Neúspěšné přepražcování

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
himself

Neúspěšné přepražcování

Příspěvek od himself »

Ahoj, včera jsem se pokusil přepražcovat starou španělku. Abych si to vyzkoušel a abych jí pomohl, kdyby to vyšlo :)
Nevyšlo.
Pražce se mi podařilo hezky sundat (toho jsem se bál víc) a palisandrový hmtník přebrousit a srovnat bouli kolem 12. pražce. Měl jsem z toho velkou radost a vypadalo to nadějně.
Začal jsem nabouchávat pražce, něco takového: https://www.aliexpress.com/item/4001127 ... 4c4dXtCAl0
Ukázalo se, že drážky nejsou dostatečně hluboké, že staré pražce měly výrazně nižší "nožičku". Lupínkovou pilkou jsem to projel a u pražců 12 a výš, kam jsem se pilkou nedostal, jsem to zkoušel protáhnout aspoň nějak ručně a pražce jsem trochu ubrousil.
Výsledek není pěkný. Pražce nedoléhají, i když hloubky mají dle mého dost a bušil jsem do toho, až jsem se o kytaru bál. Když k tomu teď přiložím pravítko, je to horší, než před přepražcováním. Když jsem se to pokusil pilníkem srovnat, vznikly na některých pražcích takové plochy, že to můžu rovnou vyměnit.¨
Poslední věc jsou konce pražců - po zaštípání koukalo ven z kytary 0,5-1 mm drátu - je na to nějaký fígl, aby výsledek vypadal dobře a abych úplně nezedmoloval hranu hmatníku/krku?
Moc díky za event. rady - kytara sice nemá (valnou) hodnotu a včera mě to značně otrávilo, ale stále se to dá udělat znovu :)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Neúspěšné přepražcování

Příspěvek od Abu »

Je mi lito, ze se ti to nepovedlo. Ja takhle experimentoval na jednom superstratu asi pred 8 lety a vysledek naopak uplne super. Myslim ze tvuj hlavni problem byl, ze novy prazcovy drat mel prilis odlisne rozmery od puvodniho a v amaterskych podminkach si nebyl schopen drevo spravne upravit.
Na upravu okraju prazcu uz si presne nevzpominam, asi jsem to odstipal malejma elektrikarskejma stipackama a pak dlouha a opatrna prace s malejma pilnickama. Se specialnimi nastroji by to slo asi lip, ale ty budou stat ranec.
Hraju výhradně na šrot.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuji za účast :)
Pokusil jsem se to vyfotit. Konce nejsou začištěné. Je na tom ale myslím vidět to, jak to nesedí (což je hlavní problém).
Ještě té kytaře dám šanci, asi je to šunka, ale má uvnitř nějaký kreslený papírek s adresou z Německa :) a má pro mě příjemné parametry - 630mm/48mm.
20210114_092823.jpg
Edit: koukám, že moc ostré to není, pardon.
José

Příspěvek od José »

ad začišťování -> snad kmensik tady na pražce snad ukazoval pilníček s vymezenou plochou na pražec (páskou nebo lepidle) a k tomu tip z basácké komunity na úplné začištění ukrást ženě takový ten superjemný pilníček leštítko ve formě relativně měkkého kvádříku a postupně zpracovat celý okraj hmatníku (v pořadí jako nehty).

Ad broušení -> vzhledem k tomu, že je to španěla (tedy předpokládám nekonečný rádius) tak papír na nějaký rovný blok a brát to celé najednou, to nefunguje?
Teda na hrubé srovnání, pak zakulatit :D
Já jsem břebrušoval pražce (to ale chtělo jen relativně lehounce) -> oblepit hmatník mimo pražce a brusnýma papírama, tuším, že jsem začínal na nějaké P600 a končil na P4000.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jasne, oblepit vsechno papirovou paskou je zaklad, jinak si zprasis hmatnik a hranu krku.
Hraju výhradně na šrot.
wednes

Příspěvek od wednes »

Jsem ryzí teoretik, ale ta nožička by se měla na krajích ještě před zalisováním trochu zkrátit, aby z hmatníku nevyčuhovala, ne?
Cca 3:35 je vidět, co myslím.
himself

Příspěvek od himself »

Ano, ty pražce (odkaz na ali) to tak mají.
wednes

Příspěvek od wednes »

Na tvé fotce krku to vypadá, že (alespoň) něktreré nožičky trčí z hmatníku ven. IMO to do roviny s hmatníkem bez ubrání dřeva nezabrousíš, a ikdyž lízneš okraj hmatníku, bude to trochu hrbolaté. Ale jak jsem psal, jsem ryzí teoretik, pouze se už asi tři měsíce teoreticky připravuju na přeleštění konců pražců, které mám u své kytary na můj vkus trochu ostré! :D
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Ahoj,
bez odpovídajícího nářadí to nikdy neuděláš pořádně. Pražce musí být zalisované až na doraz. Šířka a hloubka drážky musí odpovídat použitému pražcovému drátu. Běžné pilky na drážky pražců mají řez nejčastěji 0,5mm. Konce pražců se zarovnají rovným pilníkem. Pak se sráží hrana, na to je pilník šikmo vlepený do dřevěného bloku. Na srovnání výšky potřebuješ brusný blok se smirkem. Můžeš použít třeba hliníkovou vodováhu, na kterou si oboustrannou páskou přilepíš smirek. Po zarovnání je třeba zpět zaoblit plošky po srovnávání. Na to je speciální pilník (více druhů dle šířky drátu).
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju, blok se smirkem mám, pilník pro "hlavu pražce" mám, ale pravda je, že asi spíše jen na nějaké jumbo size. Evidentně bych potřeboval dát do kupy tu část vlisování pražce, tj. drát a odpovídající drážku.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Mám více druhů pilníků pro crowning. Nejlépe se mi pracuje s tímto:
Výstřižek.JPG
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Na srážení hrany se používá blok s pilníkem (úhel je myslím 45°). Pak ještě začistit otřepy jehlovým pilníčkem, ať to neřeže do ruky.
Výstřižek2.JPG
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Celý se to dá udělat bez speciálního vercajku, kterej je drahej a pokud to nehodláš dělat často, tak není třeba do toho dávat love...i crowning...na trubce je kvadrilion videí pro všechny potřebný kroky... ;)
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju všem za podněty. Uběhl měsíc a kus, přišly mi nové pomůcky a pustil jsem se do toho. Výsledek je bohužel ještě horší.
Ze prvé - vytrhání nových pražců s sebou přes veškerou opatrnost bralo kousky hmatníku, ale budiž, pak jsem opravoval a brousil.
Hlavní problémy vidím dva.
1) Bylo potřeba prohloubit drážky. Vzhledem k tomu, že šlo o španělku a "španělkové" pražce, potřeboval jsem hodně tenkou pilku. Stojí hromadu peněz a "španělkové pražce" nechci dělat (často), tak jsem holt pilku nekoupil a byl jsem pyšný, jak jsem na to vyzrál, když jsem sklepal a zbrousil normální pilový list do pilky na železo. Nu... výsledkem jsou drážky do V, což je hodně špatně. Jsou hodně hluboké, ale někde stejně pražce nešly natlouct až nadoraz. Do budoucna - potřebuji odpovídající pilku, ale chtěl bych se ustálit na nějakém standardu pro elektrické krky a pracovat stále s jedním drátem (doporučíte něco? Ideálně dvojici drát + pilka :)).
Mimochodem nikde jsem neviděl to odbrušování nožiček, aby nečuměly z hmatníku, jak píše wednes.
2) Druhý hlavní problém je začišťování konců pražců. Brousek, co postnul fantomas, je zatím na cestě, tak jsem to dělal opět ručně a orval jsem všechno, co mi stálo v cestě. Pravda, nemaskoval jsem páskou, protože to je testovací kytara, ale upřímně řečeno fakt nevím, jak by to dopadlo na "produkčním vzorku". Nějak mi nepřijde v lidských silách mít úplně hladký konec pražce a přitom se nedotknout pilníkem dřeva.

Doplňující otázka: jestli chápu dobře, tady https://www.youtube.com/watch?v=BFK0L3M ... vanderPost v druhé části videa nařezává drážky cirkulí? No do háje kotouč tenčí než 1mm jsem fakt nikde nenašel?! Samozřejmě se týká nových hmatníků, ne přepražcování.
A abych vás pobavil svojí jelitózností: při natoukání pražců (ano, dával jsem si pozor, abych tloukl proti něčemu), mi vypadlo z kytary jedno žebro :)

Tož tak.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

2 - podle mě to nejde udělat tak, že se nedotkneš dřeva. Jestli myslíš zešikmení konce pražců kolmo na krk, tak tam taky dycky něco vezmu.
Kotouč máš tady třeba http://sintoms.com/fretsinstr.htm, asi by napsali, u koho u nás to koupit...
carver

Příspěvek od carver »

najcastejsie pouzivam tieto prazce:
https://shop.sollerguitars.com/product_ ... ,5-eh.html
a pilkou nie som si uz teraz isty, ale myslim ze je to tato:
https://www.tatramodel.sk/rcm-pelikan/n ... zubupalec/
himself

Příspěvek od himself »

Moc díky oběma. Ta pilka mě překvapila, viděl jsem o dost vyšší ceny.
Ještě se zeptám - abych tu španělku nevyhodil, promění mě nějaký kytarový bůh v žábu, když na ni použiju nějaký ten tlustší drát?
Ten kotouč je do nějaké dětské pily :)
carver

Příspěvek od carver »

wednes píše: 14.01.2021 10:15 Jsem ryzí teoretik, ale ta nožička by se měla na krajích ještě před zalisováním trochu zkrátit, aby z hmatníku nevyčuhovala, ne?
Cca 3:35 je vidět, co myslím.
tu nozicku nemusel az tak skracovat . . . takto sa to robi vacsinou len ked je na hmatniku lemovanie (binding), cez ktore nozicka neprechadza. Kludne tam mohol zabit cely prazec aj s nozickou, potom odtrihnut a zabrusit.
carver

Příspěvek od carver »

himself píše: 11.03.2021 14:29 Moc díky oběma. Ta pilka mě překvapila, viděl jsem o dost vyšší ceny.
Ještě se zeptám - abych tu španělku nevyhodil, promění mě nějaký kytarový bůh v žábu, když na ni použiju nějaký ten tlustší drát?
Ten kotouč je do nějaké dětské pily :)
mozes pouzit aj hrubsi . . . aky pouzijes, taky budes mat :D
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Teď jsem si vzpomněl, že kmensik vlastně řeže myslim pražce taky kotoučem, tak mu zkus napsat...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“