Ahoj, jsem pokročilý kytarista a zákldy různých technik mám zvládnutý. A jak tak čím dál víc hraju tak mě vrtá hlavou proč to tak hraju. Třeba hraju nějakou písničku (např. smok on the water od rechieho) a říkam si že vlastě vůbec nevím v jaké hraju tónině. Někde jsem četl že se to pozná podle posledního akordu což je G (powerchord) takže by tonina mela být G, ale zas nevím jestli dur nebo mol pač powerchordy nemaji tercii. A co třeba takový sólo, zahraju ho všecko je vpohodě ale zase nevím co a proč hraju, mam naučenej prstoklad a ten jenom dám na hmatník, ale mnohem víc by mě potěšilo kdybych vědel jestli je solo hrany v pentatonice nebo treba v nějakým módu diatonické stupnice a sem tam bych si vyjel z originalního sola a udělal bych si nějakou svoji vyhrávku...
Mé otázky zní: 1/ jak bezpečne poznáme toninu skladby?
2/ jak poznáme v čem je hraný solo?
3/ jaký je rozdíl mezi # a b(ted nemyslim co # čí b dělá, ale je to myšleno tak, kde použít b a kde #. Když se hraje stupnici G dur tak se řekne že má 1#, ale proč se neřekne že má 1b? vždyt je to to samý, nebo se pletu?
Vím, že nekteré otázky byly na fóru zodpovězeny ale nikdy sem to z toho pořádně nepochopil, tak doufám že mé dotazy nevyzní špatně.