Design strunných nástrojů

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Design strunných nástrojů

Příspěvek od kocour »

himself píše: 8.04.2022 11:40 ... Osobně musím říct, že se mi F díra na teleti designově nelíbí, už jen proto, že je jedna... a celkově ta elegantní linka nekopíruje ohavný telecí obdélník.
Mně taky ne :( Ale naopak kapkovitá díra u kytar Rickenbacker 325, 330, 360 se mi jednoznačně líbí.
Takže, když je kytara dutá, má zásadní vliv, jestli ji otevřu dírou, nebo ne?

F-otvory mají mimo ozdobnou, další vlastnost: mění duté tělo kytary na Helmholtzův rezonátor. To je u akustických nástrojů velmi důležité, ale akustické vlastnosti přece jen trochu ovlivňují zesílený zvuk polomasivní kytary. Myslím, že to má znatelný vliv jen,
- když hraju bez zesílení a
- a když kytara nemá sustain-blok.
:?
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ohnutý plech jako korpus - to je tedy odvážný design. Ale hlavní je že to úspěšně konkuruje dřevu.
No, krk je ještě pořád dřevěný.
Nejvíc mě ovšem fascinuje jeho dílna, její vybavení a "Ordnung"
:wink:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

The grid method
Metoda mřížky je rychlý a spolehlivý způsob, jak zobrazit vybranou kytaru a její detaily.
S pomocí souřadnicového systému a očíslovaných kachlíků můžete svoje pozorování upřesnit...
Jackson Warior.jpg
Jackson-Warior-Tile-points.jpg
-kcr-
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Mám dotaz na hráče co používají Stratocastery. Chystám se vyrobit si pro sebe svůj custom TM strat, kde přizpůsobím pár věcí svým potřebám. Jinak budu vycházet z desingu již několik desítek let prověřeného.
Hlavní věc co bych změnil je poloha zkosení pro pravačku. To zkosení mi na stratu přijde super, ale potřeboval bych ho posunout blíže k hornímu rohu. Hraju převážně ve stoje, krk mírně vystrčený nahoru. Kytaru musím mít spíše níže, abych dokázal mít uvolněné pravé rameno se kterým mívám problémy. Asi trochu podobně klasické poloze španělky na levé noze. V této poloze co popisuji, mám pravou ruku v podstatě na krajní hraně zkosení. Je to můj problém a nestandardní pozice nebo to takto máte také a nevadí vám to? Snažím se najít co nejlepší geometrii, aby mi kytara opravdu sedla bez kompromisů.
Je to zkosení u všech modelů Fender ve stejné pozici nebo jsou nějaké odlišnosti v rámci historie, modelů řad atd?
Takto bych to asi potřeboval posunout.
strat.JPG
Další už spíše kosmetická úprava bude posunutí polohy volume potu, modernější plošší hmatník a užší krk. (To už myslím moderní Fendery splňují). Možná ještě ergonomičtější přechod patky krku na tělo.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Je to zkosení u všech modelů Fender ve stejné pozici nebo jsou nějaké odlišnosti v rámci historie, modelů řad atd?
Ahoj Tomáši,
myslím, že bys měl tu ergonomii zkosení probrat s K. Vychytilem, má original Strato Suhr a tuhle bílou custom Strato s Floydem a s H-S-S, kterou jsem si před pár lety naskenoval pod rastrem 100 x 100 mm pro knihu "Guitar Shapes Navigator" (strana 26). Na foto to zkosení není zrovna kontrastní.
Strato GSN pg 26.jpg
A ohled je třeba vzít i na "břišní" zkosení zadní plochy korpusu.
Další už spíše kosmetická úprava bude posunutí polohy volume potu,
Standartní poloha Volume-potu X = 29,2 Y = -55,5. https://www.gitarren-navigator.info/cs/ ... u/kachliky
csm_VOL-pot-STRAT_0a917dfe4c.jpg
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Děkuji, tu custom bílou kytaru samozřejmě znám. Karel mi i toho svého Suhra půjčil na pár dní domu, je to super kytara. Hlavně proti stratům od Fender má pro mě super tvar hmatník s proměnným radiusem, to mi krásně padlo do ruky. Osahal jsem si i jiné straty a ujistil jsem se, že opravdu to zkosení pro můj styl hry a postoj posunu blíže ke krku.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tak jestli můžu přispět svou troškou do názorového mlýna...
U kytary nějaké zkosení kupodivu neřeším, prošlo mi rukama kdeco... Teď mám Strata a Tele, a ani to absolutně nezkosené tele mi vůbec nevadí. Jenom u akustiky mám problém s mohutnými těly, tím že jsem zvyklý na elektriku, je mi nepříjemné mít loket pravé ruky vyvalený moc dopředu. Takže elektroakustiku jsem si vzal menší (tuším GA, klasické westernové Déčko je pro mě obrovská krabice) a hlavně s plošším tělem. Nějaký levný Andy Stonewood. Kytara je kvůli tomu nasucho spíš taková "středová a uřvaná", ale za to pohodlí mi to stojí - a přes elektriku hraje "normálně".
Jsem zvyklý hrát na kytaru i na basu vestoje, s nástrojem poměrně vysoko. S tím, že kytaru snesu i malinko níž (řekněme, že horní hranu nástroje někde na posledním žebru), basu mám skoro "jako bryndák", horní hranu těla doslova pár centimetrů pod pravou prsní bradavkou. Takže tam už tyhle věci docela řeším.
Když jsem před pár lety dělal poslední (a doufám že už opravdu definitivní) úpravy svého bezpražce Jolana Superstar, zjistil jsem, že pod tou hezkou dýhou se z obou stran nalézala ta úplně nejprostší 3mm truhlářská překližka. Takže to šlo všechno pryč, až na holé masivní jádro (podle vyjádření kamaráda, profesionálního kytaráře poměrně kvalitní snad rumunská olše). Basa se odlehčila (na to, že je to původně Superstarka, je teď až překvapivě lehká) a zároveň zvukově otevřela. Hraje teď o poznání líp a jakožto bezpražec nádherně "zpívá a mňauká". A právě při těch úpravách jsem jí přidal jak na vybrání zezadu pod horním obloukem, tak i na zkosení zepředu. Nesahá tak hluboko do plochy, jako na obrázku, který poslal Fantomasxxx (je ale "strmější") ale úhel celkem odpovídá. Možná jsem k tomu dospěl tím, že mám krk u basy taky poměrně "do kopce" (při zmíněné výšce těla nulťák přibližně ve výši očí).
Ovšem co mi ergonomicky vyhovuje úplně nejlépe (a každý večer při cvičení si říkám, že tahle investice stála opravdu za to) je Warwick Streamer. Pětka, když jsem měl možnost si naživo ohmatat Corvette a Streamer, vyhrál Streamer kvůli macatějšímu krku, ale teprve při denním cvičení jsem začal opravdu doceňovat jeho celkový design. Je nádherně stabilní, nepřepadává na hlavu, krásně sedí na těle, nikde nic netlačí ani nepřekáží, pravou ruku sám víceméně navádí do pozice "prsty nad kobylkový snímač", kde má zvuk dobrou vyváženost mezi plností a konkrétností tónu - a nikde nic "nechybí". Když jsem uvažoval nad pětkou, vyzkoušel jsem všechno, co se dalo aspoň na chvíli půjčit do ruky, od Squier přes Ibanez a LTD až po Musicman (namátkou, ve skutečnosti toho bylo víc)... A Streamer jednoznačně vyhrál. Kdysi jsem hrával Precla (před třiceti lety jsem měl starší US kousek, teď mám pořád ještě nějakou poměrně dobrou "šikmookou" kopii) ale když to porovnám, tak nejlíp mi na tělo sedí Streamer, hned za ním je ta upravená Superstar... A až docela za nimi ten precl. A to vůbec nemluvím o JB, který mi neseděl nikdy 😀
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

S akustikou to mám stejně. Dread mi velikosti nesedi vůbec kvůli poloze pravého lokte a remane. GA je v pohodě. Dříve jsem to také moc neřešil, vetšinou jsem hral na les pauly, kde je ostrá hrana. Ale zase je kobylka Tune o matic o kus výše nad tělem. Strat tremolo nebo floyd jsou jen kousek nad tělem, tím je trochu jiná pozice pravačky. Tam je to zkoseni hlavně při mutingu fajn pro uvolněnou pozici lokte a ramene. Čím jsem starší, tak používám lehčí kytary a více řeším ergonomii a techniku hry, abych eliminoval bolestivá záda a ruce po delším hraní.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

kocour píše: 28.08.2024 19:01
Ahoj Tomáši,
myslím, že bys měl tu ergonomii zkosení probrat s K. Vychytilem, má original Strato Suhr a tuhle bílou custom Strato s Floydem a s H-S-S, kterou jsem si před pár lety naskenoval pod rastrem 100 x 100 mm pro knihu "Guitar Shapes Navigator" (strana 26). Na foto to zkosení není zrovna kontrastní.
U nás na severu již legendární Strat, myslím že to byla původně nějaká stavebnice z německa. K. Vychytil (rocková legenda v našem výběžku) ač má originál Fender, Suhra a jiné kytary, tak desítky let hraje nejvíce právě na tohoto Custom bílého strata. Teď byl u mě na přepražcování. V navigatoru ještě bez podpisu od Jennifer Batten :)
refret.jpg
20241123_184322.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“