Výběr elektrického piana (do 30.000 kč)

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Petr13

Re: Výběr elektrického piana (do 30.000 kč)

Příspěvek od Petr13 »

Asanoth píše: 2.03.2019 12:05 "Nemá žádnou podporu pro začátečníky," bože... :roll: :roll: :roll:
Výukové aplikace, obzvlášť pro děti, jsou jen zabití času, protože aplikace ani dítě nepoznají, když dělá něco špatně. Možná to může fungovat jako doplněk, ale spíš to odvádí pozornost od osnov, které jsou vymyšlené nějak s ohledem na rozvoj techniky.

Hovoříme zde o hře na klavír. Digitál je náhražka. Nikdy nebude reagovat na hru tak, jako klavír, nebude mít takový dynamický rozsah a možnosti práce s tónem. Je to asi jako kdyby sis chtěl koupit auto a někdo ti cpal motorku, protože je lehčí, míň žere a nemusíš s ní stát v kolonách. To, žes chtěl mít na střeše rakev, na zadním sedadle dvě děti a v kufru psa je už jenom drobnost.
Nevím jakou s tím máš zkušenost, já osobní. Už dvě z mých třech dětí chodí do EKN, to poslední na to zatím nemá věk. Ten nejstarší současně s tím chodí i na klavír. Obě děti hrají velmi dobře. Výukový režim je doplněk, ale velmi užitečný. Právě díky němu děti poznají, že dělají něco špatně, aniž by u nich musel někdo pořád sedět. Vzhledem k tomu, že mladší hraje minimálně 40 minut denně a starší 60, je to nezbytné, nemám tolik času ani energie, abych to odseděl s nimi a čas.

Digitální piáno je zhruba taková náhražka jako je pianino náhražkou za koncertní křídlo. Jo, nejsou ty nástroje identické a v některých ohledech se liší. Učit se hrát lze dobře na všech. A jak už jsem uvedl, digitální nástroje z praktických důvodů postupně nahrazují ty akustické. Dvě z mých dětí chodí i zpívat do sboru. Při cvičení v učebně mají doprovod ještě na starém pianinu, učebna jim je z historických důvodů vybavena. Ale soustředění mimo učebnu i vystoupení (tedy prezentace na veřejnosti) se děje už za pomocí digitálního nástroje. Kdyby se ta učebna vybavovala dnes, bude to pianino nahrazeno digitálním nástrojem. Náhražka? Možná, ale praktická a dostatečná. Pro většinu žáků je výhodnější ovládnout digitální nástroj.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Petře, mám 20 let zkušeností ze hry na piano, jak na akustiku, tak na digitál.
Říct, že digitální piano je náhražka asi jako pianino může říct jen někdo, kdo skončil někde u ovčáků, nebo možná u Elišky. Ba ne, jen někdo, kdo si ani nenašel čas se podívat, jak to v těch nástrojích vevnitř vypadá a zamyslet se nad tím.

Korepetice s dětským sborem je něco zcela jiného, než přednesová hra.

Jediná věc na které z toho cos tu napsal něco je je to, že digitál je lepší pro provozovatele. Ano, to je, ale za mě by prioritou měl být hráč, ne provozovatel.

Takže prosím tě přestaň tady teoretizovat na základě toho, že tvoje v lepším případě náctileté děti sedí u digitálu - jako jsem seděl do svých osmnácti já. Sedni, nauč se a až zahraješ slušně třeba nějakýho lehčího Chopina, vrať se a řekni znova, jestli je rozdíl mezi digitálem a (čím?) stejný, jako mezi pianinem a klavírem.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Asanoth píše: 4.03.2019 16:39 Petře, mám 20 let zkušeností ze hry na piano, jak na akustiku, tak na digitál.
Říct, že digitální piano je náhražka asi jako pianino může říct jen někdo, kdo skončil někde u ovčáků, nebo možná u Elišky. Ba ne, jen někdo, kdo si ani nenašel čas se podívat, jak to v těch nástrojích vevnitř vypadá a zamyslet se nad tím.

Korepetice s dětským sborem je něco zcela jiného, než přednesová hra.

Jediná věc na které z toho cos tu napsal něco je je to, že digitál je lepší pro provozovatele. Ano, to je, ale za mě by prioritou měl být hráč, ne provozovatel.

Takže prosím tě přestaň tady teoretizovat na základě toho, že tvoje v lepším případě náctileté děti sedí u digitálu - jako jsem seděl do svých osmnácti já. Sedni, nauč se a až zahraješ slušně třeba nějakýho lehčího Chopina, vrať se a řekni znova, jestli je rozdíl mezi digitálem a (čím?) stejný, jako mezi pianinem a klavírem.
Ano, hraní doprovodu je něco jiného, než 'přednesová hra' a to dokonce i u sboru, který jezdí koncertovat do zahraničí, natož v nějaké obyčejné základce. V těch školách se ten klavír používá jako doprovodný nástroj, digitální piano víc než bohatě stačí a možná by byl lepší dokonce keyboard, ale to se zatím neprosazuje. A teď si vem, že polovina holek chodí do zuš, protože chtějí být učitelky a musí umět hrát trochu na klávesový nástroj, digitální piáno je pro ně lepší, to je totiž ten nástroj, na který budou s největší pravděpodobností v praxi opravdu hrát.

Kolik žáků chodí do zuš, protože chtějí hrát Chopina a podobnou artificiální hudbu? Po jak dlouhé době hraní budou žáci vůbec schopni rozlišit drobné nuance mezi akustickým a kvalitním digitálním nástrojem? Jaké procento je využití pián pro tuto hudbu? Dnes je to okrajový žánr. Není to důvod pro to, abys každému, bez ohledu na okolnosti říkal, že akustika je lepší, není to pravda. V řadě ohledů akustický nástroj zaostává, je nepraktický a nevýhodný a spousta těch lidí akustický nástroj nepotřebuje ani nevyužije. Mnozí z nich při hře ani nepoznají rozdíl, ale naopak uvítají a ocení výhody digitálních nástrojů. A to i v případě historické hudby, kdy ti digitální nástroj umožní změnit ladění na dobové místo současného temperovaného. Třeba.

Nech každáho ať si vybere co chce a když už máš nutkání někomu do výběru mluvit a přesvědčovat ho o změně, snaž se být objektivní, nezaujatý.
Michal_18

Kawai KDP110 vs Casio AP-470

Příspěvek od Michal_18 »

Ahoj, chci si koupit digitální piano a rozhoduju se mezi Kawaiem KDP110 a Casiem AP-470.
Co tak čtu, tak u Kawaie lidi hodně chválí zvuk i klaviaturu, ale to i u Casia, který momentálně stojí stejně a navíc má 4 reproduktory, otevírací vrchní část a nahrávání MIDI i zvuku na USB.
Podle recenzí toho za cenu okolo 23 tisíc nejvíc nabízí právě Casio.
Nejspíš si budu muset oba modely někde vyzkoušet a podle toho se rozhodnout, ale stejně by mě zajímaly vaše zkušenosti a názory, jestli se tady někdo takovej najde. :)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Kawai má vynikající mechaniku RH-3, za mě asi to nejlepší, co jde za rozumné peníze sehnat. Tu RHC si nějak nevybavím, ale nejspíš mě (tedy) nijak neuchvátila.
Jestli na to umíš, zajdi do krámu a vyzkoušej, tisíce příspěvků na fóru Ti to nevynahradí.
Mně se "dobře" hrálo na Yamahy, Kawai, některé nižší Rolandy. Kdybych kupoval nový digitální piano, koupil bych něco s Kawai RH-3.

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Ahoj všem,

ráda bych oživila toto téma. Už nějakou dobu vybírám digitální piano (jsem úplný začátečník, hraji jen na kytaru a chci si rozšířit obzory). Piano vybírám do cca 30ti tis a jde mi hlavně o hezký (nekovový) zvuk a normální klaviaturu (co nejpodobnější s akustikou). Co bych chtěla hrát... lehčí klasiku a pak i pěkné písničky... pro radost.
Určitě potřebuji výstup pro sluchátka a neplánuji externí reproduktory (zatím :) Dodatečné funkce mě asi moc nezajímají, nahrávání do PC moc neplánuji.

Kvůli koroně si nemohu nic vyzkoušet - ale stejně bych poznala jen zvuk - líbí/nelíbí a klaviaruta - příjemná/nepříjemná. Zkušenosti žádné nemám.

Pokukuji po:
Kawai KDP110, alterativně Kawai CN29 (ale tady jsme už na cca 35 tis a to nemám židličku, sluchátka...) a nevím, zda je pro mé účely o tolik lepší Kawai CN29, zda to není už zbytečné.

Pak ještě Korg C1 Air, Yamaha YDP 164W a teď jsem ještě na tomto fóru četla o Casio AP 470 (ale to mají jen na Augustinus.cz, což vůbec neznám a moc to na mě nepůsobí "věrohodně".

Mohli byste mi prosím poradit, říci svůj názor, který z nástrojů by byl vhodný?
Moc děkuji
Michal_18

Příspěvek od Michal_18 »

Ahoj. :) Kdyby některý piano nebylo skladem v ČR, můžeš ho koupit na Thomannovi, ale ani tam je kolikrát nemaj. Čekací doby jsou teď často v řádu tejdnů i měsíců, pokud se nejedná o ty nejlevnější nástroje, kterejch bejvá skladem dost. Nejlepší by bylo si aspoň některý piana vyzkoušet naživo, ale to je v aktuální době těžko proveditelný.

Okolo 30 tisíc teď pořídíš už i Korg G1 Air, kterej je dost chválenej za zpracování, klaviaturu i zvuk, kterej je díky 4 reproduktorum o výkonu 80W hodně výraznej a ve svý cenový relaci nemá konkurenci. Krátká ukázka 3 hlavních zvuků: https://www.youtube.com/watch?v=5YHdY5YJqc8

Casio AP-470 je zase jediný levnější piano, který dokáže nahrávat zvuk přímo na flashku, aniž bys ho musela připojovat k počítači pomocí kabelů. Hlasitost nahrávek je nízká (musí se zvýšit např. v Audacity) a kvalita nenadchne ani neurazí. Klaviatura i zvuk jsou slušný. Ukázka kvality nahrávky: https://www.youtube.com/watch?v=xEy8xpvF7uk

Já osobně bych ale šel do Kawaie KDP110 a nejspíš i půjdu. Výkon reproduktorů je oproti Korgu G1 poloviční, ale kvalita zvuků je slušná a klaviatura s ohledem na cenu celkem věrná. Za ty peníze podle mě nic lepšího neseženeš, ale je to muj subjektivní názor. Tady je kdyžtak videorecenze s ukázkou zvuků: https://www.youtube.com/watch?v=PLcKLmanTFE
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Ahoj Michale, moc díky za informace. Jdu to hnedka prozkoumat.
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Tak jsem pohledala na netu a bohužel Kawai KDP110 (bílý) není nikde k dostání... posouvám se tedy cenově trochu výš a co myslíte o těchto dvou, který je lepší - výhody/nevýhody...

Korg G1 Air - https://www.muziker.cz/korg-g1b-air-wa-set
Kawai CN29 - https://www.music-city.cz/kawai-cn-29-w ... -am0265836

Já se pocitově kloním k tomu Kawai, ale není to na základě žádných empirických zkušeností :)
Michal_18

Příspěvek od Michal_18 »

Já právě čekám, až bude skladem. :D Na Thomannovi je nejlevnější, ale nedávno byla doba naskladnění 2 až 4 tejdny a teď už 6 až 8, u bílý varianty dokonce 7 až 9.

Kawai CN29 má asi nejvěrnější klaviaturu v cenový relaci do 40 tisíc. Zvuk bude taky kvalitní, ale projev Korgu bude výraznější, protože dvojnásobnej výkon reproduktorů se někde projevit musí. I těch 40W je ale pro běžný užití dost. Já bych si vybral Kawai hlavně kvůli klaviatuře, ale někomu se prostě může hrát líp na jinou. Nejlepší by bylo si aspoň 1 model vyzkoušet. Zkusit se nějak domluvit s některym z obchodů. Třeba ti vyjdou vstříc.
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Michale, moc díky za tvé reakce! Budu ještě pár dní váhat, zkoumat, zkoušet se domluvit na vyzkoušení a zatím vede tedy Kawai CN29.
Jen ta cena :)

Pokud objednám, písnu sem, jaké je :) třebas to někomu dalšímu poslouží.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Kawai KDP není z hlediska klaviatury nic moc, na tu cenu už vůbec. Místo něj bych si radši koupil nějakou Yamahu nebo Casio, případně Roland.
CN29 bych si koupil hned, souhlasím s Michalem, že do 40k nemá konkurenci. Yamaha teď představila nové klaviatury, možná budou lepší než Kawaií RH III, ale myslím, že jsou spíš 45-60 tisíc. Nehrál jsem na to. Na MusicCity mají skladem 9 ks CN29, možná by slevili.
Korg bych si koupil jen jako synťák, nikdy jako náhradu piana. Mechaniky, podle mě, všechny příšerné.
Casio může uspět tak kolem 20k, kolem 35 už to válí Kawai.

Pokud jsi ochotná do toho dát 35k, zvaž ještě koupit si skutečné piano, za tu cenu se dá sehnat velmi slušné (a za podobnou případně prodat) a je to o něčem uplně jiném.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Asanoth, moc díky za info. Cena je právě pro mě už trochu přes čáru, proto tak váhám, myslelal jsem, že se vejdu do 30ti i se stoličkou...

Standardní piano jsem také zvažovala, ale bohužel je pro mě absolutně klíčové, aby se dalo hrát na sluchátka, bez toho piano nebude :)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Yamaha YDP 164 nebo YDP S54 má mechaniku GH3 a stojí kolem 25 000.
Je to spoustu let, co jsem jí porovnával s Kawai (nejspíš na ní jsou všelisjaké změny) a tenkrát se mi Kawai líbilo významně víc. O 10 000 víc? Těžko říct...

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Michal_18

Příspěvek od Michal_18 »

Asanoth píše: 8.03.2021 12:25 Kawai KDP není z hlediska klaviatury nic moc, na tu cenu už vůbec. Místo něj bych si radši koupil nějakou Yamahu nebo Casio, případně Roland.
CN29 bych si koupil hned, souhlasím s Michalem, že do 40k nemá konkurenci. Yamaha teď představila nové klaviatury, možná budou lepší než Kawaií RH III, ale myslím, že jsou spíš 45-60 tisíc. Nehrál jsem na to. Na MusicCity mají skladem 9 ks CN29, možná by slevili.
Korg bych si koupil jen jako synťák, nikdy jako náhradu piana. Mechaniky, podle mě, všechny příšerné.
Casio může uspět tak kolem 20k, kolem 35 už to válí Kawai.

Pokud jsi ochotná do toho dát 35k, zvaž ještě koupit si skutečné piano, za tu cenu se dá sehnat velmi slušné (a za podobnou případně prodat) a je to o něčem uplně jiném.
Jenže RHCII u KDP110 je oproti např. KDP90 slušnej posun vpřed, takže bych všechny KDP neházel do jednoho pytle. I posun oproti RHC u ES110 je znatelnej, 3 senzory totiž nejsou jedinej rozdíl. O RHCII se nedá říct, že by byla horší než GH3 u Yamahy. Jde spíš o to, jestli preferuješ lehčí nebo těžší klaviaturu. Proto by bylo nejlepší si oba modely vyzkoušet.
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Mohli byste mi prosím ještě poradit při srovnání těchto dvou pian?

Yamaha YDP 164 versus Kawai CN29

Co má Kawai lepší než ta Yamaha, když stojí o dost víc. Na webu ve srovnávačích jsem našla snad jen bluetooth a ještě nějaké jedno propojení.
Moc díky! :)
Michal_18

Příspěvek od Michal_18 »

Liší se hlavně klaviaturou. Začátečník pozná maximálně to, že klaviatura Yamahy je pocitově tužší (někdo to tak má radši), ale po čase začneš při hraní náročnějších skladeb u levnějších klaviatur narážet na limity. Nebudeš schopná zahrát to tak, jak chceš, protože ti to ta klaviatura prostě neumožní. Troufám si tvrdit, že klaviatura Kawaie CN29 je ta nejlevnější, se kterou si vystačí i pokročilejší hráči. Dřevěná klaviatura Kawaie CA49 je ještě o level vejš, ale ten neseženeš pod 50 tisíc. Jestli to s hranim myslíš aspoň trochu vážně, šel bych spíš do Kawaie, protože s jeho klaviaturou si vystačíš delší dobu. Ale jak už jsem psal, nejlepší by bylo si oba modely vyzkoušet, protože osobní zkušenost ti žádná recenze nevynahradí.
HankaP

Příspěvek od HankaP »

Michale, moc díky. jsem asi rozhodnutá. S hraním to právě myslím dost vážně :) ... takže tím je to asi dané. bezva, díky a hezký den! :)
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Pokud ti jde jen o hru přes sluchátka, tak ještě můžeš zvážit tohle, dost tím ušetříš: https://kytary.cz/korg-d1-wh/HN206319/
Placka

Příspěvek od Placka »

Do školy chceme koupit nové digitální/stage piano. Rozpočet je 30000, požadavky jsou přenosné (takže ne třeba Korg G1 a další domácí e-piana) a vestavěné repro.
Původní plán byl Roland fp-60, ale asi člověk oproti FP-30 poměrně připlatí a nedostane moc vylepšenou funkcionalitu. A není skladem, dodání černé verze je v srpnu 2022:-)
Dál mě napadá třeba Kawai ES 520 https://www.muziker.cz/kawai-es520b
Roland RD-88 https://www.music-city.cz/roland-rd-88-am0269176
CASIO px-s3000 (respektive s3100) https://imusicdata.cz/casio-px-s3000-bk
Za každou zkušenost či radu budu rád
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“