vasekh píše: 29.07.2026 13:14
Hele, je to ještě trochu jinak. Pokud se teda bavíme o nějakým vystupování před lidma.
Je to vlastně podobný míchání nahrávky. Já když míchám a masteruju, tak to přece nemíchám tak, aby mi to doma hrálo dobře. Míchám tak, aby to pokud možno hrálo dobře (čili stejně špatně

) na všech systémech. To stejný řešíš, když si ladíš zvuk kytary v modelingu.
Kvalita vlastního příposlechu je sekundární věc. Tam si můžeš třeba pomoct ekvalizérem. Ale ekvalizér není všemocný, je to o kvalitě dé dané bedny.
A teď trochu pohled z jiné strany. Tohle celý totiž není v principu žádná nová věc. Už jsem to tady jednou psal - to samé je, když ladíš zvuk na klávesách. Taky se snažíš nakroutit něco, co bude hlavně univerzálně fungovat do lidí. Myslíte si, že klávesáci řeší nějaké speciální ekvalizéry na bedny, ze kterých se slyší? Ani náhodou.
Upřímně je pro mě příposlech důležitější než to, jak to hraje ven, protože na kytaru hraju jen kvůli pocitu ze samotné "barvy" zvuku. To samozřejmě neznamená, že bych ohlušoval někoho 100w marshallem, nebo nakulil basy atd. A kdybych byl klávesák, tak bych chtěl, co nejkvalitnější možnost slyšet to, co hraju v rámci mých finančních možností.
lt.dan píše: 29.07.2026 16:18
Hele, je to ještě trochu jinak. Pokud se teda bavíme o nějakým vystupování před lidma.
bavime se tady o konzistenci zvuku, jestli je mozny nakroutit nejake presety doma na kvalitnich nearfieldech a nebo jinem PA - kde by mela z podstaty veci znit muzika a zvuk +/- stejne, je tam samozrejme rozdil mezi speakrama, ale ne drastickej, a pak si prineses fractala do zkusebny a pichnes ho do lanyze (kteryho mas ve zkusebne, protoze se ti s nim nechce tahat) a ty presety zni *uplne na 3.14kacu* .. uplne na pobliti protoze ten Lanyz je jak kdyby hral v krabici, nema vejsky, je prebasovanej ... nahodne 3 videa z youtube
https://www.youtube.com/watch?v=LqwY3SVO8bU
https://www.youtube.com/watch?v=rPWNdxG50oc
https://www.youtube.com/shorts/18WEWmePQO8
borci se sice radujou, ale i v tom videu je slyset, jak hnusnej zvuk to ma ...
Pokud si opravdu myslíš, že na nearfield monitorech a jiných různých PA zní muzika podobně a není tam drastickej rozdíl, tak to je za mě ten hlavní problém. Máš tady i jinde mraky příspěvků o tom, kde se popisují celkem zásadní rozdíly mezi PA bednama všeho druhu.
To, že jsi našel 3 videa, kde se ti nelíbí zvuk Laney a z toho jsou dvě nahrávaná na mikrofon mobilu nic neříká o jeho kvalitách nebo nekvalitách. Jak moc je velká pravděpodobnost, že by Guthrie Govan hrál na nějakou opravdu průserovou bednu, když si teoreticky může vybrat, co chce? Tím neříkám, že tento pán je bůh.
Asi by jsi mohl nastínit nastavení tvých presetů. Jestli máš někde moc basů, tak by mě opravdu zajímalo jak máš nastavený HPF? HF trim na laney máš na rovno, boostuješ nebo ořezáváš?
torst píše: 29.07.2026 16:29
Je to vlastně podobný míchání nahrávky. Já když míchám a masteruju, tak to přece nemíchám tak, aby mi to doma hrálo dobře. Míchám tak, aby to pokud možno hrálo dobře (čili stejně špatně

) na všech systémech. To stejný řešíš, když si ladíš zvuk kytary v modelingu.
Kvalita vlastního příposlechu je sekundární věc. Tam si můžeš třeba pomoct ekvalizérem. Ale ekvalizér není všemocný, je to o kvalitě dé dané bedny.
A teď trochu pohled z jiné strany. Tohle celý totiž není v principu žádná nová věc. Už jsem to tady jednou psal - to samé je, když ladíš zvuk na klávesách. Taky se snažíš nakroutit něco, co bude hlavně univerzálně fungovat do lidí. Myslíte si, že klávesáci řeší nějaké speciální ekvalizéry na bedny, ze kterých se slyší? Ani náhodou.
naprostý souhlas s vasekhem. Už jsem to tu asi psal. Tohle honění simulovaného zvuku... - Pusť si AC/DC, Zeppeliny, Queen nebo Metallicu na jakémkoli PA, výše uvedených problémových FRFR nebo domácích bedničkách. Všude budou znít kytarové party trochu jinak, ale pokaždé dobře, dravě, plnokrevně, protože je prostě ve studiu nahráli profíci kvalitním mikrákem od kvalitního repra.
Momentálně mám pocit, jakobych se propad o 25 let zpět: On mi ten POD hraje pořád nějak špatně!
To že zvuk nahrávky slavných alb zní všude dobře je za mě úplně něco jiného než tu řešíme. Když sejmu svůj zvuk kytary, který mám opravdu rád, tak bude znít "všude" dobře, zachová si charakter, který mám rád, ale to přece neznamená, že zní stejně dobře jako na sestavě na které jsem ho vyrobil. A tobě se opravdu nikdy nestalo, že nějaký PA bedny mají vykousnutý frekvence, tak, že jakákoliv studiová muzika na tom zní jak z prdele? Já mám pasivní, dřevěný 2x12 bedny megaton, svého času za celkem dost peněz a když jim necháš EQ na rovno, tak jsou nepoužitelné i pro poslech hudby ze Spotify. S parametrickým EQ v Soundcraftu ui24r se z nich dá udělat úplně parádní zvuk. Až budu ve zkušebně velice rád vyfotím křivku, která opravdu není mírná.
To jsou asi oni, jen v lehce novějším provedení
https://www.eprodance.cz/megaton-nd2129/
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň