FRFR systém vs lampový aparát

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
torst

Re: FRFR systém vs lampový aparát

Příspěvek od torst »

" Však si zkuste poslechnout,co leze z bedny v místě, kam se umisťuje mikrofon! No neřeknu žádnou novinku, že ten zvuk... Je vlastně docela odlišný od toho, co slyšíte na pódiu pár metrů od toho, abych mluvil slušně. Ale v mixu to funguje.
Takže ten IR by měl vytvořit něco podobného."
Nebuď slušnej! Napiš, že kyt. reprobox na pár metrů hraje z prd..e! To je přesný popis. Proto také je tolik pozic mikrofonů (blízké sejmutí) a z nich si vybereš jen tu jednu nejlepší, která nehraje jako celý box (nebo součet všech pozic), ale vyřízne ti z toho repra jen určitý, konkrétní zvuk. Proto také mám od stejného boxu uděláno několik impulsů, protože jsem zkoušel různé pozice. Přesně jak píšeš.
Ale jsou kytaristé (spíš old scholl), kteří k tomu blízkému sejmutí míchají i ambience z kondíků, ze zadu, ze vdálenosti a pod. Pak je ten zvuk bližší tomu co slyšíš ty sám před bednou.
Jinak vás basáky nechápu. Máte svůj vytuněný zvuk, který je ve spojení zesíku a bedny, a pak pustíte linku do PA z výstupu zesilovače a bedna je opomenuta. Naštěstí v našich malých poměrech ta basa hraje většinou z pódia, takže se ten problém umenší. :-P
Ale to už jsme mimo téma.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Trochu ot, ale stručně: však ty basové aparáty jsou (v drtivé většině), tedy jejich konce a bedny, v podstatě hifi! Vlastně přenášejí jenom to,co udělá preamp. Samozřejmě, úplně hifi být nemusí, hlavně co se týče frekvencí. Úplný spodek přenášet nemusí a výšky "jako takové" (z hifi hlediska) tam stejně nejsou...
(Pak ovšem existují ještě "basoví kytaristé" ale to je úplně jiný svět...)
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 16.07.2026 14:38, celkem upraveno 1 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Hraju s 2 basáky (v různých kapelách!) a ta bedna udělá taky hodně. Přeci nemůžeš tvrdit, že 4x10 Hartke hraje jako 4x10 Laney!
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jasně, ale to už je spíš "ladění vlastního poslechu", na tvorbě zvuku se to výrazně projeví, pokud jedeš "postaru" tedy (z převážné části) z pódia do lidí.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No myslím si, že u baskytary má reprobox docela zásadní vliv na to, jak to zní. To bych já do FRFR škatulky rozhodně nedával a poslouchat hotovou nahrávku přes basový apec bych taky nechtěl :-)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“