Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
jastud

Re: Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby

Příspěvek od jastud »

Deluxe Reverb bývá na bazaru do 25. Já bych do něj šel. Připadá mi, že jedna z jeho výhod je univerzálnost - hraje skvěle sám o sobě, krabičky zvládá bezvadně a hodí se (kromě highgainu) prakticky na všechno. Zvládne pop, blues i hardrock.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Na fb bazaru je ted za 16.5 mesa caliber 50+, to bych si koupil ja

Sent from my iPhone using Tapatalk
krade

Příspěvek od krade »

2 kinx: souhlas, hraju na tuhle "malou mesu" už asi osm let a spoko. jeden zvuk - pro mě příjemnej, i když spoustě lidí se fakt nelíbí, dostatečná hlasitostní rezerva. k tomu solidní kytara a víc neřešim...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Pánové, tak já nevím. Já tady píšu o 12-20W, že se mi líbí Fender DRRI a 18W Marshall a vy na mě s 50W Mesou. Možná by se mi to líbilo, ale 50W je prostě moc. Dokud nebude na bazaru nějaké Studio 22, jde to asi mimo mě. Ale i tak dík ;) .

Chvilku jsem si hrál s představou nechat si postavit aparát, co má 2x výstupní trafo, že by to byl 18W a DRRI v jednom, Rozdall, který se mi ozval na můj vcelku obecně formulovaný inzerát, mi napsal, že by to šlo, ale to spíš zavrhuji, bylo by to drahý a stejně tak nějak pořád nevěřím tomu, že by to fungovalo :D Rozhodně zřejmě ne se dvěma vstupy a pokud, tak by to vyžadovalo milion součástek, který by zcela jistě potopily zvuk.

Mám teda na bazaru inzerát na DR, ale pořád si říkám, jestli by nebylo lepší nechat to za těch 15 postavit bez reverbů a vibrát, jen jeden kanál(ovšem s tím bright kondenzátorem, co je ve vibrato kanálu 8) ).
A pokud už stavět, jestli náhodou nepřidat jeden nezávislý kanál(vlastní vstup) a do něj hodit preamp z Marshalla. Ano, hrálo by to jinak, fázový invertor 12AT7 by asi dost sundal zkreslení(na druhou stranu má Marshall mnohem větší odpor vůči zemi na ekvalizéru, tak by se to nakonec možná nějak vyrovnalo), ale pokud si to vybavuju správně, stačilo by přidat jenom jednu lampu(DR používá bez reverbu a vibrata lichý počet triod, tj. jedna polovina 12AX7 je v preampu a druhá na výstupu z reverbu, nebo vibrata, 18W používá V1 paralelně). Vlastně, jak na to teď koukám, asi by se ta lampa ani přidávat nemusela, leda bych chtěl 2 fázové invertory, což bych asi nechtěl :D . Samozřejmě, že mi asi nikdo neřekne, jak by to hrálo, hodnoty katodových kondenzátorů a odporů jsou uplně jiné(to by se ale asi dalo nějak vymyslet, ne?) a taky by tam byly 6V6 s pevným biasem a jiný výstupák a usměrňovač(byť se mi stále zdá, že koncové lampy mají na zvuk minimální vliv), ale co si o tom nápadu myslíte? Nejde mi nutně o to, aby to hrálo jako 1974x, ale mohl bych tím dostat nový zajímavý zvuk vhodný pro trochu jiný styl hry a jiné pasáže písní a obvod DR by tam stále zůstal netknutý. Nijak hůř, než že by se jenom prášilo do jacku, to dopadnout nemůže, ne? :D

Kdybych si to nechal postavit, asi bych přidal ještě nějakou regulaci zpětné vazby(negative feedback jsem asi právě přeložil špatně) a samozřejmě výstup alespoň 8 a 16 Ohm(MM vyrábí).

edit: Právě mi přišla nabídka na DR z roku 64 za 100 000,- :D, kdyby někdo měl zájem(podle mě dost předražený, ale vypadá, že je v dobrym stavu :D ).
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

proc je 50w moc? jses si jistej, ze chces pouzivat zkresleni konce? prijde mi, ze spousta lidi po tom prahne jelikoz je to takovy folklor (aparat na max = nejlepsi zvuk), ale ve vysledku to imho moc v praxi pouzitelny zvuk neni. caliber je jednoducha hlava a zaroven je jak pro maly kluby, tak pro velky sceny, takze prvotni zadani splnuje :) navic je navrzenej tak, aby vetsinu zvuku uz udelal v preampu, takze se nemusi nijak moc hulilt.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Asanoth:
Já si o tom myslím, že je to kostrbaté řešení, ale hlavně si myslím, že už Ti není co radit a že všechno dosavadní radění bylo skoro zbytečné. :)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Kinx: Ono nejde až tak o zkreslení konce jako takové, ale o to, že mi přijde, že ty vytočený jednoduchý aparáty prostě hrajou líp a zejména mnohem líp reagujou na nastavení kytary. 50W mám teď a proste to je moc, i ten konec se musí trochu otevřít, ne nutně tak, aby kreslil, ale když ho budeš dusit, nehraje to moc dobře. Ale to platí samozřejmě pro všechny lampy: Jestli trochu znáš toho screamera, když dáš Lead Volume nad 3/4 dráhy, hraje to mnohem líp, než když je to níž. Pak to ale samozřejmě nejde moc dobře sladit s hlasitostí toho čistýho kanálu a zase musí být víc staženej konec, takže je to o hledání kompromisu. U malowatážní hlavy bez MV kompromis není, prostě to dáš na 8, 9, 10 a hraješ :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Kinx píše:prijde mi, ze spousta lidi po tom prahne jelikoz je to takovy folklor (aparat na max = nejlepsi zvuk), ale ve vysledku to imho moc v praxi pouzitelny zvuk neni.
Když konec moc kreslí, tak mi zvuk připadá pořád stejný a nic s tím neudělají krabky ani nastavení kytary. Kytarista je sice ze svého zvuku před orgasmem, ale posluchačům připadá, že jsou všechny písničky stejné a rychle se toho přejí. Myslím, že 6V6 jsou dobré právě v tom, že při hlasitosti běžné rockové kapely jen lehce nakreslují, ale zvuk má pořád dost dynamiky. Každopádně oproti větším lampám chybí basy.

Když si začneš vymýšlet a stavět vlastní aparát, tak tím zabiješ akorát hromadu času a peněz a ve výsledku zjistíš, že jsi vlastně ničeho nedosáhl a aparáty na krámě hrajou stejně nebo i lépe. Akorát ti je pak líto se toho zbavit, protože budeš prodávat tvrdě pod nákupní cenou a bude ti to líto prodat, protože jsi tomu tolik věnoval ... mluvím z vlastní zkušenosti :mrgreen:
cherreda píše:Asanoth:
už Ti není co radit a že všechno dosavadní radění bylo skoro zbytečné. :)
Nejlepší rada pro nerozhodného je modulární řešení. Můžeš měnit jak preampy, tak koncové stupně dle momentálního vkusu.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

simiruz píše:
cherreda píše:Asanoth:
už Ti není co radit a že všechno dosavadní radění bylo skoro zbytečné. :)
Nejlepší rada pro nerozhodného je modulární řešení. Můžeš měnit jak preampy, tak koncové stupně dle momentálního vkusu.
Však to samé už jsem A. psal o stránku dřív, cituju sám sebe:
Hezká jednoduchá "hlava" by mohl být halfrack K1 + vhodný modul od Tondy Salvy + lampový koncák.
Myslím, že po nezbytném úvodním potrojčení z výběru bys ten svůj zvuk našel. :) Ale do nějakých cca 20k(?) by ses nevešel.

simiruz píše:
Kinx píše:prijde mi, ze spousta lidi po tom prahne jelikoz je to takovy folklor (aparat na max = nejlepsi zvuk), ale ve vysledku to imho moc v praxi pouzitelny zvuk neni.
Když konec moc kreslí, tak mi zvuk připadá pořád stejný a nic s tím neudělají krabky ani nastavení kytary. Kytarista je sice ze svého zvuku před orgasmem, ale posluchačům připadá, že jsou všechny písničky stejné a rychle se toho přejí. Myslím, že 6V6 jsou dobré právě v tom, že při hlasitosti běžné rockové kapely jen lehce nakreslují, ale zvuk má pořád dost dynamiky. Každopádně oproti větším lampám chybí basy.

Když si začneš vymýšlet a stavět vlastní aparát, tak tím zabiješ akorát hromadu času a peněz a ve výsledku zjistíš, že jsi vlastně ničeho nedosáhl a aparáty na krámě hrajou stejně nebo i lépe. Akorát ti je pak líto se toho zbavit, protože budeš prodávat tvrdě pod nákupní cenou a bude ti to líto prodat, protože jsi tomu tolik věnoval ... mluvím z vlastní zkušenosti
Souhlas.
Ale Asanoth je právě v průzkumném módu a musí si na tyhle srandy přijít sám, jinak to nejde.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, zcela obecně: má-li to být "jednoduchá hlava pro malé kluby" viděl bych výkon 30W - 50W. Má-li to být jednokanál, dvoukanál či pseudodvoukanál záleží na tom, jestli si dotyčný kytarista "tyká s krabičkami" nebo požaduje zkreslený zvuk od zesilovače, to jsou věci, které by si měl ujasnit a na tom základě se rozhodnout pro tu hlavu. Je jich nepřeberné množství a gůglit snad všichni umí, proto neuvádím žádný konkrétní typ ani značku.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Můžu mít v téhle souvislosti dotaz, TubeGuru? Jedná se mi o těch 30-50W. Poprosil bych nějak to zdůvodnit, abych věděl, o co tam vlastně jde.
Je to možná proti názvu vlákna, rozhlížím se po kombu, nikoli hlavě, nicméně ty ostatní požadavky jsou celkem podobné.
Pořád přemýšlím o tom, zda stačí 15W, nebo je nutných 30 +... Pokukuji po Fenderech Blues Junior, Hot Rod Deluxe, případně Voxech AC15, AC30. Preferuji spíš čistší zvuk (styl spíš tradičnějšího lehčího kytarového rocku, něco jako R.E.M. třeba), crunch mám také rád, vůbec mě nezajímá nějaké větší zkreslení. Krabičky bych rád úplně vynechal, líbí se mi myšlenka vytavit 15W lampové kombo, které by začalo kreslit koncem, ale tak nějak rozumně (né metalovej hi.gain), na sóla otevírat volume na kytaře naplno, na pasáže s čistším zvukem ho stahovat, atd. Nebo je pak možnost dvoukanálu 40W (viz ten Hot Rod), nebo něco v tom stylu, kterej by se nikdy nedostal přes třetinu výkonu, a používat čistý i zkreslený kanál.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

No v podstatě jde o to, že čím větší výkon má zesilovač, tím větší nezkreslené amplitudy signálu na výstupu je schopen. Pokud Ti jde o čistý zvuk (silný), tak o 15W zesilovači radši neuvažuj, silný čistý zvuk Ti jednoduše nedá. Metalový hi-gain je zkreslení předzesilovače, amplituda je v preampu už omezena tak, že je pro přebuzení koncového stupně nedostatečná. Tvým požadavkům by mohl vyhovět nějaký dvoukanál s výkonem 50W. Co třeba Valveking? To je můj tip. Fender Hot Rod je super zesilovač, je však zřejmě úmyslně pro získání pověsti "řvoucího zvířete" ve výrobě osazen na pozicích "drive" a "volume" lineárními potenciometry namísto obvyklých logaritmických. Výsledkem je, že při vyjetí z nulové polohy to začne hned šíleně řvát. Záměnou lin. potů na logaritmické se z něj teprve stane použitelný zesilovač.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
nitram

Příspěvek od nitram »

Miloš V. píše:..o co tam vlastně jde
Cau, jde o to ze vykon sam o sobe je trosku (dost) subektivni a ne tak uplne kvantitativne uchopitelna velicina, ono krom faktu ze lidske ucho samo o sobe slysi logaritmicky - tj rozdil mezi 1W a 5W poznas bezpecne, zatim co rozdil treba mezi 50-70W ti rozhodne neprijde tak vyrazny (viz i ty zminene spatne zvolene potenciomery) a dalsich drobnosti jako ze ucho+mozek je navic ruzne citlive na ruznych frekvencich (mozna tu nekde na foru bude i graf), navic ucho (stejne jako i oko) ma obrovskou adaptibilitu - tj. po chvilce si na urcitou uroven zvuku jakoby "zvykne", ...projevuje se to jednoduse tak ze pri ztlumeni hlasitosti z velke na polovicni, ti ta nizsi pripada najednou dost potichu, zatim co kdyby jsi prisel z uplneho klidu tak by ti i ta nizka prisla naopak neprijemne nahlas,

tedy krom toho vseho jde jeste i o samotne vnimani konkretniho zvuku - zatim co cisty zvuk kytary, je podobny sinusovemu, nebo lepe receno "nejakemu harmonickemu" prubehu, je pro ucho daleko snesitelnejsi nez tezce zkresleny zvuk ktery ma bliz pilovemu prubehu - a pritom ciste "energeticky" rozdil , tedy rozdil v "plose pod krivkou" tak velky neni - sinu je to 0,7 zatim co u tezce zkresleneho signalu cca 0,8-0,85
je to dost dane ostrosti (dynamikou) nabihajiciho signalu - tedy v podstate parametry vysledne akusticke vlny

a na vysledny akusticky tlak - vnimanou hlasitost (blbe receno "ten realny akusticky vykon") pak ma samozrejme velky vliv jeste citlivost reproduktoru (= ucinnost prenosu elektrickym impulsem vyvolane mechanicke prace membrany, na vysledne chveni vzduchu..) a opet sloziteji, nejen celkova citlivost ale cela freq. charakteristika, a v neposledni rade i prostredi - tj akumulace akustickeho tlaku v uzavrene mistnosti - vetsi hlasitost, ale za cenu rezonance odrazeneho vlneni, ci castecne bezodrazove prostredi zatlumene zkusebny, az po absolutne bezodrazove prostredi - hrani venku

proste na zvuk je proste potreba nahlizet komplexne ne jen podle wattu ;-)
MIran

Příspěvek od MIran »

nitram píše:
Miloš V. píše:..o co tam vlastně jde
Cau, jde o to ze vykon sam o sobe je trosku (dost) subektivni a ne tak uplne kvantitativne uchopitelna velicina, ono krom faktu ze lidske ucho samo o sobe slysi logaritmicky - tj rozdil mezi 1W a 5W poznas bezpecne, zatim co rozdil treba mezi 50-70W ti rozhodne neprijde tak vyrazny (viz i ty zminene spatne zvolene potenciomery) a dalsich drobnosti jako ze ucho+mozek je navic ruzne citlive na ruznych frekvencich (mozna tu nekde na foru bude i graf), navic ucho (stejne jako i oko) ma obrovskou adaptibilitu - tj. po chvilce si na urcitou uroven zvuku jakoby "zvykne", ...projevuje se to jednoduse tak ze pri ztlumeni hlasitosti z velke na polovicni, ti ta nizsi pripada najednou dost potichu, zatim co kdyby jsi prisel z uplneho klidu tak by ti i ta nizka prisla naopak neprijemne nahlas,

tedy krom toho vseho jde jeste i o samotne vnimani konkretniho zvuku - zatim co cisty zvuk kytary, je podobny sinusovemu, nebo lepe receno "nejakemu harmonickemu" prubehu, je pro ucho daleko snesitelnejsi nez tezce zkresleny zvuk ktery ma bliz pilovemu prubehu - a pritom ciste "energeticky" rozdil , tedy rozdil v "plose pod krivkou" tak velky neni - sinu je to 0,7 zatim co u tezce zkresleneho signalu cca 0,8-0,85
je to dost dane ostrosti (dynamikou) nabihajiciho signalu - tedy v podstate parametry vysledne akusticke vlny

a na vysledny akusticky tlak - vnimanou hlasitost (blbe receno "ten realny akusticky vykon") pak ma samozrejme velky vliv jeste citlivost reproduktoru (= ucinnost prenosu elektrickym impulsem vyvolane mechanicke prace membrany, na vysledne chveni vzduchu..) a opet sloziteji, nejen celkova citlivost ale cela freq. charakteristika, a v neposledni rade i prostredi - tj akumulace akustickeho tlaku v uzavrene mistnosti - vetsi hlasitost, ale za cenu rezonance odrazeneho vlneni, ci castecne bezodrazove prostredi zatlumene zkusebny, az po absolutne bezodrazove prostredi - hrani venku

proste na zvuk je proste potreba nahlizet komplexne ne jen podle wattu ;-)
Tu poslední větu prosím vytesat do kamene a pozlatit .
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, reaguji na nitrama: Skoro se vším co jsi napsal se dá souhlasit, jen s tím, že "vykon sam o sobe je trosku (dost) subektivni a ne tak uplne kvantitativne uchopitelna velicina" ne. Výkon je úplně snadno "uchopitelná" veličina - dá se totiž změřit. To v hlavě (od ucha k mozku) to je ryze individuální a navíc závislé na momentálním fyzickém a psychickém stavu a ani žádné křivky to obecně nepostihnou. Ovšem je zbytečné plést do muziky záležitosti technické. Technice není vhodné přisuzovat větší význam než samotné hudbě. Technika je (alespoň pro elektrické kytaristy) jen prostředek, který umožňuje "dostat" kytaristovu hudební představu k lidem (posluchačům). Myslet si, že technika nahradí kytaristovo myšlení a jeho manuální zručnost je omyl. Je divné když muzikanti neustále "řeší" nějaké technické detaily krabiček, zesilovačů, reproboxů a nevím čeho ještě a na samotnou hudbu se nějak nedostává. Nevšimnul jsem si, že by se zde na foru vedly tak ohnivé debaty o hudbě jako se vedou o technice. I když to může být jen můj dojem :? . Přeji všem opravdovým muzikantům, aby jim technika sloužila a ne aby oni sloužili jí. Úspěch a prosperitu v roce 2016. :)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tube Guru píše:Je divné když muzikanti neustále "řeší" nějaké technické detaily krabiček, zesilovačů, reproboxů a nevím čeho ještě a na samotnou hudbu se nějak nedostává. Nevšimnul jsem si, že by se zde na foru vedly tak ohnivé debaty o hudbě jako se vedou o technice.
Protoze o muzice se nekeca, muzika se hraje :)
Ja (a myslim si ze i spousta jinych) tohle forum pouzivam jako prave zdroj informaci o technice, protoze proste nemam moznosti (cas, penize) vyzkouset vsechno co existuje a rad si necham poradit, abych se vyhnul totalnim slepym ulickam. Kdyz jsem aktivne hral pred dvacetiletou pauzou, v prvni pulce devadesatych, tak tohle neexistovalo a spousta penez za vybavu proletela uplne zbytecne, protoze proste nebylo kde sehnat informace co nekupovat. Takze clovek si koupil treba krabicky DOD a pak se jich horko tezko zbavoval i s vyraznou slevou atd. Diky za takovehle forum!
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
nitram

Příspěvek od nitram »

Tube Guru píše:Výkon je úplně snadno "uchopitelná" veličina - dá se totiž změřit. To v hlavě (od ucha k mozku) to je ryze individuální a navíc závislé na..
Ano ano, presne ! takhle je to teprve spravne vystizne ! ono to tak bylo mysleno, jen ta formulace trosku pokulhava ;-)
Pawlik píše:Protoze o muzice se nekeca, muzika se hraje
ja myslim ze skutecna kvalita by mela byt rozumnou konjunkci obeho, z umeleckeho hlediska je hudba veci ciste abstraktni, z kompozicniho do jiste miry i psychologickou, a z technickeho zas ciste technockou, dobry muzikant by mel mit od kazdeho ten spravny dil, jak ten nehmatatelny cit pro hudbu, bez ktereho to nikdy nebude ono, tak empatii k budoucim posluchacum,bez ktere bude kompozice jen technicky narocnou etudou, tak v rozumne mire i povedomi jak to cele funguje, aby se vyhnul tem zminenym selpym ulickam

on je konec koncu jednou z tech slepych ulicek, nebo jinak receno on se zminenym tematem velmi souvisi i tenhle zmineny problem krabicek, vselijakych nesmyslne komplikovanych aparatur, a dost mozna prave i tohle vlakno - proste nadnesene lidove receno takove to vyhaneni certa dablem ci skrabani se levou rukou za pravym uchem z nedostatku technickeho povedomi, genialita je v jednoduchosti, a v hudbe (jak bylo zmineno) jde o vysledny zvuk, nikoliv o pocet zapojenych krabicek :-)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

S nitramem souhlasím, mám velmi podobný názor. Pawlikovi bych odpověděl: O technice se nekecá (nemá to smysl) ta se dělá :) .
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Díky TubeGuru za tip, vyzkouším si Valvekinga, Peavey jsem zkoumal zatím jen okrajově, takže na to kouknu. Tip dobrý, uvidíme, co na to subjektivní stránka a můj hudební amerikanofilismus :D (mám teď na mysli britský vs. americký charakter zesilovače). Pokud jde o samotnou hudbu, tak to už brzo budu rád za diskusi kolem nového EP mé kapely, které chystám, napíšu pak do příslušné sekce :)
Na toho Hot Roda jsem dva týdny zpátky odehrál koncert, bylo to dobré, prostě Fender-kytara i aparát špatný čistý zvuk produkovat nebude, pružinový reverb super, měl jsem možnost si půjčit i obrovský pedalboard, ale věrný svému názoru jsem píchnul kabel stejně přímo do komba :) v některých skladbách používám zkreslení, takže jsem přepnul kanály a líbil se mi i zkreslený, ačkoli na něj většina lidí nadává :D No ono to bude asi tím, že málo kdo ocení toto, zřejmě to funguje pouze na kytarách Fender se singly na oldschoolové fenderové zkreslení, na čemž jsme se shodli i s majitelem aparátu, ten říkal, že když na to hrál s Les Paulem, nebylo to použitelné, se Stratem to teď tedy taky nevyužívá, ale říkal, že s mým Telecasterem to celkem fungovalo, měl jsem stejný názor. To pak nemůže oslovit toho, kdo chce skutečně lead zvuk, ale lead guitar (v půlce skladeb i only guitar :D ) je v mém podání rozkládání akordů, občas nějaké špinavé jednoduché sólo... takže paradoxně mi to celkem vyhovovalo a jsem na vážkách, jestli je chyba ve mně, nebo jsem to vážně jako jeden z mála pochopil tak, jak to má být :)
Dobrý postřeh k těm potenciometrům, takhle do toho nevidím a jsem rád i za tuto radu (y) já měl volume na 2 a půl až 3 a to šlo o nenazvučený aparát (!), což je mimochodem právě to, co mi říká, jestli skutečně nejít cestou patnáctky, která by stačila (s tím, že by to s volume na kytaře naplno maličko kreslilo, což by mi nevadilo). To jen tak doplňuji, co mě k tomu vedlo. No, je to alchymie, díky za rady všem, hudbě zdar :)
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
cherokee156

Příspěvek od cherokee156 »

Tube Guru píše:No v podstatě jde o to, že čím větší výkon má zesilovač, tím větší nezkreslené amplitudy signálu na výstupu je schopen. Pokud Ti jde o čistý zvuk (silný), tak o 15W zesilovači radši neuvažuj, silný čistý zvuk Ti jednoduše nedá. Metalový hi-gain je zkreslení předzesilovače, amplituda je v preampu už omezena tak, že je pro přebuzení koncového stupně nedostatečná. Tvým požadavkům by mohl vyhovět nějaký dvoukanál s výkonem 50W. Co třeba Valveking? To je můj tip. Fender Hot Rod je super zesilovač, je však zřejmě úmyslně pro získání pověsti "řvoucího zvířete" ve výrobě osazen na pozicích "drive" a "volume" lineárními potenciometry namísto obvyklých logaritmických. Výsledkem je, že při vyjetí z nulové polohy to začne hned šíleně řvát. Záměnou lin. potů na logaritmické se z něj teprve stane použitelný zesilovač.
Huj! a zrovna o tom jsem uvažoval. Má to I deville, nebo jsem odsouzen koupit něco jiného? a vůbec, v čem teda to zkreslení vzniká? je to vždycky preamp, zesík a nebo je tu všude jiný?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“