Výběr digitálního piána (srovnání Yamaha a Kawai)
Pravidla fóra
Re: Výběr digitálního piána (srovnání Yamaha a Kawai)
Krásný den všem. Nastal čas k výběru pořádného nástroje a já bych se potřebovala s vámi poradit, jakou značku. Na klavír jsem se 4 roky učila v ZUŠce, což je už pár let zpět. Doma jsem měla na cvičení a učení akustický Petrof. Ovšem už jsem také pár let z domu a protože bydlíme v bytě a manžel zároveň plně pracuje z domu, takže v obývacím pokoji má svůj PC kout, nemůžu si dovolit akustický klavír. Doteď jsem hrála na stage piano Yamaha DGX-300. Po dlouhé úvaze a pročítání recenzí jsem dospěla ke třem značkám a to Kawai CA-49, Yamaha CLP 645 a Roland HP704. Co byste prosím doporučili středně pokročilému hráči? Celou dobu jsem byla jen pro Yamahu a teď nevím. Co mi to ztěžuje je to, že poblíž nemáme žádné hudebniny, kde by tyto piana nabízeli. Neblíže máme Ostravu a tam nic.
Moc děkuji za odpovědi, Hanka
Myslím, že tady nebude moc lidí, kteří by měli přímou zkušenost s nástroji této kategorie.
Já jsem hrál na Roland FP-90, který v sobě má stejnou mechaniku a nedoporučil bych ho: Klaviatura je velmi měkká, lehká. Jsou ale lidé, kteří na ní hrají a jsou s ní spokojení. Je tu na to téma "Roland PHA-50 a další mechaniky". Zároveň Roland zvuky nesampluje, ale modeluje, někomu to nemusí sedět a možná to není případ tohoto nástroje.
Jak Kawai, tak Yamaha budou dobré nástroje se špičkovým zvukem a velmi dobrou klaviaturou (na to, že je to digitál): Kdybych do něčeho chtěl dát 50, tak si teda ten výlet udělám
. Teď je sice všechno zavřený, ale počkal bych - případně možná lze domluvit individuální návštěva.
Jinak se dá v dnešní době koupit i tzv. Silent system, Petrof ho třeba dělá, který akustické piano (nevím, jestli i klavír, ale na pianina se dává určitě) utlumí: Akorát stojí tuším 32 000 + doprava, je třeba ho montovat ve fabrice. A k tomu navíc cena piana. A jak se na to pak hraje vůbec netuším
.
Já jsem hrál na Roland FP-90, který v sobě má stejnou mechaniku a nedoporučil bych ho: Klaviatura je velmi měkká, lehká. Jsou ale lidé, kteří na ní hrají a jsou s ní spokojení. Je tu na to téma "Roland PHA-50 a další mechaniky". Zároveň Roland zvuky nesampluje, ale modeluje, někomu to nemusí sedět a možná to není případ tohoto nástroje.
Jak Kawai, tak Yamaha budou dobré nástroje se špičkovým zvukem a velmi dobrou klaviaturou (na to, že je to digitál): Kdybych do něčeho chtěl dát 50, tak si teda ten výlet udělám
Jinak se dá v dnešní době koupit i tzv. Silent system, Petrof ho třeba dělá, který akustické piano (nevím, jestli i klavír, ale na pianina se dává určitě) utlumí: Akorát stojí tuším 32 000 + doprava, je třeba ho montovat ve fabrice. A k tomu navíc cena piana. A jak se na to pak hraje vůbec netuším
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
No zatím s koupí nespěchám, chci ho pořizovat v březnu/dubnu. Musí se našetřit
Vypadá to, že si ten výlet budu muset udělat. O té mechanice v Roland jsem netušila, zas mám o čem uvažovat .. JInak teda akustický klavír by byl prostě top, ale dokud budeme žít zde v bytě, raději něco lehčího a menšího. Akustický klavír si snad pořídím, až bude dům.
Ahoj.
Záleží hlavně na tom, co očekáváš a jak ho budeš používat. Kdybych měl dát zhruba 50 tisíc za piano já, tak mě bude zajímat hlavně autenticita klaviatury a zvuku grand piana. Množství dalších zvuků a funkcí je pro mě druhořadý. Proto bych si vybral Kawai. Jeho slabinou je nižší výkon reproduktorů, ale reálnou situaci, kdy by to mohlo nějak omezovat při běžnym domácim hraní, si představit nedokážu. Yamaha má tvrdší klaviaturu, Roland měkčí a Kawai je někde mezi. Záleží na osobní preferenci. Roland zní trochu víc digitálně. Někomu se to líbí, ale kdybych chtěl hrát hlavně klasiky, tak se mu vyhnu. Nejlepší by bylo si všechny 3 nástroje vyzkoušet osobně (nebo jiný modely se stejnou klaviaturou), ale v týhle cenový kategorii se v podstatě nedá šlápnout vedle, takže ať se rozhodneš jakkoliv, určitě budeš spokojená.
Jj, pokud tu radíme i u DP za 15-20 tis. osobní výběr a ne podle katalogu/rad, tak u dražších to platí násobně - tam by omyl bolel víc, i při případném pozdějším prodeji. Nespěchal bych a hledal možnost vyzkoušení. Obzvlášť pokud už hrajete, takže víte co potřebujete a umíte si správně vybrat.
Jinak u Rolanda se láme chleba u zvuku (někdo zbožňuje, někdo naopak), u Yamah zase u klaviatur (můj názor), Kawai je zase nejméně rozšířený a tedy špatně dostupný na zkoušení.
Ale samotný proces výběru je radostná i poučná cesta, dal bych si na to dostatek času
Jinak u Rolanda se láme chleba u zvuku (někdo zbožňuje, někdo naopak), u Yamah zase u klaviatur (můj názor), Kawai je zase nejméně rozšířený a tedy špatně dostupný na zkoušení.
Ale samotný proces výběru je radostná i poučná cesta, dal bych si na to dostatek času
Michal_18
Přesně, nehledám piano s x funkcemi, chci pouze co nejvěrnější zvuk klavíru a co nejvěrnější klaviaturu. Chci hrát pouze klasiku. To je to, na čem stavím. Díky za poznámku ohledně zvuku u Roland, fakt nechci, aby zněl digitálně, na to tady mám stage piano Yamaha. Chci prostě "pravé" pianino. Rozpočet mám těch 55 tisíc, víc ne, protože doufám, že jednoho krásného dne, až bude domeček, si splnim sen a pořídím si akustiku. Teď jsem se ještě dočetla, že kawai řada CA je prý hodně náchylná na převoz a stěhování, kvůli klaviatuře? Potom mám neblahý pocit, že Yamaha CLP 645 už nebude k dostání, i když dva naše e-shopy uvádí, že naskladni do dvou týdnů. Nevím, oficiální web uvádí, že celá řada 600 je ukončena v prodeji. Tak jsem našla náhradu CLP 735, ta je ve stejné cenové kategorii. Co říkáte na toto DP? Takže Roland si skrtam, čili teď výběr mezi Kawai a Yamaha. Ohledně toho Kawai, co konkrétně model CA-49 versus Yamaha CLP 645 nebo CLP 735? K čemu byste se víc přiklonili? Fakt si budu muset pozjistivat, jestli jsou někde oba k vyzkoušení, ale zas nemůžu kvůli tomu procestovat celou republiku.MartasK
Naposledy upravil(a) Golichova dne 29.12.2020 14:10, celkem upraveno 1 x.
Za mě každopádně poznámka k terminologii:
Piano: Strunný úderný hudební nástroj.
Klavír: Velká (někdo by řekl "ta správná") verze piana, křídlo.
Pianino: Malá verze piana ke zdi.
Obecně doporučuju si koupit co nejtvrdší mechaniku, pak se bude mnohem snáze hrát na pianino, které člověk někde potká. Já cvičím na Studiologicu, a ten má mechaniku poměrně tvrdou a když sednu k Petrofu, je to bída, prostě to fyzicky neuhraju. Pokud teda hraju něco těžšího, hlavně rychlé věci levačkou.
Obecně doporučuju si koupit co nejtvrdší mechaniku, pak se bude mnohem snáze hrát na pianino, které člověk někde potká. Já cvičím na Studiologicu, a ten má mechaniku poměrně tvrdou a když sednu k Petrofu, je to bída, prostě to fyzicky neuhraju. Pokud teda hraju něco těžšího, hlavně rychlé věci levačkou.
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Pravda, terminologii jsem zmastilaAsanoth píše: 28.12.2020 18:49 Za mě každopádně poznámka k terminologii:
Nevím, nehrál jsem na to
.
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Převoz bych tolik neřešil. I u ostatních pian se stává, že dorazí vadnej kus, ale to případně vyřeší reklamace. Já bych si vybral Kawai hlavně kvůli klaviatuře GF-C, která je hodně chválená, co se týče pocitu ze hry a věrnosti napodobení klavíru. Klaviatura Yamahy (NWX i GrandTouch-S v případě CLP-735) je na tom (podle recenzí) v tomhle ohledu o něco hůř. Problém je, že Kawai u nás neni moc rozšířenej, takže vyzkoušet si ho v hudebninách je skoro nemožný. Člověk buď musí dát na recenze, nebo si někde vyzkoušet aspoň jedno piano (jestli je to možný) a pak se rozhodnout. Zvuk nebude problém ani u jednoho z nich.
Můžu se ještě poradit ohledně polyfonie? Kawai CA 49 má 192, Yamaha CLP 735 má 256. Manžel říká, že to poznám, sám by bral tu Yamahu. Je v tom fakt velký rozdíl při hraní a poslechu?
Myslim, ze od 128 uz to neni znat, ale treba cvicenenucho rozdil pozna.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Je to trochu složitější, pokusím se to vysvětlit s maximálním možným pochopením pro laika (takže bude hodně velké zjednodušení, ale snad ne na úkor správnosti).
Polyfonie nástroje znamená počet znějících zvuků v jednom okamžiku. Záměrně píšu "zvuků" a nikoli "tónů". Jedné klávese totiž může odpovídat více než jeden zvuk - úplně přesněji řečeno (třeba terminologií Yamaha) "ELEMENT". Třeba můj Motif ES může mít až 4 elementy na tón (=jednu klávesu) a tyto elementy (=dílčí kousky zvuků) tvoří ve výsledku celý zvuk, který je slyšet po stisku klávesy. Do polyfonie se ale počítá jeden každý element. Takže když bych při využití těch 4 elementů na klávesu zahrál třeba 2 4-tónové akordy, tak polyfonie bude 2x4x4 = 32. Dál se do polyfonie počítá i znějící zvuk (například při využití sustain pedálu; což znamená, že nemusí být žádná klávesa stisknutá a přesto je využívaná část polyfonie). Když navážu na příklad výše a akordy bych zahrál se stisknutým Sustain pedálem a hned zahrál další dva akordy (do těch dříve znějících), tak hned bude polyfonie 2x32 = 64. No a tak to jde dál a bavíme se jen o živé hře (tedy bez případné podpory vestavěného sekvenceru a podobně).
Čili pokud má nástroj komplexnější možnosti tvorby zvuků z dílčích "elementů", mělo by smysl volit vyšší polyfonii, aby během některých momentů hry "nedošla". Pokud je nástroj jednodušší, stačí i menší polyfonie (výše uvedený příklad by tedy byl bez problémů hratelný v polyfonii 128, což je jeden z běžných údajů, například).
Hmm - stačí takto? Mě jen tak od oka vychází, že z principu by oba uvedené nástroje měly být v pohodě, ale Yamaha bude mít větší rezervu (nestudoval jsme manuál, takže neposoudím teď momentálně složitost nástroje ve smyslu těch nároků, jak jsme popsal výše).
P.
Jo a ještě jeden detail: zvukově (=kvalitou) se nepozná nic, s tím nemá polyfonie co do činění.
Polyfonie nástroje znamená počet znějících zvuků v jednom okamžiku. Záměrně píšu "zvuků" a nikoli "tónů". Jedné klávese totiž může odpovídat více než jeden zvuk - úplně přesněji řečeno (třeba terminologií Yamaha) "ELEMENT". Třeba můj Motif ES může mít až 4 elementy na tón (=jednu klávesu) a tyto elementy (=dílčí kousky zvuků) tvoří ve výsledku celý zvuk, který je slyšet po stisku klávesy. Do polyfonie se ale počítá jeden každý element. Takže když bych při využití těch 4 elementů na klávesu zahrál třeba 2 4-tónové akordy, tak polyfonie bude 2x4x4 = 32. Dál se do polyfonie počítá i znějící zvuk (například při využití sustain pedálu; což znamená, že nemusí být žádná klávesa stisknutá a přesto je využívaná část polyfonie). Když navážu na příklad výše a akordy bych zahrál se stisknutým Sustain pedálem a hned zahrál další dva akordy (do těch dříve znějících), tak hned bude polyfonie 2x32 = 64. No a tak to jde dál a bavíme se jen o živé hře (tedy bez případné podpory vestavěného sekvenceru a podobně).
Čili pokud má nástroj komplexnější možnosti tvorby zvuků z dílčích "elementů", mělo by smysl volit vyšší polyfonii, aby během některých momentů hry "nedošla". Pokud je nástroj jednodušší, stačí i menší polyfonie (výše uvedený příklad by tedy byl bez problémů hratelný v polyfonii 128, což je jeden z běžných údajů, například).
Hmm - stačí takto? Mě jen tak od oka vychází, že z principu by oba uvedené nástroje měly být v pohodě, ale Yamaha bude mít větší rezervu (nestudoval jsme manuál, takže neposoudím teď momentálně složitost nástroje ve smyslu těch nároků, jak jsme popsal výše).
P.
Jo a ještě jeden detail: zvukově (=kvalitou) se nepozná nic, s tím nemá polyfonie co do činění.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 30.12.2020 11:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
Polyfonie je důležitá spíš jen na papíru. Rozdíl mezi 32, 64 a 128 bude u náročnějších skladeb znatelnej, ale u dražších pian už takovou roli nehraje. Ani při hraní těch nejnáročnějších skladeb tě hodnota 192 nebude nijak omezovat. Při rozpočtu 25 tisíc a víc bych se tim vůbec neřídil. Jak píše pavlii, obě piana budou v pohodě, akorát Yamaha má větší rezervu. Ty ale hodláš piano využívat tak, že jí stejně nevyužiješ. Navíc jde o to, jak je u piana řešená např. produkce zvuku. Proto někdy na horní limit u 256 narazit můžeš, zatimco u 192 ne.
Hezký den všem. Tak jak jsem se s vámi tehdy radila, už mám svůj nástroj doma
A stal se jím tedy Kawai CA 49. Byl to poslední kus u nás dostupný a navíc pro mě bonus v bílé barvě
A teď i věci. Moc se mi nepozdává zvuk z reproduktoru. Když si dám sluchátka (a ty nejsou nějak profi, mám půjčené herní od manžela), zní to lépe. Z reproduktoru je to takové víc udušené. Chci si koupit bedničky a postavit je na piano. Doporučíte nějakou značku? A prosím i o doporučení kvalitních sluchátek. Moc děkuji 

Tady jsem vybíral já:
sluchatka-k-dig-pianu-30797#p786650
Zvuk z repra bych pořešil spíš ekvalizérem, jestli ho nástroj má.
sluchatka-k-dig-pianu-30797#p786650
Zvuk z repra bych pořešil spíš ekvalizérem, jestli ho nástroj má.
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
Ahoj nechci zakladat dalsi vlakno tak navazu zde:
Blizi se mi 40tka a vzhledem k tom ze jako dite jsem hral v ZUSce od 6 do 18 let na klavir/piano jsem se rozhodl ze bych si poridil opet neco na hrani, zaden virtuoz jsem nikdy nebyl. Na stredni a vysoke jsem jeste zpival v peveckem sboru, ale pak ma hudebni cesta uplne upadla. Nyni dcera (3) zda se ma rada hudbu, doma si jako rodina zabrnkame na kytaru, ukulele, zazpivame. Pianino na kterem jsem cvicil jako dite doma zustalo u mych rodicu, a neplanuji ho stehovat, sice bydlime v dome, ale prostor je omezeny a do budoucna kdyby dcera trebas zacala hrat tak bych nastroj chtel prestehovat do prvniho patra a tam vzhledem k pruchodnosti schodu nic jineho nez "elektro verzi nedostanu"
Pred rokem a neco jsem byl v Ostrave v muzikeru, tam mne zaujal fakt ze elektricka piana uz nejsou tak draha a uz celkem hraji a zni a i ten pocit . Rikal jsem si ze poridim neco do max 20. tisic. At za elektrickou hracku, ktera moralne zastara behem par let nevyhazuji tolik penez. Koukal jsem tehdy na Yamahu 143, ted jak cas pokrocil a siroka rodina se rozhodla prispet na nakup nastroje k narozeninam, jsem zacal studovat a z modelu Yamaha YDP-143 uz je novy model YDP-144 a hned jsem si rekl sel bych do lepsiho Yamaha-YDP 164.
Nakonec jsem se jeste podival o skatulku vys a momentalne mam dva vybrane kandidaty:
Kawai CN29 za 35000,- a posledni novinku Yamaha CLP-725, ktera je uvedena v muzikeru 35850,- dival jsem se jeste na Roladn F701, ale ten se mi nelibi designove.
Kawai uz je starsi byl vydany skoro pred 2 roky, Yamaha je novinkou, bude mit lepsi klaviaturu? coz mi prijde lepsi u el. nastroje ktery zestarne celkem velke plus.
Krome klasickych pozadavku aby to co nejvic pripominalo pri hrani Piano, bych rad kdyz uz kupuji el. verzi nastroje rad bych vyuzil moznosti konektivity a mam dve otazky k tomuto:
- Jak nahrat zvuk hrani z takoveho nastroje do PC? (Staci pichnout do sluchatkove zdirky audio kabel, zapojit ho do Line In ve zvkukovce na PC a nahravat?)
- Nepodarilo se mi dohledat napriklad zda CLP-725 nebo Kawai CN29 jdou zapojit do pocitace a pouzit jako Midi klavesnice k nejakemu softu (Neco jako Music Maker).
Predem diky za postrehy a rady.
Blizi se mi 40tka a vzhledem k tom ze jako dite jsem hral v ZUSce od 6 do 18 let na klavir/piano jsem se rozhodl ze bych si poridil opet neco na hrani, zaden virtuoz jsem nikdy nebyl. Na stredni a vysoke jsem jeste zpival v peveckem sboru, ale pak ma hudebni cesta uplne upadla. Nyni dcera (3) zda se ma rada hudbu, doma si jako rodina zabrnkame na kytaru, ukulele, zazpivame. Pianino na kterem jsem cvicil jako dite doma zustalo u mych rodicu, a neplanuji ho stehovat, sice bydlime v dome, ale prostor je omezeny a do budoucna kdyby dcera trebas zacala hrat tak bych nastroj chtel prestehovat do prvniho patra a tam vzhledem k pruchodnosti schodu nic jineho nez "elektro verzi nedostanu"
Pred rokem a neco jsem byl v Ostrave v muzikeru, tam mne zaujal fakt ze elektricka piana uz nejsou tak draha a uz celkem hraji a zni a i ten pocit . Rikal jsem si ze poridim neco do max 20. tisic. At za elektrickou hracku, ktera moralne zastara behem par let nevyhazuji tolik penez. Koukal jsem tehdy na Yamahu 143, ted jak cas pokrocil a siroka rodina se rozhodla prispet na nakup nastroje k narozeninam, jsem zacal studovat a z modelu Yamaha YDP-143 uz je novy model YDP-144 a hned jsem si rekl sel bych do lepsiho Yamaha-YDP 164.
Nakonec jsem se jeste podival o skatulku vys a momentalne mam dva vybrane kandidaty:
Kawai CN29 za 35000,- a posledni novinku Yamaha CLP-725, ktera je uvedena v muzikeru 35850,- dival jsem se jeste na Roladn F701, ale ten se mi nelibi designove.
Kawai uz je starsi byl vydany skoro pred 2 roky, Yamaha je novinkou, bude mit lepsi klaviaturu? coz mi prijde lepsi u el. nastroje ktery zestarne celkem velke plus.
Krome klasickych pozadavku aby to co nejvic pripominalo pri hrani Piano, bych rad kdyz uz kupuji el. verzi nastroje rad bych vyuzil moznosti konektivity a mam dve otazky k tomuto:
- Jak nahrat zvuk hrani z takoveho nastroje do PC? (Staci pichnout do sluchatkove zdirky audio kabel, zapojit ho do Line In ve zvkukovce na PC a nahravat?)
- Nepodarilo se mi dohledat napriklad zda CLP-725 nebo Kawai CN29 jdou zapojit do pocitace a pouzit jako Midi klavesnice k nejakemu softu (Neco jako Music Maker).
Predem diky za postrehy a rady.
CLP-725:LemoNidas píše: 10.02.2021 15:37
ako MIDI klávesnica: ide to, cez USB (TO HOST), nakoľko CLP-725 má iba USB TO HOST, to je už dnes základ asi na každom dig. piane.
Nahrávanie: je možné nahrávať zo slúchadlového výstupu do Line in v zvukovke (nič moc asi...) alebo pomocou virtuálneho nástroja cez USB
Kawai CN29:
platí to isté ako pre CLP-725, ale s tým, že má aj midi konektory (v rámci nahrávania cez virtuálny nástroj resp. použitia ako MIDI klávesov ako alternatíva k USB TO HOST)
Diky za info. Dle poskytnuteho infa se zkusim dovzdelat v teto oblastiIvan píše: 11.02.2021 11:29
CLP-725:
ako MIDI klávesnica: ide to, cez USB (TO HOST), nakoľko CLP-725 má iba USB TO HOST, to je už dnes základ asi na každom dig. piane.
Nahrávanie: je možné nahrávať zo slúchadlového výstupu do Line in v zvukovke (nič moc asi...) alebo pomocou virtuálneho nástroja cez USB
Kawai CN29:
platí to isté ako pre CLP-725, ale s tým, že má aj midi konektory (v rámci nahrávania cez virtuálny nástroj resp. použitia ako MIDI klávesov ako alternatíva k USB TO HOST)
A jak hodnotite ostatni, tyto dva nazory mezi sebou. KAWAIe jsou na foru celkem pozitivne hodnoceny, CLP-725 je novy nastroj neni moc infa prozatim o nem. Napriklad u 735 internetove diskuze hodnoti zlepseni ohledne 635.
Tak ke Kawaii jsem se nedostal. Ale z obchodu prisel ze maji prekvapive dve kusy CLP-725 skladem, takze povedlo se mi vyzkouset (trosku maskovane) a uz je doma skladem. Opravdu mne prekvapilo jak blizko je technologie uz k realnemu nastroji. Uz jsem oprasil krabici s notama z pudy a zacinam zas cvicit