Elektronické bicí na doma pro začátečníka
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Elektronické bicí na doma pro začátečníka
To je - z mého pohledu - už možná lepší standardní 4-6 padový modul (já mám třeba Alesis PercPad), viděl bych v tom větší užitnou hodnotu. Vzhledem k původnímu dotazu tady úplně nepředpokládám nutnost standardního rozložení bicí soupravy; pokud ano, tak (opět z mého pohledu) zcela zásadní nedostatek je ta reálná odezva (prostě je potřeba paličkami dělat údery - nikoli jen máchat ve vzduchu). Sdílím názor s nzp.
P.
P.
Dívala jsem se na ten Alesis PercPad. Ono by to bylo použitelné, ale.., na těch paličkách co jsem se ptala na názory je skvělé to, že se na tom (asi) dají nahrát bicí "v reálném rozložení soupravy". Prostě ten pohyb by pro mně byl mnohem přirozenější a tím lehčí a rychlejší nahrávání do midi, než kdybych se soustředila na malé obdélníky na tom padu. Za bubnama jsem pár krát seděla a často "hraji stínově":D, prostě je to debilní, ale občas poslouchám a bubnuji do vzduchu (a to používám i kopák). Proto se mi ten nápad s paličkami líbí. Jen to posouvání mě štve. No, promyslím to ještě.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo - chápu. Já za bubnama taky seděl a mám to tak, jak jsem psal (tj. stínové hraní by pro mě bylo dost mimo). Ale jako pro plus rozhodně mluví to prostorové rozložení.
No máš o čem přemýšlet
P.
No máš o čem přemýšlet
P.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
S tímhle musím naprosto souhlasit. Ten "Aeroband" mi přijde jako hračka, s padem mám mnohem lepší zkušenosti. Navíc bych to viděl tak, že leží někde na stole, na stojánku, prostě do něho jenom praštím a je to. Typavlii píše: 10.02.2026 20:55 ...možná lepší standardní 4-6 padový modul (já mám třeba Alesis PercPad), viděl bych v tom větší užitnou hodnotu.
Já takhle hraju a úplně v pohodě. Ono se to nezdá, ale svým způsobem to je i pro nás nebubeníky lepší. Já sice na bicí trochu hraju, ale už jenom tak jednou až dvakrát za rok. Když si bouchám na pad, tak mi práve vyhovuje, že to je všechno "na jednom místě".
Hraju na kytary a mašinky
Možná to nakonec zkusím a když to nepude tak to vrátím. Uvidíme. Díky za názory, tipy.
Zakoupil jsem Alesis DM10 Studio, čtyři tomy a čtyři činely, kopák s řetězovou šlapkou a snare, vše s rámečky, se síťkami Drumtec (místo původních blan). Nikdy jsem na bicí nehrál a zdá se mi to fajn. Reaguje to dobře a dá se na to naučit hrát, při troše snahy. Líbí se mi, že nepotřebuji mikrofony, rovnou si ten zvuk proženu efekty, které chci ....... udělá mi to zvuk, který já jen odpálím. A jeden si i zahraje, s těmi síťkami je to fysiologické. Hrají i rámečky, ride je dvouzónový .... hihat také funguje jak má, se šlapkou. Není to drahé ......
El. bicí Alexis nebo Millenium?
Vybírám bicí pro dceru a bohužel si do bytu můžeme pořídit jen elektronické (že to není ideální volba pro začátečníka už vím). A teď je otázka jaké. Aktuálně lavíruju mezi
Millenium MPS-850
https://www.thomann.de/cz/millenium_mps ... bundle.htm
a
Alesis Nitro Ultimate (až na činely shodné s Alesis Nitro Pro)
https://kytary.cz/alesis-nitro-ultimate/HN301118/
Obě sady mají 2zonové pady, 2zonové činely s funkcí tlupení. MPS-850 má navíc 3zonový ride, což mě přijde jako lepší, ale nejsem bubeník. Mám pocit, že Alesis Nitro má modernější procesor a více se snaží znít jako klasické bicí.
Máte s těmito sadami zkušenosti? Doporučili byste jinou? Jakké kritérium je při výběru podle vás nejdůležitější? Más smysl u činelů a obecně padů honit počet zon?
Dík za reakce
Millenium MPS-850
https://www.thomann.de/cz/millenium_mps ... bundle.htm
a
Alesis Nitro Ultimate (až na činely shodné s Alesis Nitro Pro)
https://kytary.cz/alesis-nitro-ultimate/HN301118/
Obě sady mají 2zonové pady, 2zonové činely s funkcí tlupení. MPS-850 má navíc 3zonový ride, což mě přijde jako lepší, ale nejsem bubeník. Mám pocit, že Alesis Nitro má modernější procesor a více se snaží znít jako klasické bicí.
Máte s těmito sadami zkušenosti? Doporučili byste jinou? Jakké kritérium je při výběru podle vás nejdůležitější? Más smysl u činelů a obecně padů honit počet zon?
Dík za reakce
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: El. bicí Alexis nebo Millenium?
Elektronické bicí nejsou vhodné pro začátečníka? Tak s tím by se dalo hodně polemizovat a za mne i nesouhlasit a nebojím se tvrdit, že to bude názor i mnoha vyučujících (co mohu posoudit z praxe). Pokud nemá člověk odhlučněnou garáž nebo pronajatou zkušebnu, tak to naopak bývá mnohdy jediná možnost, jak začátečníka přiblížit k něčemu, co se aspoň trochu chová jako bicí (rozmístění v prostoru, odskok paliček od síťky, zvuk...). Jestli to budete chtít vytunit, tak pak kupte akustický šroťák, to je základ pro bubeníka, koneckonců etudy na malý buben bude dítě cvičit několik let. Třeba to sousedí snesou.
Ty Millenium mám doma už přes tři roky, a fungují pro začátečníka dobře. Samozřejmě na žádné z elektronických bicích kolem 20tis. se nebude hrát úplně stejně jako na akustiky, ale šikovný student toto promine.
Když se to nazvučí přes nějakou bednu (a nemusí být ani velká), tak to kraválu udělá až až a pak celý dům ocení i to, že to má výstup na sluchátka.
Alexis nebudu posuzovat, konkrétní zkušenost s tím modelem nemám. Nejspíš to bude srovnatelné, Millenium jako house brand Thomanna bude logicky za stejnou kvalitu levnější, protože to putuje z továrny rovnou k prodejci a odpadá tak marže pro distributora, o kterou mohou být ty Alesisy navýšeny a jeví se tak lepší. Ale to ať posoudí jiní. Navíc v tom setu je i stolička, sluchátka, paličky. Co může chtít člověk do začátku více?
Co se poruchovosti týče, za těch pár let nebyl jediný problém ze strany bicích, no, nesmí se ke kabelům dostat králík, to pak jaksi přestanou hrát a musí nastoupit rodič s pájkou a následky králíka eliminovat.
PS: Dovolím si poznámku a krátké zamyšlení, na základě konverzace s učitely ze ZUŠ (obecně s více učiteli, mám tři děti a ty mají 4 učitele na 4 různé nástroje). Klíčové pro to, aby se dítě někam posouvalo je to, aby ho to bavilo. Bavit ho to bude, když bude samo cítit, že mu to jde a když bude motivované. Motivaci mu může dát dobrý učitel. Ale nějaký drill a pravidelnost ve cvičení doma musí zajistit rodič, to se neobejde někdy od projevů nelibosti ze strany dítěte. Bez práce nejsou koláče a někdy je třeba na dítě vyvinout přiměřený tlak, aby nepolevilo, protože je strašně velký rozdíl, který je patrný na předehrávkách, když dítě do ZUŠ chodí jen aby mu rodiče vyplnili volný čas a "zbavili" se jej a nechávají vše na vůli dítěte, oproti dětem, které jsou aktivně k hudbě vedeny a pravidelně cvičí. Pak to nese i ovoce.
Ty Millenium mám doma už přes tři roky, a fungují pro začátečníka dobře. Samozřejmě na žádné z elektronických bicích kolem 20tis. se nebude hrát úplně stejně jako na akustiky, ale šikovný student toto promine.
Když se to nazvučí přes nějakou bednu (a nemusí být ani velká), tak to kraválu udělá až až a pak celý dům ocení i to, že to má výstup na sluchátka.
Alexis nebudu posuzovat, konkrétní zkušenost s tím modelem nemám. Nejspíš to bude srovnatelné, Millenium jako house brand Thomanna bude logicky za stejnou kvalitu levnější, protože to putuje z továrny rovnou k prodejci a odpadá tak marže pro distributora, o kterou mohou být ty Alesisy navýšeny a jeví se tak lepší. Ale to ať posoudí jiní. Navíc v tom setu je i stolička, sluchátka, paličky. Co může chtít člověk do začátku více?
Co se poruchovosti týče, za těch pár let nebyl jediný problém ze strany bicích, no, nesmí se ke kabelům dostat králík, to pak jaksi přestanou hrát a musí nastoupit rodič s pájkou a následky králíka eliminovat.
PS: Dovolím si poznámku a krátké zamyšlení, na základě konverzace s učitely ze ZUŠ (obecně s více učiteli, mám tři děti a ty mají 4 učitele na 4 různé nástroje). Klíčové pro to, aby se dítě někam posouvalo je to, aby ho to bavilo. Bavit ho to bude, když bude samo cítit, že mu to jde a když bude motivované. Motivaci mu může dát dobrý učitel. Ale nějaký drill a pravidelnost ve cvičení doma musí zajistit rodič, to se neobejde někdy od projevů nelibosti ze strany dítěte. Bez práce nejsou koláče a někdy je třeba na dítě vyvinout přiměřený tlak, aby nepolevilo, protože je strašně velký rozdíl, který je patrný na předehrávkách, když dítě do ZUŠ chodí jen aby mu rodiče vyplnili volný čas a "zbavili" se jej a nechávají vše na vůli dítěte, oproti dětem, které jsou aktivně k hudbě vedeny a pravidelně cvičí. Pak to nese i ovoce.
Nedávno jsem řešil podobný problém - kupovali jsme do školy e-drum set. Nakonec jsme koupili Alesis ultimate XL v bundle setu (v ceně byla stolička, hi-hat stojan a sluchátka za cenu standardního setu).
Ultimate a nitro pro se liší ve více detailech - ultimate má hi-hat na klasický stojan (imho mnohem lepší a důležité právě pro nácvik hry na reálnou soupravu). Ultimate XL má navíc jeden Floor tom a navíc jsou všechny tomy větší (10" místo 8" u ultimate a nitro pro), snare je 12", takže taky větší a navíc na stojanu a ne na rampě. To jsou za mě fajn bonusy, které stojí za příplatek cca 1400 Kč. Má také 3-zonový ride. Na druhou stranu, v ultimate XL není pedál pro kopák součástí balení.
Musím říct, že jsem docela překvapený, jak dobře to hraje, slušná dynamika, pěknej zvuk (přes aktivku RCF 408), docela fajn odskok...a ani to fakt není hlasity, mnohem tišší, než klasický gumový pady. Určitě se na tom dá hodně nacvičit a naučit, ale myslím, že aspoň nějaké hraní a občasné hraní na reálnou soupravu to chce. Myslím, že nebude problém v okolí najít bubeníka nebo zkušebnu, kam bude moc ratolest chodit občas hrát na reálné bicí. Takže doma všechna ta pravidelná dřina, koordinace a tak a občas si připomenout, jak hrajou reálný bicí.
Já naopak nemám zkušenost s Millenium, ale myslím, že Alesis budou zvukově trochu lepší, nové generace modulů s BFD knihovnami prý hrají lépe než ty předchozí a modul dodávaný k Millenium je určitě staršího data. Na cvičení doma to ale asi není tak podstatné. A navíc stačí jakýkoliv starší počítač nebo ipad s nějakou zvukovou knihovnou, midi propojení a můžeš cvičit/hrát s libovolným zvukem. Ale to už jsou náklady a cajky navíc.
Takže za mě ultimate XL - dobrý zvuk, větší pady, větší ride pad, značka...
Pak ještě jedna možnost - koupit z druhý ruky, otestovat a když to nebude ono, prodáš s mnohem menší ztrátou. Fajn by mohly být třeba https://hudebnibazar.cz/prodam-alesis-c ... /ID755278/
Případně jsou na bazaru i Millenium 850, ale ta sleva je malá, musel by jít tak na 10k: https://hudebnibazar.cz/millenium-mps-8 ... /ID746937/
nebo na facebooku za 12k celý bundle: https://www.facebook.com/share/1B21xkZnsR/
Na FB marketplace je spousta zajímavých levných inzerátů a určitě je potřeba být obezřetný a vše otestovat (hlavně jestli nehapruje citlivost jednotlivých padů, zkrátka jestli nejsou vymlácené), ale můžeš hodně ušetřit.
Ultimate a nitro pro se liší ve více detailech - ultimate má hi-hat na klasický stojan (imho mnohem lepší a důležité právě pro nácvik hry na reálnou soupravu). Ultimate XL má navíc jeden Floor tom a navíc jsou všechny tomy větší (10" místo 8" u ultimate a nitro pro), snare je 12", takže taky větší a navíc na stojanu a ne na rampě. To jsou za mě fajn bonusy, které stojí za příplatek cca 1400 Kč. Má také 3-zonový ride. Na druhou stranu, v ultimate XL není pedál pro kopák součástí balení.
Musím říct, že jsem docela překvapený, jak dobře to hraje, slušná dynamika, pěknej zvuk (přes aktivku RCF 408), docela fajn odskok...a ani to fakt není hlasity, mnohem tišší, než klasický gumový pady. Určitě se na tom dá hodně nacvičit a naučit, ale myslím, že aspoň nějaké hraní a občasné hraní na reálnou soupravu to chce. Myslím, že nebude problém v okolí najít bubeníka nebo zkušebnu, kam bude moc ratolest chodit občas hrát na reálné bicí. Takže doma všechna ta pravidelná dřina, koordinace a tak a občas si připomenout, jak hrajou reálný bicí.
Já naopak nemám zkušenost s Millenium, ale myslím, že Alesis budou zvukově trochu lepší, nové generace modulů s BFD knihovnami prý hrají lépe než ty předchozí a modul dodávaný k Millenium je určitě staršího data. Na cvičení doma to ale asi není tak podstatné. A navíc stačí jakýkoliv starší počítač nebo ipad s nějakou zvukovou knihovnou, midi propojení a můžeš cvičit/hrát s libovolným zvukem. Ale to už jsou náklady a cajky navíc.
Takže za mě ultimate XL - dobrý zvuk, větší pady, větší ride pad, značka...
Pak ještě jedna možnost - koupit z druhý ruky, otestovat a když to nebude ono, prodáš s mnohem menší ztrátou. Fajn by mohly být třeba https://hudebnibazar.cz/prodam-alesis-c ... /ID755278/
Případně jsou na bazaru i Millenium 850, ale ta sleva je malá, musel by jít tak na 10k: https://hudebnibazar.cz/millenium-mps-8 ... /ID746937/
nebo na facebooku za 12k celý bundle: https://www.facebook.com/share/1B21xkZnsR/
Na FB marketplace je spousta zajímavých levných inzerátů a určitě je potřeba být obezřetný a vše otestovat (hlavně jestli nehapruje citlivost jednotlivých padů, zkrátka jestli nejsou vymlácené), ale můžeš hodně ušetřit.
Re: El. bicí Alexis nebo Millenium?
Nad tím jsem hodně přemýšlel právě když jsem poslouchal třídní přehrávky a přemýšlel nad tím, že je nemalý množství rodičů, který s dětma necvičí a nebo jim u cvičení ani nedokážou pomoct (nepoznají, když děcko hraje špatně, neumí napočítat rytmický parametry not atd.). Takový dítě velmi málokdy cvičí samo od sebe a logicky je pak případnej pokrok mnohonásobně pomalejší než u dětí, kterým se doma někdo věnuje.Hendrek píše: 4.05.2026 5:31 PS: Dovolím si poznámku a krátké zamyšlení, na základě konverzace s učitely ze ZUŠ
A pochopil jsem, že prostě ZUŠ je dvourychlostní a každej ZUŠ učitel s tím musí počítat - máš část žáků, který cvičí a můžeš očekávat nějakej pokrok a část žaků, který necvičí a nemá jim s tím kdo pomoct a tyhle žáci se prostě prakticky neposouvají. A tvůj hlavní úkol jako učitele v ZUŠ je se s tím smířit:-)
Já mám dvě dcery, obě hrajou třetím rokem (piano a flétna) a cvičení je těžká řehole a psychologie a příčina nejedné hádky, nechce se jim, ale mají talent a když se pak něco pořádně naučí, maj z toho radost.
Takže když je nutíš cvičit, děláš to pro ně, protože najednou jdou na hodinu připravený, s lehkým srdcem, radostí a jdou si pro pochvalu od pana učitele. Když necvičí, jdou tam ve stresu, že neumí.
Ale teď teprve začínaj být schopný samy jakž-takže efektivně cvičit a pořád ještě je mnohem účinnější cvičení, když u toho sedím s nima a hlídám rytmickou přesnost, čistotu tónů a třeba to, aby cvičili pasáže, který neumí, místo cyklickýho přehrávání toho, co už umí:-)
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím 100%.
Takže zpět k dotazu.... Stěžejní bude aktivita rodiče při cvičení, pak až výběr nástroje. Můj tip jsem už dal.
Takže zpět k dotazu.... Stěžejní bude aktivita rodiče při cvičení, pak až výběr nástroje. Můj tip jsem už dal.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně. K jedné věci, co tu zazněla - rozhodně je super kombinace, ale to (aspoň předpokládám) obvykle bude. Tj. doma na elektroniku, v ZUŠ na hodině na klasiku. Můj syn takto hraje od začátku a dost si to pochvaluje; nadto má v kapele stejně svoje klasické bicí, takže ty elektronické se síťkami má fakt jen na doma na cvičení a neprudí sousedy.
P.
P.
Dík za reakce, takže to máme 1:1
. Nicméně když to tak počítám se vším všudy tak Alesis je o cca 10 tis. dražší. Což asi nakonec rozhodne, přeci jen ta pravděpodobnost setrvání není zdaleka 100procentní.
S tím rodinným zázemím máte pravdu a není to vůbec snadné. Dcera už pár let hraje i na příčnou flétnu. A cvičí dost nerovnoměrně - pár týdnů nic a pak ji zase pár týdnů nepustí z ruky. Učitelka sice nic neříká, ale musí to být občas frustrující. Zatím také docela funguje společná hra (hraju na kytary - akustika, el., basa). Ale jak se puberta pomalu rozjíždí, tak s tím zítra může být konec. To neustále hledání hranice mezi přiměřeným tlakem a prudou je náročné.
S tím rodinným zázemím máte pravdu a není to vůbec snadné. Dcera už pár let hraje i na příčnou flétnu. A cvičí dost nerovnoměrně - pár týdnů nic a pak ji zase pár týdnů nepustí z ruky. Učitelka sice nic neříká, ale musí to být občas frustrující. Zatím také docela funguje společná hra (hraju na kytary - akustika, el., basa). Ale jak se puberta pomalu rozjíždí, tak s tím zítra může být konec. To neustále hledání hranice mezi přiměřeným tlakem a prudou je náročné.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No to Teda...... já občas učím (kytara, klávesy/klavír), ale prostě to je kolikrát dost peklo.....někdy mi přijde, že si ty děti myslí, že se na těch lekcích 1x týdně po 1h naučí za pár týdnů obstojně hrát. Cvičit doma - na to je moc neužije. Je to pak škoda....
P.
P.