Eric Clapton

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Eric Clapton

Příspěvek od mmjuz »

Kůň píše:
A zkusils třeba se v tom takle strašně nesmyslně nerejpat a prostě poslouchat fajn písničky? Já vůbec nerozumim proč bych se nad tim měl takle rozčilovat jako ty (a vim že napíšeš že se nerozčiluješ). Vždyť sou to krásný písničky...nevim proč bych měl řešit nějaký vykrádání a podobný nesmysly. Když se mi to líbí a nějak mě to naplňuje, tak ať je to třeba dvěstěkrát "ukradený".

Sem myslel že nadávat na hudbu co se mi nelíbí už neni v módě :? :)
Diskuze je výměná názorů na dané téma. Tu je téma Clapton. Nemyslím si, že by se Arcilucifer rozčiloval a v něčem mesmyslně rejpal, jak píšeš. Vyjadřuje své pocity z jeho muziky a vysvětluje, proč ty pocity má a udává příklady muziky, která ho naplňuje více. Od toho diskuze a fóra jsou.
Mně osobně Claptonův popík, který někdy od 80.let prakticky do současnosti produkuje, ať už si své kostkované košile mění jak chce, uráží, pokud to někde slyším. Dobrovolně bych to doma nesjížděl ani náhodou. Odvážím se nazývat věci pravými jmény - je to hudební prostituce. Nakolik je to kvalitní hudebník a šikovný kytarista s tím vůbec nemá nic společného. Jsou to věci, které spolu vůbec nesouvisí. Pokud jeho tvorba někomu připadá jako "fajn písničky", tak ať si to klidně poslouchá, přeji mu to. Originalita tomu ovšem chybí, to je nezvratný fakt. Ono té jeho muzice toho chybí více. Třeba duše.
Kůň

Příspěvek od Kůň »

mmjuz píše:Diskuze je výměná názorů na dané téma. Tu je téma Clapton. Nemyslím si, že by se Arcilucifer rozčiloval a v něčem mesmyslně rejpal, jak píšeš. Vyjadřuje své pocity z jeho muziky a vysvětluje, proč ty pocity má a udává příklady muziky, která ho naplňuje více. Od toho diskuze a fóra jsou.
Mně osobně Claptonův popík, který někdy od 80.let prakticky do současnosti produkuje, ať už si své kostkované košile mění jak chce, uráží, pokud to někde slyším. Dobrovolně bych to doma nesjížděl ani náhodou. Odvážím se nazývat věci pravými jmény - je to hudební prostituce. Nakolik je to kvalitní hudebník a šikovný kytarista s tím vůbec nemá nic společného. Jsou to věci, které spolu vůbec nesouvisí. Pokud jeho tvorba někomu připadá jako "fajn písničky", tak ať si to klidně poslouchá, přeji mu to. Originalita tomu ovšem chybí, to je nezvratný fakt. Ono té jeho muzice toho chybí více. Třeba duše.
Nazývej si to jakejma jménama chceš, ale to že se tobě nelíbí přece neznamená že je to strašně špatný a uráží to celej svět :)

Asi bude lepší se nebavit, čuchám člověka s kterym si toho moc nepovim :)
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše: Originalita tomu ovšem chybí, to je nezvratný fakt. Ono té jeho muzice toho chybí více. Třeba duše.
No vidíš a v tomhle se mmjuzi neshodneme. Originální už Clapton není dlouho let, ale duše je tam podle mě pořád na rozdávání. Každý to holt slyšíme jinak. Co člověk to názor.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

třeba tady neni E.C uplně špatný.
arcilucifer

duše je tam
Duší musí dávat do hudby všichni zučastnění, pokud jsou ovšem sterilni individua a
stačí i jedno, které bude produkovat pouze přednes, duše umírá.
Proto nevěřim na najemný muzikanty a tlačení káry.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jastud píše:
mmjuz píše: Originalita tomu ovšem chybí, to je nezvratný fakt. Ono té jeho muzice toho chybí více. Třeba duše.
No vidíš a v tomhle se mmjuzi neshodneme. Originální už Clapton není dlouho let, ale duše je tam podle mě pořád na rozdávání. Každý to holt slyšíme jinak. Co člověk to názor.

Kdyby se všichni na všechno dívali stejně, to by byla nuda. Všichni by hráli na stejnou kytaru, na stejné kombo, stejnou muziku. To by se ani nevyplatilo vykrádat písničky, páč by byly všechny stejné... To je dobře, že se lidi občas neshodnou.
Párkrát jsem ve štatlu, většinou na České, potkal trojici co si říká Urband. Hrají na ulici samozřejmě akusticky - housle, kytara, kača. Písničky vesměs převzaté, v ruštině, němčině, romštině, češtině a kdo ví jak ještě. Tam to prostě je. Není o čem přemýšlet, člověk se jen nechá unášet. To je blues. Nedá se říci, že by nebyli originální, přestože si písničky půjčují a pak je podávají v trochu upravených aranžích. A to od The Garden od Einsturzende Neubauten a hned potom Vysockij, pak třeba Špatná Věc od Plastic People... Člověku nevadí, že svých věcí moc nemají a že překrucují kde co. Je vidět, že si těch autorů váží a přednášejí jejich tvorbu s úctou, ale po svém. Takový Záviš mě nikdy moc nebral, ale Čevený Most v podání Urbandu je famózní.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

arcilucifer píše:
duše je tam
Duší musí dávat do hudby všichni zučastnění, pokud jsou ovšem sterilni individua a
stačí i jedno, které bude produkovat pouze přednes, duše umírá.
Proto nevěřim na najemný muzikanty a tlačení káry.
Ano, pak je to totiž kýč a kýč duši mít nemůže.
jastud

Příspěvek od jastud »

arcilucifer píše:třeba tady neni E.C uplně špatný.
To myslíš vážně?
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Tohle považuju už velice dlouho za jedno z nejlepších sól, který sem kdy slyšel a jestli tohle nemá duši, tak už fakt nevím :)

Tonda

Příspěvek od Tonda »

hm..vydržel jsem do 3:01 ale pak už jsem fakt nemoh
větší onanii jsem snad neslyšel a to myslím vážně

slyšel jsi někdy třeba jeho sólo v Sunshine of Your Love ?
To se dá i po těch 44 letech poslouchat pořád a furt mi z něj naskakuje husí kůže.
Skutečná kvalita je trvalá.
Tohle - rychle zapomenout.

EDIT pro srovnání :

Tady máš největší Claptonovu inspiraci a vzor (aspoň to sám píše) - a v Cream je to hodně slyšet:

... jiný kafe trochu
I´m wheels... movin´wheels
holkoun

Příspěvek od holkoun »

mmjuz píše:
Kůň píše:
A zkusils třeba se v tom takle strašně nesmyslně nerejpat a prostě poslouchat fajn písničky? Já vůbec nerozumim proč bych se nad tim měl takle rozčilovat jako ty (a vim že napíšeš že se nerozčiluješ). Vždyť sou to krásný písničky...nevim proč bych měl řešit nějaký vykrádání a podobný nesmysly. Když se mi to líbí a nějak mě to naplňuje, tak ať je to třeba dvěstěkrát "ukradený".

Sem myslel že nadávat na hudbu co se mi nelíbí už neni v módě :? :)
Diskuze je výměná názorů na dané téma. Tu je téma Clapton. Nemyslím si, že by se Arcilucifer rozčiloval a v něčem mesmyslně rejpal, jak píšeš. Vyjadřuje své pocity z jeho muziky a vysvětluje, proč ty pocity má a udává příklady muziky, která ho naplňuje více. Od toho diskuze a fóra jsou.
From the Cradle je typickej pop:-) Unplugged je taky pop (mimochodem on nastartoval serii mnohu unplugged - takze i kdyby nic jinyho v 90 letech nepredved, timhle hudbu obohatil on).

Je jasny ze clovek kterej je na scene 50 let nemuze davat furt neco novyho... ale uprimne, co dava hudbe nove vznikla kapela - napr. tvuj nick ve me evokuje Muse - no, jsou lidi co se nad tim rozplyvaj... me to uzasne nebavi, nuda - nic novyho, zajimavyho.... radsi 100 Claptonu nez tohle.

Ad hudebni prostituce - jak ty vis, ze zrovna ty nazyvas veci pravymi jmeny?:-) Nechci se te dotknout, ale pusobis presne jako nekdo, kdo si nekde neco precetl, moc toho neslysel, ale musel se nejakym zpusobem projevit.

Co je spatny na tom, ze ma nekdo rad jeden styl a hraje ho? A jen tak mimochodem, neni pravda, ze blues hrat neumi - to ti potvrdi i ti co blues hrat umi (jsou cerny a maj jeden zub).

A btw nekdo tu postoval Beefhearta jako toho, co umi hrat blues - mam vsechny jeho desky a nektery z nich jsou neposlouchatelny. TOlik k idolu.

Ad diskuse - diskuse je o argumentaci. napsat - volne parafrazuji "stoji za h***o, to je fakt" opravdu diskuse neni:-)
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Tonda: Slyšel jsem mno a upřímně teda zrovna v Sunshine of Your Love mi nepřijde nijak výjimečný. Ale tak každý to evidentně vidíme jinak, chápu, že pokud ti vyhovuje styl Freddieho Kinga, tak je na tebe Clapton kterýho sem posílal nahoře možná příliš moderní (i když za onanie bych asi taky označil trochu něco jinýho). Ale tak o tom se nemá smysl dohadovat, každý máme jinej vkus. Mě to jako sterilní přehrávání bez duše nepříide, tobě nejspíš jo, tak to bude asi tak všechno co si k tomu můžeme říct 8)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Myslím, že je to jasné. Ti, kteří se o blues zajímají a jdou po kořenech (Tonda, Farrell, mmjuz) to vidí naprosto jinak, než člověk, který k blues pouze přičichne. Pro něho pak Clapton, nebo třeba Moore, představuje skvělého bluesmana. Takže buďme rádi, že třeba Clapton přitáhne k blues spoustu lidí, kteří by o blues jinak ani nezavadili. A teď už záleží jenom na nich, jestli s Claptonem vystačí na celý život nebo to pro ně bude pouze impulz hledat a pátrat dál.

Ad Beefheart. Pro mě je většina jeho skladeb příliš silné kafe (narozdíl třeba od Zappy), ale beru to prostě tak, že jsem do jeho hudby ještě "nedorostl".
arcilucifer

pokud ti vyhovuje styl Freddieho Kinga
To video Kinga co postnul Tonda, je skvěly přiklad absolutního nápětí ve skladbě,
řízení se citem a emocí.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jester píše:Myslím, že je to jasné. Ti, kteří se o blues zajímají a jdou po kořenech (Tonda, Farrell, mmjuz) to vidí naprosto jinak, než člověk, který k blues pouze přičichne. Pro něho pak Clapton, nebo třeba Moore, představuje skvělého bluesmana. Takže buďme rádi, že třeba Clapton přitáhne k blues spoustu lidí, kteří by o blues jinak ani nezavadili. A teď už záleží jenom na nich, jestli s Claptonem vystačí na celý život nebo to pro ně bude pouze impulz hledat a pátrat dál.

Ad Beefheart. Pro mě je většina jeho skladeb příliš silné kafe (narozdíl třeba od Zappy), ale beru to prostě tak, že jsem do jeho hudby ještě "nedorostl".
Taky pěkná konina. Třeba já mám doma hromadu bluesovejch alb. Od Roberta Johnsona, Blind Willie Johnsona, přes Freda McDowella, J.L. Hookera, Muddy Waterse až po Burnsida a třeba ASPM. Takže jakejsi základní přehled mám. A přesto budu tvrdit, že Clapton skvělý bluesman je. Na rozdíl třeba od toho Moora, což byl "jen" skvělej rockovej kytarista.

Ad Beefheart: u Maivalda jsem náhodou narazil na jeho Best of za kilčo. I zaradoval jsem se a koupil si ji. Koneckonců když ho všichni kritici tak adorují tak na něm musí něco být, no né? Leda prd... Minimálně ta výběrovka je prachbídná. A fakt si nemyslím, že do toho jednou dorostu. Naopak jsem dorostl třeba do Katapultu. Jako správný "intelektuál" a "znalec hudby" jsem je šmahem zahrhoval. Nedávno jsem si pustil jejich živák (to úplně první album) a nestačil jsem se divit. Je to sice primitivní, mizerně zahraná hudba, ale zatraceně mě baví. A to není málo.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Otázkou je, co lze vůbec za blues považovat a podle čeho to klasifikovat. Pro mě lidé, kteří vychází z jakéhosi klišé, na který naočkojí líbivý pop pro široké masy a pak s tím vyrazí na turné po stadionech, nemají s blues vůbec nic společného. Blues je přeci jen o svobodě projevu, nic v něm není přikázáno, ani zakázáno. To, že se interpret podbízí módě a požadavkům stáda, je přesně pravý opak blues.
Jastude, včera jsem se Ti snažil nadhodit jednu zajímavou brněnskou formaci - Urband, která už pár let v Brně působví a je v podvědomí určité části muzikymilovných lidí. No, řekněme hlavně u intelektuálů. Ty jsi na to nereagoval a jako "znalec hudby" a "intelektuál" se neváháš vytasit s Katapultem. To, že má někdo doma hromadu blůzovejch alb, ještě neznamená, že musí mít vkus. Já se na blues vůbec neomezuji, poslouchám různou muziku. Ovšem zřejmě moji největší oblíbenci jsou Howlin Wolf a Captain Beefheart. Také mě docela baví Tom Waits, ale vůbec si nemyslím, že bych měl mít doma hromady jakékoli muziky, nepotřebuji to. Každopádně největší zážitek člověka vždy potká spíš na koncertě, než doma v obyváku. Kaťáky jsem nikdy naživo neslyšel a doufám, že mě něco tak strašlivého v životě nepotká. Za to mě svého času šokovali třeba Sketa Fotr, Sváťa Karásek s Pozdravpánbu, Jé Jé Neduha s Extempore i solo, ZVA 12 28, nebo výše zmíněný Urband. Jo a Spálený s ASPM také, v tom máš recht. Přesně si pamatuji, jak jsem na ně čučel cca před patnácti lety na festu v Jimramově a později na Lipnici. Takhle si představuji blues.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Právě v tuhle chvíli mi přiletěl e-mail od Borise Čiampora s odkazem na úplně čerstvou nahrávku zveřejněnou na You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=DxCFeexi5zo V tom to je...
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše: Blues je přeci jen o svobodě projevu, nic v něm není přikázáno, ani zakázáno. To, že se interpret podbízí módě a požadavkům stáda, je přesně pravý opak blues.
Právě proto, že je o svobodě projevu tak může znít i tak jak to dělá E.C. . Je už dávno v balíku a tak si může dělat hudbu tak jak chce on. Takový Me and Mr. Johnson fakt neni album pro masy. Nebo Riding with the King.
mmjuz píše:Jastude, včera jsem se Ti snažil nadhodit jednu zajímavou brněnskou formaci - Urband, která už pár let v Brně působí a je v podvědomí určité části muzikymilovných lidí. No, řekněme hlavně u intelektuálů.
Dnes jsem si poslechl to co se dá od nich najít na webu. Ano takováhle muzika mě taky baví. A mrzí mě, že už nemám tolik příležitostí jako dřív chodit po klubech a poslouchat třeba takovýhle party.
mmjuz píše: Ty jsi na to nereagoval a jako "znalec hudby" a "intelektuál" se neváháš vytasit s Katapultem. Kaťáky jsem nikdy naživo neslyšel a doufám, že mě něco tak strašlivého v životě nepotká.

Ty uvozovky jsi doufám pochopil správně. Hele studiový desky Katapultu (obě co jsem slyšel) jsou příšerná šmíra. Ale ten živák mě baví stejně tak jako to baví Oldu Říhu hrát.
mmjuz píše: To, že má někdo doma hromadu blůzovejch alb, ještě neznamená, že musí mít vkus.

To samozřejmě ne. Ale to neplatí ani u někkoho kdo má doma kompletní Bachovu a Šostakovičovu tvorbu. Na druhou stranu je ta šance větší než u někoho kdo má akorát mp3 Maxim Turbulenc a Těžkýho Pokondra. Nicméně reagoval jsem tím na to, že Clapton se může líbit jen někomu kdo jiný blues nezná. Což je nesmysl.
mmjuz píše: Já se na blues vůbec neomezuji, poslouchám různou muziku. Ovšem zřejmě moji největší oblíbenci jsou Howlin Wolf a Captain Beefheart. Také mě docela baví Tom Waits, ale vůbec si nemyslím, že bych měl mít doma hromady jakékoli muziky, nepotřebuji to.

Kdybych poslouchal jen blues tak jsem stejnej zabedněnec jako někdo kdo považuje za vrchol hudby U2 a všechno ostaní je podle něj s****a. Toho co mám rád je spousta od delta blues, přes chicago blues, Davise, Coltrana, sem tam i klasiku (Martinů, Janáček, Bach), starý rock'n'roll, dobrou country, hard rock, grunge až po Třešňáka, Chucka E. Weisse, Waitse a třeba Hazmat Modine.
mmjuz píše: Každopádně největší zážitek člověka vždy potká spíš na koncertě, než doma v obyváku.

To je fakt, ale nebýt konzerv tak si toho Beefhearta nebo Waitse neposlechneš.
mmjuz píše: Za to mě svého času šokovali třeba Sketa Fotr, Sváťa Karásek s Pozdravpánbu, Jé Jé Neduha s Extempore i solo, ZVA 12 28, nebo výše zmíněný Urband. Jo a Spálený s ASPM také, v tom máš recht. Přesně si pamatuji, jak jsem na ně čučel cca před patnácti lety na festu v Jimramově a později na Lipnici. Takhle si představuji blues.

Karáska jsem viděl v Jimramově dokonce dvakrát. Poprvé jsem utekl, podruhé jsem si to pekelně užil :D
A ASPM v Jimramově jsem taky zažil. To byla naprostá fantazie. Pak jsem byl na Spáleným ještě dvakrát, ale takhle dobrý to už nebylo.

Pěkně tady sviníme fórum. Měli by jsem toho nechat.
arcilucifer

Pěkně tady sviníme fórum.
nesvinime, určitě tohle ma větší smysl, než nejakej thread popsanej jenom souhlasným přitakáváním.
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše:Právě v tuhle chvíli mi přiletěl e-mail od Borise Čiampora s odkazem na úplně čerstvou nahrávku zveřejněnou na You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=DxCFeexi5zo V tom to je...
Pěkný.

Tohle znáš: http://www.youtube.com/watch?v=-dEgWy7kbew ?

A opovaž se napsat, že je to jen popový pozlátko a hudba pro masy :!: :mrgreen: :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“