Menší a lehčí alternativa BF Deluxe Reverb

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Asanoth

Menší a lehčí alternativa BF Deluxe Reverb

Příspěvek od Asanoth »

Zdar,
před pár lety jsem dokonvergoval k názoru, že nejlepší zvuk, který dostanu z kytarového aparátu, je Fender Deluxe Reverb (65 RI) s reprem Jensen P12Q. Od té doby se vlastně nic nezměnilo, nehrál jsem na nic, co by mi přišlo lepší... DRRI (a potažmo další post-tweed Fender aparáty) má nasledující výhody:

- skvěle reaguje na poťáky na kytaře
- skvěle reaguje na hru a má naprosto minimální kompresi (což teda lze vnímat jako i jistou nevýhodu :D )
- neořezáva, narozdíl od snad všech ostatních aparátů výšky, takže z něj lze dostat s jedním nastavením nádherný neudušený čistý zvuk, ale zároveň s přitažením tónové clony i parádní rockové zkreslení (to je s původním reprem C12K trochu obtížnější)
- i zkreslené zvuky jsou perfektně čitelné a je jedno, jestli je to pětka nebo maj7 b13
- hraje to jak z praku - to je ale věcí názoru
... myslím, že většina těch věcí spolu úzce souvisí

Má nicméně i jisté nevýhody:
- je to těžká bedna
- i s 95 dB reprem hraje docela nahlas, což v akusticky horších malých prostorech znamená problémy - používám na to spíš z psychologických důvodů akustický paraván - tj. pak mi, kdybych chtěl třeba někam dojet s výbavou tramvají, chybí třetí ruka (efekty přes rameno - kytara - kombo - paraván).
- má poměrně zbytečně druhý kanál, reverb a vibrato, které nepoužívám, tj. hromada lamp a pár dek (kil asi ne) navíc.

V poslední době jsem se snažil vykoumat nějakou alternativu, která by hrála podobně (podle mě zvuk dělá hlavně repro) a zatím jsem nebyl moc úspěšný. Mám doma Iridium, ze kterého jdou dostat dobré zvuky, dobře bere efekty, ale nereaguje úplně jako lampový aparát - časem asi napíšu recenzi (v návaznosti na to jsem přemítal nad nějakou lampovou alternativou, ale úplně nevím, jestli je to řešení).
Teď jsem koupil VHT Special 6, ale to je spíš do tweedu, má osekaný vejšky a nemá dost zkreslení.

Princeton se mi nelíbí tak jako DR, nicméně ten rozdíl není velký: hlavně ale myslím, že rozdíl v hlasitosti 12W a 22 W bude zanedbatelný - 3dB s tím asi fakt moc nehnou - takže mi pořád chybí ta třetí ruka, byť 7 kilo dolů se hodí.

Champa jsem zatím nezkoušel.

Má někdo nějaký nápad, na co bych se mohl ještě kouknout?

Díky.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
jbiker

Re: Menší a lehčí alternativa BF Deluxe Reverb

Příspěvek od jbiker »

Princetona mám cca měsíc, 65 RI, netroufnu si porovnávat s DR, ale vedle Supersonica 22 se neztratí. Jinými slovy, řve jako kráva, konec kreslí až za 5 a to už je docela hukot. OEM má Jensen C10R, celkem nízká citlivost 93.6 dB. Mám objednaný Emi Legend 1058, ten má skoro 99. Ale očekávám, že nebude tak uštěkaný ve výškách. Váha snesitelná/nositelná, ale do tramvaje bych to tahat nechtěl. Co dojít vyzkoušet ta čínská Supra Delta King? Recenze jsou na ně různé ve škále zázrak-šmejd, ale mají master a v Modřanech jsou skladem.

PS Ale aby to nevyznělo negativně, 65 PR je báječný zesík. Baví mě, narozdíl od trochu sterilní Mesy. 68 PR jsem zkoušel už dříve a přišel mi takový “pod dekou”.
RednefStr

Re: Menší a lehčí alternativa BF Deluxe Reverb

Příspěvek od RednefStr »

Absolutně netuším jestli je to zvukově to co hledáš, ale mohlo by bejt dle toho co cos psal že nepotřebuješ a td, dá se na něj krásně hrát i v bytě, dá se navolit pěknej zkreslenej - za mne výrazně lepší než na tom Supro to se úplně slejvalo do takového zahuhňání, měl jsem ho taky ve výběru. No čistej je takovej příjemně teplej a jinak je to spíš do toho britského zvuku.

Ten Greenback G10 je v tom moc příjemnej.

https://youtu.be/wvcxVouRNIU
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“