nadměrné cvičení, a z něj otupělá hlava.

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Demilich

Příspěvek od Demilich »

6 hodin? :shock:
Já denně tak maximálně 2 hoďky, pak už mě třeba pálí prsty, nebo se mi prostě nechce, nevydržel bych to. Zato tu hoďku se třeba fakt snažím a myslím, že jo tak OK...
A to nehraju ani každý den...
Myslím, že když je chuť, tak to jde vše MNOHEM lépe :-)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Dzouzef

Příspěvek od Dzouzef »

Cvič dokud ti to jde 4 hodiny ti daj dost a ty další dvě se klidně věnuj něčemu jinýmu. Dávej si oraz klidně 10min každou hodinu. Podle mě cvičením získáš rychlost, přesnost a jistotu. To že se z tebe stane robot a nebude to mít feeling je nesmysl. Naopak když si budeš chtít vyjet nějaký sólíčko tak ty prsty ti půjdou samy. Já si doma dám stupnice a "barre ska" na rozhejbání rukou. Pak přehraju co máme s kapelou; do novýho songu si domejšlim věci u starejch piluju pasáže co nejdou. Pak už jen tak jamuju a zkoušim nový techniky co sem někde okouk. Hlavně obdivuju lidi co maj tu vůli dát si nějakej cover protože se z toho songu naučim jen začátek a najednou se přistihnu po půl hodině že hraju úplně něco jinýho :D
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Český jazzový kytarista David Dorůžka prý trénoval i 10 hodin denně - teď se někdo předveďte. :D :wink:
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Připojuji se k táboru Graywolf, Nesst

Souhlas s tím, že věc musíš zahrát i vožralej ve 3 hodiny ráno, abys mohl začít uvažovat o feelingudo toho mohl dát feeling a zárověň nemusel spoléhat na tolerantnost publika.

Příklad, kdy už třeba feeling škodí je třeba úvodní scéna z The School of Rock. :lol: (Jack Black je fakt parádní)

Cvičit vs. učit - slovíčkaření pozbívající smysl, které si může vyložit každý jinak.

Všem zde je ale jasné, že vše co kdo přerává, tak se zároveň i učí (nacvičuje), protože nikdy to neumí dost dobře, aby se to nemohli naučit (nacvičit) ještě lépe.

Zbytečné cvičení neexistuje
Podle mě, hrát a nemít z toho nic do budoucna ani není možné. To bys musel dělat úplný kraviny, třeba vybrnkávat za ořechem. Ale pokud jednou rukou mačkáš struny a druhou do nich hrabeš tak to má vždycky smysl. Jak už bylo řečeno, každá minuta strávená s kytarou je dobrá.

A když se něco učíš, určitě to nemá efekt jen na danou píseň. Všichni to známe, něco se učíme - nejde nám to, pak to na půl roku odložíme a najednou nám to jde nějak lépe.

To je tím, že jsme mezitím hráli kupu jiných věcí, které s tou původní věcí zdánlivě nemají nic společného.

Dost v téhle debatě chybí údaje, jako věk, či jak dlouhu hrajete, co hrajete za muziku nejlíp třeba s linkem na bandzone.
Navrhl jsem to jako přidání nových položek do profilu, samozřejmě, že jejich vyplnění není povinné.
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=8754
AlienW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlienW »

LAMA píše:Chceš radu? Vy*er se na to! :lol:

MYslím že todleto nená cenu se takhle ničit.
to jsi mu moc radu nedal. kdyz se chce neco naucit a ma plan tak by bylo dobre mu poradit a ne ho poslat jinymy slovy doprdele a aby se na to vysral.

TO GRAYWOLF : co bych mohl ja poradit necvic 6 hodin v kuse. proste cvic dokud mas co a dokud te to bavi. my treba trenujeme ve zkusebne 5, 6 hodin ale mame prestavky kecame, kourime (cigara :-). rict si ze budu 6 hodin zkouset je blbost.cvic neska treba 4 zejtra treba hodku pozitri kdyz te to bude bavit klidne 10 hodin. ale bilinky nepomahaj. kamosy se vzdycky zhulej a pak zapomenou to co vymyslely :)
kytara : Jackson RR3 (10 let stará Japonka) - Seymour Duncan Blackouts
aparát : Peavey 6505 +
reprobox : Peavey XXL 412E
efekty : Boss FV - 500H, G-Major
cestovní aparát : Orange Micro Crush (3W)
trsátka : Dunlop Jazz III
kabel : Planet Waves, Adam Hall - Neutrik
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Já sem mu poradil, si myslím. Je to můj názor. Podle mě je blbost si to takhle plánovat (V období další pěti-letky se naučím držet trsátko, a výborně soudruzo plní plán na 110%).
Stejně ho to přetane bavit a zprotivý se mu to (možná celé hrní na kytaru).
Prostě když mám CHUŤ a čas tak si zabrnkám a nebudu se do toho nutit.
:wink:
Takhle se to myslel. Pochopeno?
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
AlienW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlienW »

LAMA píše:Já sem mu poradil, si myslím. Je to můj názor. Podle mě je blbost si to takhle plánovat (V období další pěti-letky se naučím držet trsátko, a výborně soudruzo plní plán na 110%).
Prostě když mám CHUŤ a čas tak si zabrnkám a nebudu se do toho nutit.
:wink:
Takhle se to myslel. Pochopeno?
jj takhle sem to myslel taky. ale jen sem mu chtel napsat konkretni nazer a ne vyser se na. jinak vidim ze mame stejne nazory.pokud je chut tak se brnka
kytara : Jackson RR3 (10 let stará Japonka) - Seymour Duncan Blackouts
aparát : Peavey 6505 +
reprobox : Peavey XXL 412E
efekty : Boss FV - 500H, G-Major
cestovní aparát : Orange Micro Crush (3W)
trsátka : Dunlop Jazz III
kabel : Planet Waves, Adam Hall - Neutrik
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

to LAMA: Poradil/neporadil?

Tady je dost ROZDÍL v tom, jestli se tazatel:
1) přemáhá do hraní samotného (nebaví ho hra ani nemá motivaci)
2) baví ho hra nebo má motivaci, ale už přemáhá své fyzické nebo psychické možnosti

Pokud platí 1), tak jsi poradil dobře. To je ale jen případ ZUŠek, ty jsou zabiják těhle motivací. Tam nehrajete hudbu, kterou žerete, navíc přehrávky jsou pro většinu dětí víc stres než nějaký požitek - v tomto případě se vám tedy vynaložené úsilí nijak nevrací. Navíc ještě to celé posilují těmi deb****mi soutěžemi, kde rozhoduje pár porotců, místo diváků. Samozřejmě je z toho asi kupa zkušeností, ale tohle právě dělá z lidí stroje, ale ti naštěstí dost často dostávají rozum a začnou třeba tvořit svoji hudbu.

Vše ale naznačuje, že u tazatel platí spíš ta možnost 2).
Takže jsi spíš poradil dost špatně.

Chtěl bych tu taky říct, že v samotném cvičení na kytaru nemusí být jen potěšení ze samotné hry v daný okamžik, ale může tu být i malé či větší množství urputné dřiny v zájmu vyšších cílu.

Pokusím se o malý fylozofický rozbor. :lol:

* 2a) Pokud dokážete cvičit X hodiny denně JEN kvůli potěšení ze samotné hry, tak si můžete gratulovat. Takových lidí je na světě hodně málo. Jsou to lidi, kteří se na špičku nedostali ne až tak kvůli své vůli, ale jen kvůli tomu, že je to prostě bavilo. To jsou pak ti lidé, co jsou schopni "cvičit i na záchodě". :twisted:

* 2b) Ale i kdybyste rádi necvičili a jen dřeli a "ničili se" poháněni jen nějakou motivací, tak i to je podle mě v pořádku (pokud samozřejmě cvičíte správně a zodpovědně), protože se vynaložené úsilí dozajista vrátí mnohonásobně, třeba v podobě povedeného koncertu.

Ty dva druhy motivace má každý z nás, určitě to není vyloženě vrozená věc, ale ti, co od obojího mají požehnaně a ještě k tomu talent, tak to jsou ti Hendrixové, Satrianiové, Vaiové, Wyldeové.....

My ostatní si musíme přiznat, že tu kytaru prostě tak nežereme, ať už jedním, nebo druhým způsobem.

Třeba Šebrle dřel jak prase, kolikrát mu v hlavě problesklo, že by se na to nejradší vys**l. A myslíte, že když dostával olympijské zlato nebo jen když odcházel ten den z tréninku, tak litoval jediné chvilky strávené na stadionu? No možná pokud se ten den nezranil, ale to u kytary naštěstí nehrozí. :lol:

Takže bych tu dementoval i uváděné znechucení kytarou.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 1.08.2008 17:45, celkem upraveno 1 x.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

ad původní dotaz
Ještě tu nebylo smočit si hlavu studenou vodou. :lol:

Jinak už pak nastopoje těžká chemie:
Jsou tu životabudiče typu "chytré drogy".
Co mám zkušenosti: Gyngko Biloba, Pyracetam...
Ale tyhle věci v podstatě jen ředí krev a tím zlepšují prokrvení těla.

Dle mého je lepší energizér Creatin. Po cukrech budeš akorát ještě víc unavený. A cigárkem si ničíš zdraví.

Creatin ti dodá energii jak do svalů tak do mozku.
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Ja si myslím , že někdy stačí pouhých 30 minut nějaky vybrnkavačky nebo naopak brutalniho sola a člověk se naučí víc než 12 hodinový hraní ptakovin .... Mě stačí 2 hodinky max 3 a už mě to prostě nebavi
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

jak jsem říkal, mě cvičení nebaví, ale hraní mě naopak baví velice, a čím zajímavější, složitější věci hraju tím víc mě to baví, k tomu je ovšem potřeba i dost cvičit... hraní, jamování a pohodový brnkání si je spíš odměna za cvičení
základ dobrýho cvičení je schopnost oddělit si hraní a cvičení....
tím že si ->!JEN!<- brnkám co mě baví se toho až tak moc nenaučím, samozdřejmě je dobrý si denně jen tak něco zabrnkat, ale cvičení (jakožto dření na čisottu tónů, rytmiku, zrychlování atd...) je potřeba, pokud člověk chce hrát fakt pěkně.

cvičím co mě baví nebo to co mě chybí v mé hře... někdy se stane že si řeknu, naučím se ten a ten song, po 20ti minutách zjistím že mě co se hraní týče absolutně nesedí tak se na to vykašlu a jdu se učit něco jinýho, jindy se se zas zaposlouchám do toho jak hraju. řeknu si tak tohle ne, zní to strašně, ty tóny odsekávám moc brzo, není to plynulý, tak sednu a několik hodin pomaličku jedu a snažím se hrát absolutně čistě atd..... jen si brnkat pro radost mě dál neposune.
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

o dovolenou jsem se přehrál(ne přehřál :D ) a teď se léčim tím, že na to ser... hraju sic denně, ale maximálně 20-30 minut, sjedu všechny techniky, abych nezakrněl a hraju wowko :)
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Dayslipper: Jak sem dotaz pochopil já tak neplatí ani možnost 1 ani možnost 2. To borca baví hrát a chce se zdokonalovat. Proti to mu nic nemám. Mě vadilo že si řekl: "Budu cvičit 6 hodin denně". Je blbost si to takhle plánovat.
Jak tady už kdosy psal je to o tom, že si sedneš (mužeš i stát :lol: ) když máš chuť (u mě tak 3x denně) a brnkáš si, jamuješ, skoušíš nějaký kravinky, zahrát nějaký písičky,..... Ne že si sedneš a budeš se drylovat různý techniky.
U hudby je důležitý aby to došlo samo a ne aby ses do toho nutil. Dycky když sem se do toho nutil tak mi to nic nedalo. Pokaždý když mě to chytne a sednu si ke kytře, tak mi to něco dá, něco novýho objevím a to že to objevím sám je 100000000000x lepší než když si to někde přečtu v učebnici :wink:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Graywolf:
To je asi přesně přístup většiny profesionálů, protože těch, co je samo od sebe fakt baví cvičit 6 hodin denně bez nějaké motivace, tak těch je opravdu málo (2a).

Minimálně máš ale po každém cvičení pocit z dobře odvedené práce, tipuju. A to je na tom to důležité. Tedy dřina je odměněna.

LAMA:Co se týče toho dřina vs. zábava, tak tady jsou už 2 tábory, které se asi neshodnou.

Ale jeden detail bych chtěl dořešit. Nevím, jestli to tak prezentuješ schválně, ale tvůj názor zní, že jakmile si dá človek nějaký časový limit pro cvičení, tak je to špatně.

A s tím zásadně nesouhlasím.

Já tvrdím, že můžeš třeba brnkat, jamovat, zkoušet kravinky i s tím, že si řekneš, že to budeš dělat (jen/až) 6 hodin.
pehve

Příspěvek od pehve »

jako pokud muzika baví tak se tim žije celej den-nahrávky, články,videa, fora, zkoušky, cvičení, skládání, hraní a to všechno při normálním životě
celej můj den se motá kolem muziky a kdyby někdy ne to bych byl asi moooc nas...a kytaru mám v ruce prumer asi 3 hodky- někdy pul, nekdy 6
takže- 24 hod,denně minus nějaký ty biologický potřeby :D
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Ano přesně to prezentuji :wink: Hudba je o pocitech, smyslech atd. O si snanovil předcevzetí že bude trénovat 6h denně (tuším). Todle podle mě prostě není dobře. Ale ať si to kliďo dělá, já sem chtěl poskytnout svůj názor a zkušenost jako radu.
Pokud se bude čék na kytaru UČIT (myslím tím jako se učí ve škole(ne kytara)) tak to bude mít stejný efekt jako ve škole - Stačí měsíc dva abys to co ses naučil nepoužíval, a zapomeneš to. Proto já brnkám a učím se sám od sebe,tak si to zapamatuješ nadosmrti. Když si na něco přijdeš sám tak to už nezapomeneš:wink:
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

LAMA píše: Pokud se bude čék na kytaru UČIT (myslím tím jako se učí ve škole(ne kytara)) tak to bude mít stejný efekt jako ve škole - Stačí měsíc dva abys to co ses naučil nepoužíval, a zapomeneš to.
no, tak to pozor, sice songy který nehraju zapomínám ale i tak mi hodně dalo jejich učení se....
a že si člověk stanoví limit kterej u toho chce bejt, má obrovskou výhodu v tom že se k tomu fakt dokopu, a že u toho opravdu strávím víc času než kdybych si nic takovýho neřekl..
Frostys

Příspěvek od Frostys »

LAMA je zřejmě naštvaný, že když ON si řekne, že bude hrát 6 hodin denně tak se k tomu nedokope a proto si vybíjí zlost tady na těch kteří se k tomu dokopou :twisted:
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Frostys: I když s lamou nesouhlasím, tak nevím z čeho bereš, že si vybíjí zlost? Prosím, argumentuj věcně.

LAMA, ať už chtěl nebo ne, se párkrát vyjádřil velice provokativně a nebo tak, že ostatním vidí do hlavy, což je pochopitelné, že se to lidem nelíbí viz. třeba:
Je to jen věc formulace. Třeba, proč nikdo neoponuje lidem, pod jejichž názory se LAMA podepsal? Toť otázka k zamyšlení pro něho, ale myslím, že všichni už víme, jak to myslel, i když se nevyjadřoval nejšťastněji, takže to můžeme uzavřít.

Ale tohle všechno sem stejně nepatří, tazatele zajímá, jak těch 6 hodin vydržet a ne jestli je správné cvičit 6 hodin.

K tématu:
Ještě mě něco napadlo. Zkus cvičit v leže. Oproti sezení většinu svalů zatěžuješ míň, ale některé možná o trochu víc.

Lehni si na kraj postele tak, že levou (hmatníkovou) ruku i s ramenem musíš mít ve vzduchu. Je to úplně něco jiného. Zkoušel jsem to jen párkrát, ale určitě to je dobré na cvičení hry poslepu nebo se kdyžtak můžeš orientovat podle teček na boku, což je taky nářez. Jinak kdyby se ti pak chtělo spát, tak kytaru polož mimo postel. Já si jí takhle položil vedle sebe, a jak jsem se pak převaloval, tak mi slítla na zem.

Jo, málem bych zapomněl, ležíš na zádech. :lol:

Pak tu je ještě klasika - hlavu pod sprchu.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Chtěl jsem to tu trošku odlehčit, ale musím se přiznat, že částečně souhlasím s LAMou :)

Myslím, že nutit se do hraní a ještě se dopovat "drogama" jako bychom se učili na nějaké zkoušky ve školě není zrovna dobré. I kdyby mu to hraní, kdy ho to třeba ani nebaví nebo že už to prostě psychicky nebo fyzicky nejde dávalo cokoli, tak nemá cenu se tak ničit. Ale pokud opravdu chce být dobrým kytaristou tak ať si sám vymyslí nějaký plán pro hraní. Ať těch "6 hodin" využije co nejlépe.

Jak už někdo psal nade mnou "každá chvíle strávená s kytarou je dobrá", tak to je samozřejmě pravda, ale proč tu "chvíli" nevyužít lépe, chytřeji?

Snad jsem nenapsal nějaký blábol :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“