Výmena nultého pražca?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
bastiensburg
Nový uživatel

Výmena nultého pražca?

Příspěvek od bastiensburg »

Zdravím, potreboval by som poradiť s elektrickou gitarou ktorá nedrží ladenie. Jedná sa o superstrat s Hipshot contour tremolom. Tremolo je nastavené tak, aby sa s ním dalo pohodlne hýbať v oboch smeroch. Používam 3 pružiny, tremolo je nastavené rovnobežne s telom. Na gitare je nultý pražec od Graphtech, uzamykacie ladiace mechaniky Hipshot.

Vo všeobecnosti gitara drži ladenie perfektne pokial nepoužijem tremolo, prípadne nebendujem agresívne struny. Skúšal som už všetko možné, inú konfiguráciu pružín, Big Bends Nut Sauce, zrážače strún Graphtech na hlave (používam staggered mechaniky takže ich tam netreba).

Som si skoro 100% istý, že problémom bude nultý pražec. Pokiaľ zdvihnem páku tremola, gitara sa hneď rozladí. Ak následovne páku divebombnem, ladenie sa vráti často do pôvodnej pozície, prípadne je gitara len trošku rozladená. Ak zatlačim na struny za nultym pražcom, daná struna sa hneď rozladí. To by naznačovalo, že sa struny nechcú vrátiť do povodnej polohy vďaka nuláku.

Chcel by som vás poprosiť o pomoc, či si tiež mysite, že sa jedná o problém s nulákom. Prípadne, či vás nenapadá iny vec, ktorá by mohla spôsobovať problém s ladením. Bol by niekto ochotný pozrieť sa na moju gitaru, diagnostikovať problém a prípadne vyrobiť nový nulák? Bývam v Brne, gitaru doveziem v rámci rozumnej vzdialenosti kdekoľvek. Na konkrétnych podmienkach vrátane ceny sa môžeme dohodnúť osobne.

Vopred ďakujem za prípadné rady,
S pozdravom, Štefan
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: Výmena nultého pražca?

Příspěvek od fantomasxxx »

Tak jak to popisuješ se zdá, že drážky v nultém pražci nebudou v pořádku vůči použité tloušťce strun. Struny by se měly v drážkách pohybovat volně. Pokud na strunu zatlačíš za nultým pražcem a struna se rozladí, takže se nevrátí tam kde byla, tak je problém ve slotu v nultém pražci. Rád bych ti pomohl, ale jsem na druhém konci republiky.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
dream7000

Příspěvek od dream7000 »

nepišeš akú maš šírku nultého pražca mne sa na toto osvedčil fender roller nut, struna sa klže po dvoch guličkách resp. medzi nimi a zatial to funguje dobre
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Nut z graphtechu nebo kosti by měl také spolehlivě fungovat. Pokud jsou drážky správně dimenzované.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
bastiensburg
Nový uživatel

dream7000 píše: 9.06.2025 8:23 nepišeš akú maš šírku nultého pražca mne sa na toto osvedčil fender roller nut, struna sa klže po dvoch guličkách resp. medzi nimi a zatial to funguje dobre
Na gitare by mal byt Graph Tech PT-5042-00 - Black TUSQ XL Flat Slotted 42mm Nut. Ako spomenul Fantomasxxx, graphtech by mal v pohode fungovat za predpokladu, že je správne dimenzovaný. Roller nut samozrejme znie fajn, premýšľal som nad ním. Otázka je, či by som bolo možne použiť tento nulák bez väčšieho zásahu do gitary. Predpokladám, že veľkou výhodou je jeho trvanlivosť a aj pri častom používaní sa neopotrebuje.
bastiensburg
Nový uživatel

fantomasxxx píše: 9.06.2025 7:25 Tak jak to popisuješ se zdá, že drážky v nultém pražci nebudou v pořádku vůči použité tloušťce strun. Struny by se měly v drážkách pohybovat volně. Pokud na strunu zatlačíš za nultým pražcem a struna se rozladí, takže se nevrátí tam kde byla, tak je problém ve slotu v nultém pražci. Rád bych ti pomohl, ale jsem na druhém konci republiky.
Pôvodne bol nulák gitarárom upravený na hrúbku 9-46, neskôr som začal používať 10-46. Už od začiatku nebola gitara dokonalo stabilná, ale časom sa to zhoršilo. Mám pocit, že práve použivaním tremola sa struny zarezávali do nuláku viac a viac. Skúšal som aj strunami jemne prechádzať po jednotlivych drážkach aby som ich "vyhladil" ale bohužial nepomohlo ani to. Ak by som nikoho nezohnal, bol by som ochotný gitaru priniesť aj na druhú stranu republiky.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Pokud je to opravdu Graphtech a ne jen černý plast, tak by měl něco vydržet. Materiál je to dost odolný a stabilní. Dle typu PT-5042 je to na krky typu strat (zapadá do drážky široké cca 3mm). Tzn, že pro roller nut by se jistě musela drážka upravit. V okolí Brna určitě najdeš šikovného kytaráře, který ti pomůže. Mě napadá Z. Vavruša, jestli teda ještě funguje. Myslím, že se nacházel někde v okolí Zlína, určitě najdeš info i tady v sekci kytaráři.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jelikož s různými kytarami (a dalšími nástroji) furt něco "řeším", jak pro sebe, tak pro kamarády, pořídil jsem si tohle:

https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... le_set.htm
Za ty peníze dobrý nástroj. Kdybych byl profesionál a dělal s tím denně, asi bych investoval do něčeho lepšího (přece jen je na tom poznat, že profesionální nástroj to úplně není, materiál i zpracování je takové... Čínské...) ale na občasné použití (snížení dohmatu na začátku hmatníku, rozšíření drážek) to celkem stačí.
Chce to akorát trochu citlivé a šikovné prsty, nic víc...
A ještě jedna vychytávka mě napadla (rada pochází z nějaké "příručky pro kytaristy", která vyšla nějak v polovině osmdesátých let jako příloha Mladého světa, autor tuším Vladimír Merta): Při výměně strun do drážek v nultém pražci nastrouhat tuhu z versatilky (spíš měkčí). Přímo ze špičky tuhy tím originálním brousítkem, co je našroubované na opačném konci. Používám od doby, kdy to vyšlo, a neznám problém se skokovým pohybem struny při ladění, a pokud nemám na mechanikách na Stratu zbytečně moc závitů struny, v podstatě nemám problém s laděním při použití klasického Strat tremola.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pawlik píše: 9.06.2025 17:28 Jelikož s různými kytarami (a dalšími nástroji) furt něco "řeším", jak pro sebe, tak pro kamarády, pořídil jsem si tohle:

https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... le_set.htm
Za ty peníze dobrý nástroj. Kdybych byl profesionál a dělal s tím denně, asi bych investoval do něčeho lepšího (přece jen je na tom poznat, že profesionální nástroj to úplně není, materiál i zpracování je takové... Čínské...) ale na občasné použití (snížení dohmatu na začátku hmatníku, rozšíření drážek) to celkem stačí.
Chce to akorát trochu citlivé a šikovné prsty, nic víc...
A ještě jedna vychytávka mě napadla (rada pochází z nějaké "příručky pro kytaristy", která vyšla nějak v polovině osmdesátých let jako příloha Mladého světa, autor tuším Vladimír Merta): Při výměně strun do drážek v nultém pražci nastrouhat tuhu z versatilky (spíš měkčí). Přímo ze špičky tuhy tím originálním brousítkem, co je našroubované na opačném konci. Používám od doby, kdy to vyšlo, a neznám problém se skokovým pohybem struny při ladění, a pokud nemám na mechanikách na Stratu zbytečně moc závitů struny, v podstatě nemám problém s laděním při použití klasického Strat tremola.
Najdi 3 rozdíly:
https://www.chobola.cz/sada-cisticich-dratku-io

Tohle je úplně na kniHOVNO. Piluje to na všechny strany a prohýbá se to když tlačíš.
Původně to je na čištění trysek hořáků.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No jako profík bych to asi nechtěl, jak píšu výše. Pižlat tím komplet drážky nebo používat to denně... Když to vytáhnu jednou za měsíc (a ve skutečnosti tedy to bude v průměru ještě řidčeji) a potřebuju tím projet drážky v řádu desetinek (řekněme do milimetru) tak se to dá docela v pohodě. Holt nespěchám, jdu na to s citem (stejně co chvíli zkouším, jestli ještě jo nebo už dost, protože když ubereš víc, zpátky to nevrátíš) tak ani nevadí, že je to měkké.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Já jsem si kdysi nechal u známého v nástrojárně sbrousit plátky na pilku na železo na různé tloušťky, tuším od 0,3 po desetině vejš. Mám jich asi 4-5, dají se i dávat k sobě různé kombinace tlouštěk. Upnu to do takové mini svěrky a dobře se s tím dělá. Tím že je zboušený šraňk, nebrousí to do stran. Stálo to pár kaček je to tuhé, neuhýbá to. Na takové domácí žvýkání v pohodě.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Stenly67: jo, to řešení znám, nějak před 30-35 lety jsem to používal taky, měl jsem toho plnou krabičku... Jenže to jsem měl ještě známého ve fabrice, který mi to na magnetce udělal. Dneska už nikoho takového nemám (no, kdybych dlouho sháněl, možná bych našel) a hlavně tehdy jsem dělal takového "technického samaritána" na lokální klubové scéně, takže jsem měl doma prakticky každý týden nějakou kytaru nebo basu (ve stylu "prosím tě, koukni na to, šlo by s tím něco udělat?") přesně podle hesla "když ukážeš že něco umíš, už se toho nezbavíš" :) dneska už se v tom tolik nepohybuju a taky i levné kytary už nejsou takové střepy... Takže bych to asi moc nevyužil.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“