asi před rokem jsem si jako úplný začátečník pořídil kytaru z jednoho e-shopu, předání proběhlo přes nějakého překupníka v Praze, ale na tom asi nesejde. Je to kopie Fender Stratocaster, označená na hlavě jako Vision made by MSA (čínská výroba, jak jsem později zjistil).
Vzhledem k tomu že jsem předtím nikdy kytaru nedržel v ruce a ani zatím nemám kamaráda který by mi pomohl (navíc, kdo pomůže s levorukou kytarou?), tak jsem ji ani nezkoušel.
Časem jsem zjistil, že oktávy ladí mizerně, to jsem nakonec vyřešil tím, že jsem dal tenčí struny (od té doby mám 9-ky), přitažením krku a kameny.
Teď cca po roce cvičení a hraní, poslední dobou většinou tak 2 hodiny denně, jsem zjistil další problém poté, co mě začalo vadit drnčení, hlavně na
H struně. Všimnul jsem si pražců. Viz. příloha. Hřeben je zploštělý, což mi přijde jako začátečníkovi dost tragédie po tam krátké době co se sám
učím.
Je to normální opotřebení.
Další problém dnes: Během cvičení se mi najednou vše rozladilo - pohnul se v drážce nultý pražec. Viz. druhá příloha.
Docela prekérní situace, zakoupil jsem vteřinové lepidlo a pokusím se to opatrně přilepit.
A další věc, je mizerný "belt lock" - nebo spíš absence, to jsem již vyřešil nákupem na Alze. Občas se mi během manipulace odepnul popruh, naštěstí to
vždy kytara přežila. Ale vzhledem k předchozím problémům maličkost, lehce řešitelná. Třetí příloha.
Moje otázka je, je toto normální u levných kytar ? Tohle mi přijde skoro jako podvod. Kytara mě stála myslím necelých 4000,-
Kytaru nechci zabalit, přeci jen je život s kytarou veselejší, i když balancuji někde na hraně mezi ostudou a jako dá se vydržet jako kulisa k popíjení
Do nové se mi proto nechce investovat nějak přehnaně vzhledem ke zkušenostem, má představa je tak do 20 000, max. 25 000.
Fender Stratocaster mi celkem sedí, kromě cvičení hraju rád tvrdší punk stylu Exploited, G.B.H., ale brknu si i folk od Pacifiku, občas popík, na co je nálada a co potřebuju procvičovat, zatím nejsem nijak vyhraněný a ani nechci být.
Našel jsem tuto, vizuelně je stejná jako ta moje, ale dražší a asi je to originál Fender, i když i tam lze čekat kvalitu podle ceny. Chci se jen vyhnout
zklamání jako u první kytary:
https://kytary.cz/fender-player-stratoc ... /HN191876/
Má s ní někdo zkušenosti, budou tam ty pražce kvalitnější? Za jak dlouho je máte ohrané vy? Nechám si případně poradit i jinou, ale musí
být levoruká.
Počítám, že se budu muset vydat do Prahy a tam si ji osobně vyzkoušet. Nějaké info o výběru kytary jsem tu na vašem fóru našel,
ale o opotřebení pražců vůbec nic. Přepražcovat takhle mizernou kytaru považuju za vyhozené peníze.
Díky za každou radu
PS: Ty samolepky šli dolu, nějaké tónu už na hmatníku znám, zbytek dohledám, případně ladička na multiefektu. Jak se odlepovali, tak tlumily struny,
definitivní rozhodnutí přišlo když jsem potřeboval ošetřil hmatník a struny olejem. Šlo to blbě, padlo na to i něco izopropanolu.