Kytary Harley Benton

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Kytary Harley Benton

Příspěvek od Pawlik »

Tak mi se líbí obě :D
To tele bude trochu z kategorie " nějak to vypadá, hrát to bude úplně jinak" ( osazení 2xhb a tremolo), na tom Epi je zase osazení, které mám rád (2* P-90), jak se znám, nakonec bych to musel vyřešit stylem "teď vezmu jednu, ale za chvíli i tu druhou" :)
U telete je profil krku modern C (něco s tím mám a hraje se mi na to dobře, akorát pozor, u telete to bude dost štíhlé a pro akustického hráče možná až moc), svého času jsem si krk s tímhle profilem přehodil i na tele HB TE-90 (nepíšou tam, co tam je, podle pocitu možná D, v každém případě můj pocit je, že ten originální krk je spíš vhodný na akustiku/ elektroakustiku).
Epi tam má napsáno profil "vintage ve stylu 50 let",
z čehož bych usoudil nejspíš na něco masivnějšího, což nemusí být na škodu - hlavně při střídání s akustikou.
HB chodí přímo z obchodu seřízené, jediné co jsem musel dělat (a ne na všech) bylo snížení nad prvním pražcem (tedy trochu prohloubit zářezy). Samozřejmě pokud přejdeš na úplně jiné struny, než ty původní (třeba z originálních round 10 na Thomastik JS-112 nebo Pyramid Gold) musíš to seřídit komplet znovu, ale to je u všech nástrojů.
Jedinou výjimkou z těch HB, co jsem kupoval, byla ta TE-90. Tam celá ta "dohmatová" část byla na úrovni toho, co bylo u kytar této cenové kategorie standardem ještě před několika lety, tedy dva večery tvrdé práce :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
vintager

Příspěvek od vintager »

TomJ píše: 18.11.2025 20:16 Potřebuji poradit a podiskutovat o Harley Benton Fusion-T HH.
odkaz: https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... ed_fnt.htm <-- Ano levák, mého prokletí jsem jsem si plně vědom.

Má s ní někdo nějakou zkušenost?

Díky T.
Ahoj, ako honorarny zastupca gitaristov lavakov ti skusim poradit. Lavacku HB Fusionku T HH som mal, akurat islo o model s ebenovym hmatnikom a pevnou kobylou (isto ju na stranke Thomannu najdes). Ja hravam na drahych aj lacnych nastrojoch, to len pre referenciu.

Tato konkretna HB je materialovo dobre spracovana gitara, posobi nazivo luxusne, nie lacno. Do kvality je to dobra gitara, ma ocelove prazce, ktore sa vraj nezoderu, ale toto nie je to pravda, uz po mesiaci sa zacali vytvarat drazky. Potenciometre su linearne, a teda pre lavaka pouzitelne. Moj kus mal velmi prijemnu hmotnost, 3,3 kila, co je na elektricku gitaru velmi fajn. Malo to ale aj nevyhodu, ze trochu padala na hlavu, to mna osobne stvalo. Zvukovo tie roswell snimace niekto chvali, mne osobne vadili a zvuk bol zastrety, huhlavy. Ale tu sa bavime o budgetovej gitare, samozrejme. Krk ma trochu hrubsi, to nemusi kazdemu vyhovovat. K tomu tremolu: tento model ma kvalitny tusq nulak a tremolo je tiez dobre. Ma tie lepsie rollerove zrazace strun. Pokial je gitara dobre nastavena, nemas sa coho bat.

Celkovo by som ti ju ale ako prvu elektriku vedel odporucit. Gitara sa ma samozrejme aj pacit. Tento model sa da pouzit aj na tvrdsie styly, je dost univerzalna.

Ak budes hrat ale vacsinou clean veci, pripadne trochu crunchu, s pokojnym srdcom ti odporucam aj lacnejsi model HB TE-62, ci uz DB alebo CC, za tie peniaze su v pomere cena/vykon pre mna uplna topka. Maju velmi pohodlny krk a klasicke tele je skratka no-brainer, cisty plug and play nastroj.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
torst

Příspěvek od torst »

Měl bych dilema. Mám raději Lespaul zárověň mám raději Humbuckery.
Takže bych sáhl sem: https://www.thomann.de/cz/epiphone_les_ ... _vs_lh.htm
Bentony jsou kvalitní, neodmítám, ale připomenu svůj evergreen, viděl jsem nepřesně osazené přišroubované krky, kdy struny nejsou v ose a jedno z krajních E má tendenci sklouzávat.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Vintager: po mých zkušenostech s kytarami HB a to verzí TE-52 a TE-62 bych rozhodně doporučil zainvestovat těch doslova pár stovek (korun) a vzít TE 52. Fakt to hraje (přes "dřevo", tedy ten základ, sustain, barva... ) výrazně líp.
Pokud tedy nevadí ten docela brutální váhový rozdíl. 52 jsem nevážil, ale když ho vezmu do ruky, tak snad ještě o nějaké to deko vic, než pětka Warwick Streamer :)
Ohledně toho dalšího (samotná kytara, aparatura, efekty) tak hodně záleží na tom, co, nebo spíš jakým způsobem chceš hrát.
vintager

Příspěvek od vintager »

2Pawlik: jasan, jasen bude urcite lepsi ako lipa, ale tak berme to v kontexte prvej elektrickej gitary, nech to bavi, nech to hra a nech sa vizualne paci :)

Ta moja modra double boundka je uz len na pohlad pekny kus nastroja.
vintager

Příspěvek od vintager »

torst píše: 19.11.2025 11:31 Měl bych dilema. Mám raději Lespaul zárověň mám raději Humbuckery.
Takže bych sáhl sem: https://www.thomann.de/cz/epiphone_les_ ... _vs_lh.htm
Bentony jsou kvalitní, neodmítám, ale připomenu svůj evergreen, viděl jsem nepřesně osazené přišroubované krky, kdy struny nejsou v ose a jedno z krajních E má tendenci sklouzávat.
Kuzlo e-shopov je, ze vies tovar vratit, ja viem, je to otrava, ale predsa. HBcka sa robia v roznych tovarnach - Vietnam, Cina, Korea, Indonezia, nikdy nevies, odkial pride :)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Vintager: však o ten vizuál taky jde. Já se rozhodl pro tu TE-52 trochu proto, že měla dobré recenze - a pak hlavně proto, že v tom bezbarvém laku se mi moc líbí :D Teprve potom jsem zjistil, že opravdu není vůbec špatná.
Já mám na to "dřevo" asi nějakou úchylku :) Dva nástroje mám v sunburstu (strat a Pb), tam je to dřevo - kromě černého obvodu - taky vidět, DC (klon SG) a další Pb jsou v oleji (rengas+ tungový olej, takže takové tmavší červenohnědé dřevo), TE-90 je červený ovšem transparentní lak, Warwick Streamer a TE-52 čistý bezbarvý lak, bezpražec olše mořená na mahagon plus čirý satén lak, elektroakustika dřevo a čistý satén lak...
Vlastně jediná kytara "v barvě" je ten SFG TE-62 - a ten "leží někde vzadu", protože je to v podstatě "smeťák" v Nashville ladění :D
Plánuju už jenom nějakého fakt dobrého Precla, uvidíme co se podaří "ulovit" ... Hlavní požadavky jsou pěkně "macatý" krk, javorový hmatník - no a barva, pokud se nezadaří zase "dřevo" :D tak aspoň ten sunburst. Další kytaru zatím neplánuju - leda že by se objevil nějaký "must have" kousek (ve dřevě, samozřejmě...).
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Tož jsem podlehl masáži kladných recenzí a objednal TE-52. První dojmy - těžká. Pražce nezačištěné. Při výměně strun sedla zůstala na strunách - velké díry, nezahloubené, vůle jaxviňa. Asi pojede curyk nach dojčland...
torst

Příspěvek od torst »

"Při výměně strun sedla zůstala na strunách - velké díry, nezahloubené, vůle jaxviňa."
něpanimájem.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Asi myslí ty vložky, které jsou pod strunami při uchycení skrz tělo. Já je mám taky volně, ale neřeším. Nicméně fakt je, že pražce jsem měl poměrně hladké. Do vyleštěnosti těch na preclu Marcus Miller P5 tomu sice dost chybělo, ale žádná katastrofa (jako na té nejlevnější akustice) to nebyla. Už jsou to sice skoro dva roky, takže si detailně nepamatuju, jestli jsem ještě dolešťoval, ale myslím, že ne. Akorát jsem snižoval dohmat.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Na některých kusech HB T-52 je třeba více dodatečné péče, dle situace/stavu. Mě osobně byl doporučen spíš T-62, když jsem nakrátko měl pocit, že chci levné tele od HB.

jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Jo, byly to ty vložky. Prvně jsem kytaru chtěl hned vrátit do krabice a poslat zum Teufel,ale pak mi to nedalo. Nutné úkony, včetně výměny strun, vzaly asi 2 hodiny, ale už se na to dá celkem hrát. Je to teda pěkně těžká fošna. LP hadr.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, těžká jaxviňa, sice jsem ji nevážil, ale pocitově ještě o kousek těžší než pětka Warwick Streamer :D
Ale můj osobní pocit z ní je, že krásně "táhne" zvuk, což je příjemné v pomalých bluesových sólech (rychlé stejně neumím :D ) a tímhle dává slušně na pr.. lehké lipové TE-62 - která nad desátou polohou docela rychle ztrácí sustain a nad oktávou zní, jako bys brnkal na kráječ na vajíčka. Proto u mě to lipové tělo skončilo na telecí šroťákové skládačce v Nashville ladění. Mimochodem, já na té své 52 měnil snímače za RM (RT-6 u kobylky a RT-1n Custom u krku) a opět jenom můj pocit: čím více gainu, tím zbytečnější to je. Ale já hraju hodně clean/ crunch a tam to pomohlo dost.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“