Tak jestli můžu přispět svou troškou do názorového mlýna...
U kytary nějaké zkosení kupodivu neřeším, prošlo mi rukama kdeco... Teď mám Strata a Tele, a ani to absolutně nezkosené tele mi vůbec nevadí. Jenom u akustiky mám problém s mohutnými těly, tím že jsem zvyklý na elektriku, je mi nepříjemné mít loket pravé ruky vyvalený moc dopředu. Takže elektroakustiku jsem si vzal menší (tuším GA, klasické westernové Déčko je pro mě obrovská krabice) a hlavně s plošším tělem. Nějaký levný Andy Stonewood. Kytara je kvůli tomu nasucho spíš taková "středová a uřvaná", ale za to pohodlí mi to stojí - a přes elektriku hraje "normálně".
Jsem zvyklý hrát na kytaru i na basu vestoje, s nástrojem poměrně vysoko. S tím, že kytaru snesu i malinko níž (řekněme, že horní hranu nástroje někde na posledním žebru), basu mám skoro "jako bryndák", horní hranu těla doslova pár centimetrů pod pravou prsní bradavkou. Takže tam už tyhle věci docela řeším.
Když jsem před pár lety dělal poslední (a doufám že už opravdu definitivní) úpravy svého bezpražce Jolana Superstar, zjistil jsem, že pod tou hezkou dýhou se z obou stran nalézala ta úplně nejprostší 3mm truhlářská překližka. Takže to šlo všechno pryč, až na holé masivní jádro (podle vyjádření kamaráda, profesionálního kytaráře poměrně kvalitní snad rumunská olše). Basa se odlehčila (na to, že je to původně Superstarka, je teď až překvapivě lehká) a zároveň zvukově otevřela. Hraje teď o poznání líp a jakožto bezpražec nádherně "zpívá a mňauká". A právě při těch úpravách jsem jí přidal jak na vybrání zezadu pod horním obloukem, tak i na zkosení zepředu. Nesahá tak hluboko do plochy, jako na obrázku, který poslal Fantomasxxx (je ale "strmější") ale úhel celkem odpovídá. Možná jsem k tomu dospěl tím, že mám krk u basy taky poměrně "do kopce" (při zmíněné výšce těla nulťák přibližně ve výši očí).
Ovšem co mi ergonomicky vyhovuje úplně nejlépe (a každý večer při cvičení si říkám, že tahle investice stála opravdu za to) je Warwick Streamer. Pětka, když jsem měl možnost si naživo ohmatat Corvette a Streamer, vyhrál Streamer kvůli macatějšímu krku, ale teprve při denním cvičení jsem začal opravdu doceňovat jeho celkový design. Je nádherně stabilní, nepřepadává na hlavu, krásně sedí na těle, nikde nic netlačí ani nepřekáží, pravou ruku sám víceméně navádí do pozice "prsty nad kobylkový snímač", kde má zvuk dobrou vyváženost mezi plností a konkrétností tónu - a nikde nic "nechybí". Když jsem uvažoval nad pětkou, vyzkoušel jsem všechno, co se dalo aspoň na chvíli půjčit do ruky, od Squier přes Ibanez a LTD až po Musicman (namátkou, ve skutečnosti toho bylo víc)... A Streamer jednoznačně vyhrál. Kdysi jsem hrával Precla (před třiceti lety jsem měl starší US kousek, teď mám pořád ještě nějakou poměrně dobrou "šikmookou" kopii) ale když to porovnám, tak nejlíp mi na tělo sedí Streamer, hned za ním je ta upravená Superstar... A až docela za nimi ten precl. A to vůbec nemluvím o JB, který mi neseděl nikdy

Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.