před pár lety jsem dokonvergoval k názoru, že nejlepší zvuk, který dostanu z kytarového aparátu, je Fender Deluxe Reverb (65 RI) s reprem Jensen P12Q. Od té doby se vlastně nic nezměnilo, nehrál jsem na nic, co by mi přišlo lepší... DRRI (a potažmo další post-tweed Fender aparáty) má nasledující výhody:
- skvěle reaguje na poťáky na kytaře
- skvěle reaguje na hru a má naprosto minimální kompresi (což teda lze vnímat jako i jistou nevýhodu
- neořezáva, narozdíl od snad všech ostatních aparátů výšky, takže z něj lze dostat s jedním nastavením nádherný neudušený čistý zvuk, ale zároveň s přitažením tónové clony i parádní rockové zkreslení (to je s původním reprem C12K trochu obtížnější)
- i zkreslené zvuky jsou perfektně čitelné a je jedno, jestli je to pětka nebo maj7 b13
- hraje to jak z praku - to je ale věcí názoru
... myslím, že většina těch věcí spolu úzce souvisí
Má nicméně i jisté nevýhody:
- je to těžká bedna
- i s 95 dB reprem hraje docela nahlas, což v akusticky horších malých prostorech znamená problémy - používám na to spíš z psychologických důvodů akustický paraván - tj. pak mi, kdybych chtěl třeba někam dojet s výbavou tramvají, chybí třetí ruka (efekty přes rameno - kytara - kombo - paraván).
- má poměrně zbytečně druhý kanál, reverb a vibrato, které nepoužívám, tj. hromada lamp a pár dek (kil asi ne) navíc.
V poslední době jsem se snažil vykoumat nějakou alternativu, která by hrála podobně (podle mě zvuk dělá hlavně repro) a zatím jsem nebyl moc úspěšný. Mám doma Iridium, ze kterého jdou dostat dobré zvuky, dobře bere efekty, ale nereaguje úplně jako lampový aparát - časem asi napíšu recenzi (v návaznosti na to jsem přemítal nad nějakou lampovou alternativou, ale úplně nevím, jestli je to řešení).
Teď jsem koupil VHT Special 6, ale to je spíš do tweedu, má osekaný vejšky a nemá dost zkreslení.
Princeton se mi nelíbí tak jako DR, nicméně ten rozdíl není velký: hlavně ale myslím, že rozdíl v hlasitosti 12W a 22 W bude zanedbatelný - 3dB s tím asi fakt moc nehnou - takže mi pořád chybí ta třetí ruka, byť 7 kilo dolů se hodí.
Champa jsem zatím nezkoušel.
Má někdo nějaký nápad, na co bych se mohl ještě kouknout?
Díky.