Závady levné kytary po cca roce hraní - Vision made by MSA

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
skromnejpankac

Závady levné kytary po cca roce hraní - Vision made by MSA

Příspěvek od skromnejpankac »

Ahoj všem,
asi před rokem jsem si jako úplný začátečník pořídil kytaru z jednoho e-shopu, předání proběhlo přes nějakého překupníka v Praze, ale na tom asi nesejde. Je to kopie Fender Stratocaster, označená na hlavě jako Vision made by MSA (čínská výroba, jak jsem později zjistil).
Vzhledem k tomu že jsem předtím nikdy kytaru nedržel v ruce a ani zatím nemám kamaráda který by mi pomohl (navíc, kdo pomůže s levorukou kytarou?), tak jsem ji ani nezkoušel.

Časem jsem zjistil, že oktávy ladí mizerně, to jsem nakonec vyřešil tím, že jsem dal tenčí struny (od té doby mám 9-ky), přitažením krku a kameny.

Teď cca po roce cvičení a hraní, poslední dobou většinou tak 2 hodiny denně, jsem zjistil další problém poté, co mě začalo vadit drnčení, hlavně na
H struně. Všimnul jsem si pražců. Viz. příloha. Hřeben je zploštělý, což mi přijde jako začátečníkovi dost tragédie po tam krátké době co se sám
učím.
Je to normální opotřebení.

Další problém dnes: Během cvičení se mi najednou vše rozladilo - pohnul se v drážce nultý pražec. Viz. druhá příloha.
Docela prekérní situace, zakoupil jsem vteřinové lepidlo a pokusím se to opatrně přilepit.

A další věc, je mizerný "belt lock" - nebo spíš absence, to jsem již vyřešil nákupem na Alze. Občas se mi během manipulace odepnul popruh, naštěstí to
vždy kytara přežila. Ale vzhledem k předchozím problémům maličkost, lehce řešitelná. Třetí příloha.

Moje otázka je, je toto normální u levných kytar ? Tohle mi přijde skoro jako podvod. Kytara mě stála myslím necelých 4000,-

Kytaru nechci zabalit, přeci jen je život s kytarou veselejší, i když balancuji někde na hraně mezi ostudou a jako dá se vydržet jako kulisa k popíjení :)

Do nové se mi proto nechce investovat nějak přehnaně vzhledem ke zkušenostem, má představa je tak do 20 000, max. 25 000.

Fender Stratocaster mi celkem sedí, kromě cvičení hraju rád tvrdší punk stylu Exploited, G.B.H., ale brknu si i folk od Pacifiku, občas popík, na co je nálada a co potřebuju procvičovat, zatím nejsem nijak vyhraněný a ani nechci být.

Našel jsem tuto, vizuelně je stejná jako ta moje, ale dražší a asi je to originál Fender, i když i tam lze čekat kvalitu podle ceny. Chci se jen vyhnout
zklamání jako u první kytary:

https://kytary.cz/fender-player-stratoc ... /HN191876/
Má s ní někdo zkušenosti, budou tam ty pražce kvalitnější? Za jak dlouho je máte ohrané vy? Nechám si případně poradit i jinou, ale musí
být levoruká.

Počítám, že se budu muset vydat do Prahy a tam si ji osobně vyzkoušet. Nějaké info o výběru kytary jsem tu na vašem fóru našel,
ale o opotřebení pražců vůbec nic. Přepražcovat takhle mizernou kytaru považuju za vyhozené peníze.

Díky za každou radu :wink:

PS: Ty samolepky šli dolu, nějaké tónu už na hmatníku znám, zbytek dohledám, případně ladička na multiefektu. Jak se odlepovali, tak tlumily struny,
definitivní rozhodnutí přišlo když jsem potřeboval ošetřil hmatník a struny olejem. Šlo to blbě, padlo na to i něco izopropanolu.
Přílohy
Hlava kytary - výrobce
Hlava kytary - výrobce
Mizerné upevnění popruhu
Mizerné upevnění popruhu
Posunutý nultý pražec
Posunutý nultý pražec
Obroušené pražce po cca roce hraní
Obroušené pražce po cca roce hraní
vintager

Re: Závady levné kytary po cca roce hraní - Vision made by MSA

Příspěvek od vintager »

Ako fellow lavakovi ti to skusim po bodoch vysvetlit.

Najskor vo vseobecnosti: Vsetky tvoje problemy (okrem odlepeneho nulaku), bohuzial, mozes stretnut aj na drahych gitarach.

Ad oktavy: dobra sprava: v dobe CNC byvaju prazce vacsinou spravne vymerane. Ci draha, ci lacna gitara, nikdy nemas zaruku dobre nastavenej oktavy, dalsia vec, nikdy nenastavis gitaru, aby 100 % intonovala na kazdom prazci, je to takmer nemozne. Ak ide ale len o 12. prazec, od jednej z najlacnejsich gitar na trhu zas necakaj az take zazraky. Nauc sa ladit oktavy sam, ziskas cennu zrucnost.

Ad prazce: opat ta vyvediem z omylu, pri pravidelnom hrani sa ti to stane aj na drahom nastroji, hold je to fyzika, ked mas nickel-silver prazce, casom sa opotrebuju. Vplyv na to ma samozrejme aj hrac a sila jeho stlacania strun a bendy. Ked hras jemne, vydrzia dlhsie. Na tom mexickom strate budu prazce vyzerat pri rovnakej intenzite +- rovnako. Riesenie je bud ist do gitary s ocelovymi prazcami, alebo si najst v okoli gitarara, ktory ti bude gitaru servisovat. Ja mam americkeho strata s nickel-silver prazcami a vyzeraju dost zle, co tie poviem :) uz musi ist na preprazcovanie.

Ad nulty prazec: To pohnutie je smola, ale chcem povedat, ze nulaky su jedna z najdolezitejsich a casto najslabsich clankov na gitare. Tvoj uz na pohlad vyzera ako najlacnejsi plast. Ked uz nic ine, aspon prejdi obycajnou grafitovou ceruzou po drazkach, zlepsi to frikciu. Kazdopadne odporucam vymenit za kost, tusq alebo hocico lepsie... a naucit sa spravne vynut struny :)

Ad straplock: opat, tento problem mas aj na drahej gitare. Vacsina ludi to riesi zamykacimi straplockmi, t.j. nahradnymi kovaniami, ktore sa priskrutkuju o popruh. Lacnejsia alternativa su take plastove dunlopy, co sa zatocia o kovanie. Pankaci to riesili tak, ze opaskovali gitaru a bol pokoj. Mne aj celkom pomohlo kupit vhodny popruh s malou dierkou. Pokial sa ti este nekrutia tie kovania, tie sa krutia aj na drahych gitarach. :)

A pokial ide o tvoj vyber novej a sklamanie, skus sa najskor zamysliet, ci ti vyhovuje zvuk tej co mas a ci by nebolo vhodne ju dat gitararovi a do poriadku. Pyta sa mi spytat sa ta, a co si cakal od lacana? Inac, podla tvojho popisu stylov by sa ti najviac hodil telecaster. Tele je gitara aj do kocu, aj do vozu, punk, folk, country, metal, proste vsetko, len nema vykroje a tym padom je menej pohodlna.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
skromnejpankac

Ahoj vitagere, moc díky za reakci !

K tomu očekávání....čekal jsem že ta kytara by pět let vydržet mohla :D

...a zároveň jsem i počítal s variantou že nebudu mít dost trpělivosti a pod tíhou prvotních nezdarů to prostě vzdám...ale přece jen, už jsem se něco
naučil, včetně teorie a rozhodně se mi nechce se mi s tím přestat.

Ty pražce takhle zrychtované po tam krátké době jsem nečekal, asi se na tom podepsaly ty power akordy, bendy jsem začal zkoušet teprve nedávno (Janis Joplin, Big Brother and the Holding Company), tím to nebude :)

Ty oktávy už mi sedí, ale jak jsem psal, dal jsem tenčí struny - 9 a musel přitáhnout trošku krk - kameny byly u jedné nebo u dvou strun už nadoraz a oktáva nešla seřídit. Teď OK.

Ten Telecaster by asi také šel, cvičím i hraju z 99% téměř výhradně vestoje, tam ty výkroje stejně nevyužiju....

K těm pražcům, podívám se kolik stojí kytary s ocelovými....ani nemám představu kolik stojí přepražcování. Mám ale raději věci co vydrží, čili ty ocelové bych asi bral, pokud v tom není nějaký háček....

Ty Straplocky už mám z Alzy a spokojenost.
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

No ze te prekupnik nebo kdo oblozil uz asi vis, ta kytara ma asi polovicni hodnotu.
Opotrebeni prazcu je rychlejsi nez byva obvykle, ale u kytary za dvojku se moc nedivim. Hraje roli i technika hry, ale tohle bude fakt asi hlavne mekky kov.
Nulak sis zpusobil sam tim, ze namotavas struny opacne. Tlacily nulak do strany tak dlouho, az ho vytrhly. Kapni tam vterinak a nauc se namotavat struny.
Spatne upevneni popruhu je bohuzel standard i u mnohem drazsich kytar. Proto vsichni kupujem zamky.

Player Strat je fajn, vyrazny upgrade proti te tvoji. Jestli ale netrvas na znacce Fender, ja bych asi spis vzal https://www.thomann.de/intl/larry_carlton_s7_sg_lh.htm
Lepsi pomer cena/vykon - zamykaci mechaniky, kosteny nulak, rozepinaci humbucker atd...
Nebal bych se koupit online v proverenych hudebninach. Mas mesic na vraceni a vy levaci stejne nemate moc siroky vyber.
skromnejpankac

Ahoj d'Artagnaně,

člověk se občas spálí a když mazaný prodejce vidí úplného začátečníka tak je to téměř jistota, to asi bylo, je a bude, bohužel.

Moc díky za názory i to, že sis všimnul, že namotávám struny opačně, máš pravdu, takhle tlačí nultý pražec ven, zítra to přemotám a odteď už to do konce života nezapomenu. Zalepeno.

Díky i za typ na kytaru, určitě také zvážím, ačkoliv mě kolega před tebou trošku nahlodal na ten Telecaster, nejlíp si vyzkoušet oba někde na prodejně,
ale vzhledem k tomu že jsou to levoruké modely tak to může být problém.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Dodal bych, ze i to vypadnuti z popruhu je spis tim, ze ho mas pri "manipulaci" prekrouceny v miste uchytu. Taky mi tak parkrat spadla kytara.

Za 25 bys mohl se stestim sehnat i pravoruky USA Standard. Nevim, jak se pohybuji levoruke.

K te kytare Larry Carlton, jen upozornuji, ze nema 2 tonovky, coz by pro me bylo hodne na obtiz: ale je mi jasny, ze pro vetsinu lidi ne.

edit: a este to ma HB: no tak to vubec :D
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Kdyby jsi namotal struny na mechaniky správně, tak by se ti ten nulák nepohnul. Struny ti ten nulák svým tahem posunuly do boku. Sundej struny, přilep nulák kapkou sekunďáku a namotej je správně.
Přílohy
struny_6.jpg
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
skromnejpankac

To překroucení pásu neberu jako rozumný důvod proč by měla kytara spadnout na zem, ale jak jsem psal, mám už ty strap (belt) locky a max. spokojenost.

A díky za ten hezký obrázek jak namotávat a nenamotávat struny, mám uloženo. Žil jsem v domnění že nezáleží na tom, kterým směrem navíjím strunu. Dokonce jsem si vědom, že jsem ten smysl jednou měnil (na nesprávný) a důvod byl, že mi přišlo přirozenější při ladění dotahovat strunu právě tím špatným směrem :roll:
skromnejpankac

Toho Larryho Carltona ne, má dvojzvratné tremolo a prý není pro začátečníka ideální. Tak se přikláním k tomu Fender Player a přemýšlím, jestli se
vypravit do Prahy, abych si to vyzkoušel na prodejně anebo to risknout, případně vrátit. Tvarově mi přijde podle dostupné specifikace prakticky identická s tou mojí "Vision made by MSA", na kterou jsem zvyklý.

Mohl bych sice porovnat s Telecasterem, to je pravda, ale nějak mě Telecaster nepřesvědčil a jako začátečník bych s tím měl asi víc problémů než užitku.
José

Příspěvek od José »

Oba základní typy “tremol” jsou dvouzvratné, včetně tvého - záleží zejména na seřízení. To co se nedoporučuje, jsou levné kopie systémů Floyd rose, a to zejména proto, že pro obsluhu je třeba zkouknout návod a ty levné varianty fungují zhruba jako tvé pražce..

P.S. tele je nejméně problémová kytara, nicméně sympatie k nástroji jsou stejně důležité jako kvalita..
vintager

Příspěvek od vintager »

Vsak aj Fender Player strat ma dvojzvratne tremolo :) Jednoducho dotiahnes pruziny, tremolo kobylka sadne o drevo a mas z toho hardtail a nemusis nic riesit. A pokial ide o to, ze tremolo nie je vhodne pre zaciatocnika, to su podla mna take keci, v dnesnej dobe internetu najdes navod na vsetko, len sa tomu treba kus povenovat, to je vsetko a zo zaciatku moze byt vela informacii. Ja som sa naucil nastavovat si gitary sam a mam pokoj. Floyd mi tiez nepride byt nic narocne, chce to len trochu trpezlivosti.

Ten telecaster som ti odporucil na zaklade tvojich hudobnych preferencii, tele je dizajnovo najjednoduchsia gitara. Mam ten novy lavoruky tele player a mozem urcite odporucit. So stratom ale nic nepokazis. Strat player som nehral, neviem posudit, ale urcite bude dobry, celkovo za mna tie nove mexika super. Keby si siel do modelu Player Plus, ziskas aj bezbrumove snimace a par vylepseni, ale to si cenovo zase vyssie.
skromnejpankac

Díky za vysvětlení, nevěděl jsem že Stratocastery, včetně toho mého mají dvojzvratné - tremolo totiž vůbec nepoužívám, ani mě to neláká,
měl jsem jen obavu že to může způsobovat problémy.
Taky jsem četl že to jde zablokovat, ale po přečtení hardtail-na-stratocastera-46332, především názor uživatele starypard, jsem dospěl k závěru že bude lepší na to nesahat když to nepoužívám, ničemu to u toho Fender Playeru nevadí, je to celkem stabilní a pružiny jsou navíc zodpovědné i za charakteristický zvuk Stratocasteru. Telátko tremolo neobsahuje, tam není o čem přemýšlet.

Teď už vážně uvažuji o tom, že napíšu do jedné prodejny kytar v Praze, nebudu raději dělat reklamu, že bych si rád vyzkoušel Fender Player Plus LH a Fender Player Telecaster LH,
případně jestli by mi je nevzali ze skladu na prodejnu kde bych si to vyzkoušel...
A obě si tam zkusil třeba do sluchátek přes ten svůj Zoom multiefekt.

Snad by mi mohli vyjít vstříc a jel bych do Prahy najisto s tím že na prodejně budou k vyzkoušení. Lepší řešení mě nenapadá.

V českých prodejnách, alespoň dle mého průzkumu ve vyhledávači toho pro leváky na výběr stejně moc není, což je možná pro začátečníka i výhoda :)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Idealne pokud to chces fakt koupit, tak bych je pozadal o prevoz co nejvic kusu, pokud to teda maji na sklade, neb se to kusove muze hodne lisit. Zadna asi nebude spatna, ale nejaka muze byt excelentni :).

Pripadne lidi hodne chvali i Squier Classic Vibe (dela se to jeste?). Hraje na to i Skala z ETC. Ale nevim, Squier ani MIM doma nemam.

A bazar teda stopro ne? Zajimavou alternativou by mohl byt i Chapman ML3, byt ja teda nemam rad Seymoury.

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Připadá mi to, jakobys koupil auto a neměl autoškolu a vůbec ponětí, co takový stroj obnáší, a chtěl hned závodit.
Aspoň si projdi pár desítek videí na YT o seřízení strata, navíjení strun apod. Chápu, že u první kytary je to všechno porvé, ale musíš si tím projít, nebo si zaplatit technika. Představ si, že nová drahá kytara bude úplně stejná, bude se stejně opotřebovávat a bude potřebovat stejnou odbornou údržbu a seřizování. Bude malinko kvalitnější, solidnější hardware.
Využil bych této kytary na naučení těchto nutných údržbářských úkonů. Je to docela zábava, vzít kytaru za 3000 a seřídit si ji tak, že je stejně hratelná jako třeba mexico. Až pak si pořídit něco vysněného perfektního. Protože pak už tě nějaký ujetý ořech nepřekvapí.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Asanoth:
Pripadne lidi hodne chvali i Squier Classic Vibe (dela se to jeste?). Hraje na to i Skala z ETC. Ale nevim, Squier ani MIM doma nemam.

CV je dobrý poměr cena/výkon. Milionkrát se tu probíralo. Jen jestli můžu, CV tele má Kulich Pokorný z ETC..., né Pavel Skála
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Diky, mas pravdu!

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
vintager

Příspěvek od vintager »

Tak co, podarilo sa ti nieco zriesit? U nas na slovenskom bazosi je teraz squier CV tele za dobru cenu.
skromnejpankac

Nakonec jsem se opět rozhodl pro ten Fender Player Stratocaster LH. To už jsem měl trošku osahané a vyhovuje mi, jsem spokojený, jak pocitově,
tak i zvukově.
To fenderácké tremolo mě už také začíná bavit, to bych časem postrádal.
Možná že je to částečně i psychická záležitost. Vím že už je to kvalitnější kytara a proto k ní mám i větší úctu a dávám si víc záležet.
vintager

Příspěvek od vintager »

Tak super, toto ti vie vydrzat uz aj do konca zivota :)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“