Ahoj Lidi. Trošku mi to připomíná sekci bicí - zda bazarový kousek a nebo stačí levnější, zda digitál a nebo zda elektronické bicí.
Jelikož jsem šťastnou čerstvou majitelkou digitálního piana Kawai CN 25 (29650kč) a vzhledem k tomu, že výběru předcházel poměrně pečlivý výběr samozřejmě doplněný konzultacemi hráčů na klavír a učiteli hry na piano, myslím, že moje postřehy mohou být dobrým vodítkem i pro ostatní.
Důvody pro pořízení klavíru najsou nijak podstatné, důležitá pro mě nebyla dokonce ani cena (kolegové ze sekce bicích dosvědčí). měla jsem jen několik požadavků. 1) aby byla klaviatura odpovídající co možná nejvěrněji skutečnému pianu 2)abych nástroj dokázala dostat do pokroví, kde mám bubenické doupě a tedy všechny nástroje. Oba nástroje tuhle možnost splnily a tak jsem se soutředila na všechno osatní.
Zkoumala jsem všechny klady a zápory akustického nástroje a nakonec jsem ho přeze všechnu věrnost a autentičnost zavrhla. důvody:
1) rozměrově vyjde digitální piano lépe
2) hmotnost a možnost stěhovat piano po domě také jasně hovoří ve prospěch digitálního piana
3) nemožnost utlumit zvuk ... dostávám se totiž ke hraní jen večer (přes den už mám čas rezervovaný pro bicí)
Klady digitálního piana:
1) možnost výběru zvuků (hraju-li klasickou skladbu psanou pro cemballo, mohu si rovnou vybrat i ten daný nástroj apod)
2) v noci se probudím a napadne mě nějaká melodie - mohu si ji okamžitě jedním tlačítkem nahrát.
3) mohu cvičit kdykoli a zvuk je ovlivněn jen kvalitou sluchátek nebo reprobeden klavíru (které lze samozřejmě nahradit a zvuk pustit přes zesilovače atd).
Samozřejmě asi nejdůležitější součást klavíru pro dobrý a autentický pocit ze hry je klaviatura - její mechanika. Levnější piana mají pochopitelně klaviaturu obyčejnější, čím dražší nástroj, tím lépe reaguje. Kolem 30 000 kč už lze najít nástroje, které mají opravdu hodně věrné chování, včetně dynamiky úhozu, rozeznívání alikvot nebo třeba povrchu kláves, který se opravdu hodně blíží skutečným klávesám.
Měla jsem možnost zkoušet vícero nástrojů včetně Yamahy Clavinova, nakonec ale zvítězil právě Kawai 25CN. Má nejlepší poměr výkon/cena, repráčky 15W (což je už opravdu silný zvuk) a velké množství dalších nástrojů, které je možné kombinopvat, takže pokud člověka(dítě) začne při cvičení "nudit" zvuk čistého koncertního piana, může si zapnout třeba jazz piano.
Na rozdíl od elektrických bicích, kde si lze dost výrazně pokazit techniku hry, u takto "drahých" digitálních pian už něco podobného není tak pravděpodobné a když zvážím všechna pro i proti, pak zkrátka do bytu a nebo domu s vícero obyvateli jedině digitál.

P.S. pokud bych měla možnost volit levnější variantu, tak bych opět v cenové kategorii do 25 tisíc volila kawai (KDP90) (má slabší repro a plastový povrch kláves a nemá možnost kombinovat dva nástroje do jedné klávesy ale co se týče mechaniky kláves, je také velmi dobře zpracovaný. Klávesy jsou jen pocitově nepatrně lehčí- lehčeji reagují než u klasického nástroje, nicméně dynamika úhozu je zachovaná i u této série). Od 45 tisíc výše už mi připadalo, že je na tom poměrem výkon/cena lépe například Yamaha.