Jak se načit na klavír bez učitele?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Andrea Vyskoká

Jak se načit na klavír bez učitele?

Příspěvek od Andrea Vyskoká »

Ahoj, je tu někdo kdo by mi poradil, jak se může ÚPLNÝ začátečník naučit na klavír bez učitele?V teorii se moc nevyznám-ale dopiluji!! A pokud možno poraďte- klavír x piáno x keyboard? A stránky kde muzu mrknout na teorii ? Díky!:-)))
PtJaa
Moderátor

Re: Jak se načit na klavír bez učitele?

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj,

Co se týká nástroje:
Pokud se chceš učit na piáno, pak určitě buď akustický klavír (buď pianino nebo křídlo), nebo digitální piáno, ve formě buď konzole (Yamaha S51, Kawai CL36,..) nebo stage piana (Casio PX150, Yamaha P105, Kawai ES7,...). Záleží, kde bydlíš (panelák či samota), kolik peněz chceš investovat a jaký typ hudby tě láká.

Co se týká základů teorie, bylo tady už o tom mnoho témat, případně odkazů jinam, jen namátkou:
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Notov%C3%BD_z%C3%A1pis
http://keyboard2.wz.cz - aktuálně mi ale zde hlásí firefox útočnou stránku
klavesove-nastroje/jak-se-naucit-na-kla ... 28465.html
klavesove-nastroje/internetove-lekce-pi ... 13578.html
klavesove-nastroje/zacit-hrat-na-klavesy-t28297.html
klavesove-nastroje/jake-ucebnice-pro-hr ... 24413.html
klavesove-nastroje/noty-pro-klavesy-na- ... 21843.html
klavesove-nastroje/jakou-knihu-na-klavir-t21840.html
http://pianoforte.cz
Google
YouTube
Kdybych začínal, naučil bych se asi nejdříve noty a pak zkoušel hrát různé písničky, od nejjednodušších k složitějším.

Jen si dovolím otázku - pokud máš peníze na nástroj, mělo by být možné najmout si učitele. Dobrý učitel je extrémně velkou pomocí, hlavně v začátku, ale i kdykoliv později. Např. na stránkách např.
http://www.hudebka.cz se dá najít učitel myslím ve všech částech republiky, a rozhodně je to dobrá investice.
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 26.03.2013 11:36, celkem upraveno 4 x.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pozor - bez učitele je docela velké riziko vytvoření špatných návyků, takže pak to může vést minimálně k větší či menší technické zdatnosti (nezahraješ vše, co bys chtěla) a dokážu si i představit problémy fyziologického charakteru. Čili zase nešetřit na špatném místě (stejně jako nepořizovat si na cvičení keyboard; a pokud ano, tak potom neříkat "chci se učit na klavír") 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Naprosto souhlasím, že učitel je výrazná pomoc, která se zcela určitě vyplatí, a bez něho technika asi nebude zcela správná.

Ale nemyslím si, že si tazatelka může příliš ublížit případně vytvořit do budoucnosti nepřekonatelné bariéry, když dodrží pár základních zásad (zpevněné, nepropnuté prsty, uvoněné zápěstí a ruce, apod.)
A taky - v době youtube se může kdykoli podívat, jak se má hrát.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To ano - ale učitel ti do toho průběžně "kecá", když zapomeneš......při soustředění se na noty a prstoklad a na zahrání samo o sobě.....a ještě si hlídat úhoz... 8) asi tak jsem to myslel.

P.

Andrea Vyskoká

Děkuji moc za rady:-)) A děkuji za ty stránky,kde mohu sehnat učitele:-)
Takže je rozdíl mezi keybordem a plánem? Pokud se budu chtít tedy ucit na klavír, Musím mít klavír a ne keybord.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Asi takhle, abych nepřišel k úhoně :-) s keyboardem se naučíš mačkat klapky, ale nebudeš mít cvik na klavírní klaviaturu. Takže když si pak sedneš za jakýkoli klavír, bude se ti dost pravděpodobně hrát špatně (výrazně těžší úhoz, klaviatura reaguje jinak, ...). Čili když klavírní hru, tak buď klavír nebo digitální piano.

P.

Andrea Vyskoká

Pavlii- děkuji:-) Tak to vidim na pianino. Ted ještě nějaké dobré levne sehnat. Potřebovala bych na to odborníka:-)
clayman

Příspěvek od clayman »

Pianino je dobré, pokud máš možnost hrát, aniž by jsi rušila sousedy (což v běžném paneláku moc nejde). Sice existují různé způsoby, jak pianino "ztišit", ale imho je pak výhodnější se spíš porozhlédnout po nějakém digitálním klavíru s vyváženou klaviaturou. U pianin (zejména těch starších) také dost záleží na jejich technickém stavu -- dle mého názoru by si začátečník měl v takovém případě přibrat na pomoc někoho znalejšího, kdo dokáže posoudit stav každého daného kusu.

Každopádně ať už se rozhodneš jakkoli, hodně štěstí s výběrem. ;)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

je ještě jedna možnost ... máš prostě lásku k tomu nástroji ... takže si najdeš tón A ... je to jako abeceda ... všechny stupnice jsou ABCDEFG A ... pak si zkusíš souzvuky ... je to ob jednu klávesu ... dostaneš do ucha to, čemu se říká tercie ... nejdřív zkus jen bílé, pak i černé ... zjistíš, že to někdy zní vesele a tvrdě (dur), někdy smutně a měkce (moll) .... časem to už uvidíš ... ruce si postupně zvyknou na rozteče kláves .... získáš svalovou paměť ... a ty akordy tam budeš solit poslepu ... levá ruka bude u praváka míň obratná, můžeš ji víc školit ... ale neboj, je to jako řízení auta nebo tancování, časem se ta nezávislost končetin dostaví.... a harmonie přijde sama, úměrně tvému temperamentu, každý je jiný a preferuje jiné souzvuky a následnost tónů ... žádnou techniku ani noty ani rozumy nepotřebuješ ... jen lásku k nástroji, hudbě a čas, kterej tomu dáš ...

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

martina72 píše:j žádnou techniku ani noty ani rozumy nepotřebuješ ... jen lásku k nástroji, hudbě a čas, kterej tomu dáš ...
Láska a čas je sice hezká věc, ale nevím, nevím....jestli stačí k naučení se čemukoli.
Je to odvážné tvrzení a dost subjektivní.
A pokud nepotřebuje rozumy, tak tvůj příspěvek je jich paradoxně plný :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

martina72 píše:všechny stupnice jsou ABCDEFG A ...
žádnou techniku ani noty ani rozumy nepotřebuješ ...
Nejsou a potřebuješ.

Začal bych tím, že u nás se v rámci "bílých kláves" běžně používá tón H, nikoli B, což je H snížené o půltón. To, co jsi vypsala, je A mollová stupnice (aiolský mód) - žádná jiná stupnice není stejná.

Technika je základem jakéhokoli hraní na nástroj - jak jinak má vědět, co je správný prstoklad, jak používat dynamiku, kdy a jak hrát s pedálem. Noty sice nutností nejsou, i když u klavíru jsou velmi podstatnou záležitostí. Znalost teorie velmi velkou výhodou.

Bohužel "rozumy" se tu šíří všelijaké, a tvůj příspěvek rozhodně moc nepomáhá vyjasnění situace.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

není potřebí se vymezovat ... na nástroj je možno hráti mnoha způsoby ... a mnohého muzikanta už v začátcích odradí lidé, kteří mu tvrdí, že bez techniky, not a školení to nejde, dělají z toho vědu ... můj způsob je alternativa, ne popření toho výše zmíněného ... hraju na housle (8 let v lidušce) ... a na ostatní nástroje už bez škol ... a jde to krásně ... většina rockových muzikantů (i pianistů) žádnou školu nepotřebovala, prostě hráli ... TO (a nic jiného) bylo zmíněno ... já říkám: na klavír, spinet, varhany, harmonium, synťák je možno hrát rovnou, hned ... a ještě ke stupnicím ... logika věci je opravdu ABCD atd ... tedy to, čemu se říká H je B ... H nemá logiku ... snížené H je prostě B s béčkem (neplést s A s křížkem, to je jiný tón, přestože to na piáně nelze rozlišit)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

1) Martino, nemůžeš aplikovat metodu, která funguje u tebe na plošnou muzikantskou obec. Někdo se sám od sebe prostě naučit nemůže a potřebuje pomoc. Já hraji na kdeco (samouk), ale klávesové nástroje mi třeba dělají celkem obtíž. Každý má vlohy pro něco jiného.
Univerzální platná rada tedy je: učitel - tím se nedá nic pokazit (pokud tedy není učitel samolibý nepřizpůsobivý pedant, který žáka nebere jako rovnocenného partnera).

2) Mudrováním se toho člověk moc nenaučí, raději cvičit a hrát, než mudrovat a psát. A pokud člověk neví jak a co cvičit, minimálně do začátku se učitel vyplatí rozhodně.

3) Uvedu jeden příklad: přes 10 let jsem hrál na basu jako samouk. Dle vyjádření ostatních relativně dobře. Ale narazil jsem na obtíže při hraní technicky náročných pasáží a má hra byla kvalitativně nevyvážená (někdy se dařilo, jindy ne). Rozhodl jsem se navštěvovat učitele. Mohu říct, že půl roku chození na lekce mělo za následek větší pokroky, než 10 let samouky. A nejobtížnější bylo odnaučit se zlozvyky, které jako samouk na 100% získáš.

4) Vymezit stupnice na ABCDEFG je nešťastné. Kde máš křížky a béčka? A tvrdit, že H je nelogické označení sice můžeš, ale to nic nemění na faktu, že H je označení správné. Stejně tak správné, jako B. Jen je třeba si uvědomit, kdo noty psal, mít tuto dvojznačnost na paměti a vycházet při čtení partitury ze zásad harmonie (nehrát B (Bb) tam, kde má být H (B)).

5) Napadá mě ještě jeden důvod proč mít učitele: když už si ho totiž člověk platí, má alespoň motivaci chodit na lekce připravený a doma cvičit, i když se mu zrovna nechce (z jakýchkoliv důvodů).
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

martina72 píše:většina rockových muzikantů (i pianistů) žádnou školu nepotřebovala, prostě hráli ...
Značná část z nich ale formální vzdělání má a velmi velká část z těch bez škol přičichla k teoretickým záležitostem postupem času taky. Málokterý opravdu kvalitní hudebník je teorií zcela nepolíbený.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hush

Příspěvek od Hush »

Martina píše to, s čím má vlastní, pozitivní zkušenost! Problém je v tom, že svůj názor příliš radikalizuje a domnívá se, že musí platit obecně - což samozřejmě není pravda!
Jistěže jsou jedinci, kteří coby samouci, dosáhnou vysoké hráčské úrovně. Je jich ovšem rozhodně minorita! Pokud mezi ně Martina patří, nezbývá, než jí pogratulovat - patří mezi těch pár vyvolených! Nám ostatním ovšem nezbývá, než se svěřit do péče zkušeného pedagoga, který nás zasvětí do tajů ovládání námi vybraného nástroje.
Tedy alespoň tak to cítím já! :lol:
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, mal by som, ako absolútny samouk, taký dotaz k prstokladu základných akordov ako napr. C alebo G (pravou rukou). Na nete som odsledoval, že prstoklad by mal byť 1,3,5, ale mne to nejak prirodzene kladie 1,2 a 5 a už to mám žial nejak v hlave zafixované. Neviem, či sa prstoklad v hre na piane berie nejak prísne alebo či sú takéto teoretické dogmy už prekonané - ale je to podľa vás veľmi veľká chyba alebo to netreba riešiť?
Dik
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Povedal by som, že prstoklad je dosť dôležitý, aby si sa technicky posúval ďalej.

Ak sa bavíme o akorde C dur, teda tóny C-E-G, tak by som určite používal prstoklad 1-3-5. v druhom obrate C duru (E-G-C), vtedy by mal ísť prstoklad 1-2-5, tretí obrat zase 1-3-5.

Ak ti vyslovene nepasuje prstoklad 1-3-5.tak ešte by som povedal, že celkom znesiteľný by bol aj prstoklad 1-2-4 (do budúcna sa ten voľný malíček určite zíde), ale prstoklad 1-2-5 sa mi zdá naozaj dosť nepraktický.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ivan.ps píše:Ak sa bavíme o akorde C dur, teda tóny C-E-G, tak by som určite používal prstoklad 1-3-5.
No ono sa to týka drvivej väčšiny základných akordov - C, Dm, Em, F... takže zlozvyk zle klásť prsty sa dá veľmi rýchlo naučiť. OK, asi to budem musieť nejak prelomiť a učiť sa to 1-3-5.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
ajinav82
Nový uživatel

jak se učit na piano

Příspěvek od ajinav82 »

Zdravím, učím se na piano. Je to můj první nástroj, takže se učím doslova od píky. Není pro mě až tak důležité znát všechno, bude mi stačit, když si dokážu zahrát z partitury nějakou jednodušší skladbu. Ráda bych věděla, co je třeba se naučit (noty, to je jasné),mě spíš zajímá, zda se mám učit intervaly, durové,molové stupnice a pod. osobně si myslím, že mi budou stačit noty a prstoklad. Chci si jen doma pro sebe hrát pro radost. Co byste mi třeba doporučili za učebnici nebo jaké jednoduché skladby si mám koupit? Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“