příspěvek od Renne »

Zdravím,
Je mi 14 a už 1 rok chodím do zušky na klavír a na housle (hrála jsem ještě předtím 2 roky na klávesy takže u klavíru jsem měla tuhle výhodu, avšak na housle jsem byla úplný začátečník), hodně cvičím, baví mě to a chtěla bych po střední jít na konzervatoř a věnovat se hudbě 🤗
A mám k ní nějaké otázky..... :?:

1. Budu moct studovat dvě zaměření na jedné konzervatoři zároveň?? V mém případě teda housle a klavír. Nebo si budu muset vybrat, který nástroj budu studovat?? Pokud si ale budu muset vybrat jen jeden, tak nechápu jaktože máme na zušce učitele, kteří učí na více jak jeden nástroj. Jak se k tomu dostali??

2. Mám šanci se tam dostat?? Vím, že jsem začala hrát o hodně později než je zvykem, avšak hodně makám, učím se rychle a doháním to. Na klavír teď půjdu do I. ročníku druhého stupně. A u houslí bych podle mě taky měla přeskočit nějaké ročníky (nevím ale, neříkali mi o tom), ale za tento jeden rok u houslí zvládám věci, které se normální děti naučí za 3 roky. Když to půjde tímto tempem, mohla bych být dostatečně dobrá abych se dostala na konzervatoř?? (jinak teď jdu do 8 třídy ZŠ, na konzervatoř mám v plánu jít až po střední)

3. Uvažuji nad konzervatořemi v Brně, Kroměříži, Českých Budějovicích či v Ostravě. Chci se zeptat: „Jak probíhají talentové zkoušky na těchto konzervatořích??“ Četla jsem, že na nějakých konzervatořích se dělá jen praktická část a teoretická tam není, na nějakých jsou zase obě. Na některých konzervatořích musíš ve zkouškách uspět v několika kolech zkoušek, někde je jen jedno kolo. Tak jak probíhají zkoušky na těchto konzervatořích?? Na jejich stránkách jsem odpověď na tuto otázku nenašla (našla jsem jen požadavky k talentové zkoušce u praktické části [s výjimkou u Kroměříže, tam jsou požadavky i u teoretické části, ale stejně mě zajímá kolik kol májí ty zkoušky] )
...
Zároveň budu ráda, když mi dáte vědět jaké jsou tyhle konzervatoře, abych se mohla rozhodnout kam podat přihlášky (tuším že můžu podat jen na dvě školy či dva obory na jedné [ale nevím jestli se hra na klavír a hra na housle počítá jako jeden obor nebo jako dva, jelikož obor by měl být „hudební“ a hra na určitý nástroj už je jen zaměření]).....🌸

Jestli je na nějaké konzervatoře lehčí se dostat nebo jestli je to někde těžší. Ať vím kde mám větší šanci se dostat.

4. Ještě se chci zeptat jaké věci by mohly být na zkouškách z teorie. Mám takovou nevýhodu, že na zušce, jelikož jsem přeskočila ročníky, tak nechodím na hudební nauku (i když nějakou tu teorii mě naučili učitelé v rámci výuky na nástroje, ale myslím že toho budu potřebovat umět víc). A chci se zkusit prozatím nějak učit doma, i když mi později pomůžou s přípravou učitelé, ale i přesto můžu využít nějaký ten čas na přípravu teď.🌸

Budu moc ráda za jakýkoli rady a odpovědi✨✨
Asanoth

Re: Chci jít na konzervatoř - potřebuji poradit

Příspěvek od Asanoth »

Ahoj,
na konzervatoř jsem nechodil. Ale myslím, že za 5 let máš šanci se připravit tak, aby ses dostala. Je přirozené, že ve svém věku se učíš věci mnohem rychleji než malé děti.
Odpověď na většinu ostatních otázek najdeš na webu jednotlivých škol. Popis přijímacího řízení a požadavky bývají rozepsány velmi podrobně.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Renne, možná se pletu, ale konzervatoře u nás jsou většinou střední školy, snad v některých případech i vyšší odborné školy (např. https://www.kjj.cz/new2018/vos/hudba-zamereni-jazz). To chceš jít dělat druhou střední školu? Nechtěla jsi spíš na akademii (múzických umění)?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Pokud vim, znacna cast lidi, mozna vetsina, jde na konzervator az po stredni. Standardni studium je 6 let, tj. 4 jakoby stredni a 2 jako VOS.
Na AMU bez konzervatore by to myslim bylo docela tezke.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“