FRFR systém vs lampový aparát

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
torst

Re: FRFR systém vs lampový aparát

Příspěvek od torst »

" Však si zkuste poslechnout,co leze z bedny v místě, kam se umisťuje mikrofon! No neřeknu žádnou novinku, že ten zvuk... Je vlastně docela odlišný od toho, co slyšíte na pódiu pár metrů od toho, abych mluvil slušně. Ale v mixu to funguje.
Takže ten IR by měl vytvořit něco podobného."
Nebuď slušnej! Napiš, že kyt. reprobox na pár metrů hraje z prd..e! To je přesný popis. Proto také je tolik pozic mikrofonů (blízké sejmutí) a z nich si vybereš jen tu jednu nejlepší, která nehraje jako celý box (nebo součet všech pozic), ale vyřízne ti z toho repra jen určitý, konkrétní zvuk. Proto také mám od stejného boxu uděláno několik impulsů, protože jsem zkoušel různé pozice. Přesně jak píšeš.
Ale jsou kytaristé (spíš old scholl), kteří k tomu blízkému sejmutí míchají i ambience z kondíků, ze zadu, ze vdálenosti a pod. Pak je ten zvuk bližší tomu co slyšíš ty sám před bednou.
Jinak vás basáky nechápu. Máte svůj vytuněný zvuk, který je ve spojení zesíku a bedny, a pak pustíte linku do PA z výstupu zesilovače a bedna je opomenuta. Naštěstí v našich malých poměrech ta basa hraje většinou z pódia, takže se ten problém umenší. :-P
Ale to už jsme mimo téma.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Trochu ot, ale stručně: však ty basové aparáty jsou (v drtivé většině), tedy jejich konce a bedny, v podstatě hifi! Vlastně přenášejí jenom to,co udělá preamp. Samozřejmě, úplně hifi být nemusí, hlavně co se týče frekvencí. Úplný spodek přenášet nemusí a výšky "jako takové" (z hifi hlediska) tam stejně nejsou...
(Pak ovšem existují ještě "basoví kytaristé" ale to je úplně jiný svět...)
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 16.07.2026 14:38, celkem upraveno 1 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Hraju s 2 basáky (v různých kapelách!) a ta bedna udělá taky hodně. Přeci nemůžeš tvrdit, že 4x10 Hartke hraje jako 4x10 Laney!
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jasně, ale to už je spíš "ladění vlastního poslechu", na tvorbě zvuku se to výrazně projeví, pokud jedeš "postaru" tedy (z převážné části) z pódia do lidí.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No myslím si, že u baskytary má reprobox docela zásadní vliv na to, jak to zní. To bych já do FRFR škatulky rozhodně nedával a poslouchat hotovou nahrávku přes basový apec bych taky nechtěl :-)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Moderní basové bedny běžně mají hornu, takže by nepochybně ledasjaká obstála jako osobní FRFR odposlech, technicky zde nevidím problém, hrát to bude a otázka JAK už je na vyhodnocení koncového uživatele. :)
Umím si představit situaci, kdy máš basový aparát k dispozici ve zkušebně a nechce se Ti kvůli zkoušení tahat něco jiného - potaháš si zvuk na EQ a no problema, uslyšíš se.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

lt.dan píše: 26.07.2026 22:42 mozna se ptam v blbe sekci .... jakej bude mit podle vas vliv jestli je ta bedna plastova a nebo drevena ? Napriklad tyhle dve (temer ekvivalentni) bedny:

https://www.thomann.de/intl/hk_audio_pr_o_112_fd2.htm
Vs
https://www.thomann.de/intl/rcf_art_912_a.htm

asi toho lanyze lfr fakt vzdam a poslu ho na hudebnibazar a poridim misto nej takovouhla PA bednu ...
volfi píše: 27.07.2026 9:25 Ptáš se na bednu v sekci MULTI-EFEKTY, takže jsi zcela jistě ve špatné sekci. Tvůj předchozí dotaz v sekci RYCHLODOTAZY byl přesunut do sekce FRFR systém vs lampový aparát. Asi by tedy bylo vhodné pokračovat tam a doporučuji ti si celou tu sekci přečíst, třeba se řešila velikost reproduktoru samotného a zpětně dávám za pravdu, že 10 palcové RCF je vhodnější než 12 palcové. A samozřejmě si kupuj, co chceš, ale Laney FRT rozhodně není nějaká průserová bedna.

Letos Guthrie Govan v Praze, jsi opravdu přesvědčený, že ti výměna bedny vyřeší problém?
PHOTO-2026-05-03-19-24-01.jpg
lt.dan píše: 27.07.2026 10:48 nevim ... mozna to porad nechapu, co je frfr bedna, ale lanyz ma debilni zvuk oproti normalnimu full range PA loudspeakeru ... Musis mit na lanyze specialni equalizer, aby ten zvyuk, aby ty presets proste snely tak, jak jsi je vytvoril ... neni to jen muj vymysl, je proste uplna veda nastavovaat to EQ pro frfr bednu ... kdyz zvuk prozenes primo do normalniho full range PA loudspeakeru (klidne pres neutralni FOH) tak to zni jinak

https://www.youtube.com/watch?v=yWNZPo9kp8k
volfi píše: 27.07.2026 11:30 FRFR je v ideálním světě reprobox, který je hraje všechny frekvence rovně. Ale to jednoduše vyrobit nejde a proto je mezi FRFR bednama dost rozdílů. Lanýž je jeden z druhů FRFR bedny stejně jako RCF A HK. Jedinej rozdíl je to, že Lanýž je laděn pro kytaristy a dá se předpokládat, že ve vývoji hlavně řešili frekvence ve kterých hraje kytara. Zatím co RCF a HK jsou univerzály. Určitě dokážeš na Lanýže udělat super zvuk a dokážeš ho udělat i na RCF.
Otázka... Když někde uslyšíš kytarovej zvuk, kterej se ti nelíbí, tak bys dokázal už dopředu určit, které frekvence přidat/ubrat, aby to bylo OK?

Podle vlastní zkušenosti si myslím, že i v téhle disciplíně hraje velkou roli subjektivní vnímání.
Je potřeba zkusit víc beden a udělat si vlastní představu - než jsem si ujasnil, že mi z pro mě dostupných beden vyhoví RCF, tak jsem zkusil cca 5 beden a rozdíly v přednesu jsou značné. Od té doby jsem zkusil min. dalších 8 beden čistě ze zájmu o věc. Fakt hraje každá jinak a něco bych opravdu hodně nechtěl - např. monitor Mackie mi vyloženě nesednul, přičemž ho jiní lidi v pohodě používají - takže si umím představit, že Laney bedna někomu sedne a někomu vůbec.
Momentálně jsem zakotvil u RCF NX-910, něco menšího odehraju na RCF Art-708 a spokojenost. A jasně, vždycky jde vrazit prachy do něčeho lepšího. 8)
volfi

Příspěvek od volfi »

Tomu naprosto rozumím, ale trochu mi připadá, že ty dotazy od It.dan jsou spíše hledání nastavení zvuku začátečníka s modelingem a boxem. Předpokládám, že bys i na monitoru Mackie nastavil nějaký rozumný zvuk (pokud to není vyloženě průserová bedna). A rozhodně tu nechci protlačovat Laney. Já osobně bych si ho za ty prachy nekoupil a šel bych od začátku cestou nějakého RCF i ART 310 je celkem solidně použitelná.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

volfi píše: 27.07.2026 16:44 dotazy od It.dan jsou spíše hledání nastavení zvuku začátečníka s modelingem a boxem. Předpokládám, že bys i na monitoru Mackie nastavil nějaký rozumný zvuk (pokud to není vyloženě průserová bedna) ..
jako rozhodne, zacatecnik jsem ... sak na tohle forum jsme vstoupil kvuli tomu, jakej si mam koupit DSP, do ty doby jsem hral 25 let s lampovym aparatem, kde mas proste par kroutitek a vubec tohle neresis, nakroutis tam nejakej tone a je hotovo ...

myslim, ze si tady spousta lidi neuvedomuje tu hlavni premisu: kytarova FRFR bedna neni full range PA loudspeaker ... kdyz si udelas sve prekrasne presets na svejch fantastickejch nearfield PAs a nebo PA loudspeakeru a pak ty presets pustis do FRFR kytarove bedny, tak to zni jako kdyz je vytahnes z pr*

chodim na kytaru ke zdenkovi kaplanovi (grapefruit astronauts), coz je borec jako prase, a tomu jsem pujcoval svyho lanyze hral na nej ctvrt hodiny, po ctvrt hodine prohlasil, ze je bud rozbitej a nebo ze zni uplne na 3.14* .. pak pozdeji dostal na vyzklouseni za 30k nejakou high-end frfr kytarovou bednu a rikal, ze to zni uplne stejne (na prd) ...

proste tady je nekoncici boj (jing/jang, dobro/zlo, cerna/bila, kytarove frfr/univerzalni pa loudspeaker) ze vetsina lidi asi bude s digitalem delat vytvaret a ladit ty prests na kvalitnich PA speakerech (and/or nearfieldech) a pak kdyz pusti ten stejnej preset pres frfr bednu (jako muj lanyz lfr-212) tak si proste budou myslet, ze ta bedna je rozbita a nehraje spravne ... na druhou stranu, jedinej ucel takovehle bedny je, aby hrala nekde ve zkusebne a nebo na stage, takze asi je legit vytvaret ty presets na neutralnich PA speakerech a pak proste pouzit (masivni) EQ na vystupu pokud maj znit nejak primerene z kytarove FRFR bedny ...
HoSl

Příspěvek od HoSl »

No mně přijde, že po několika opakováních od ostatních už na to taky přicházíš. :)
Prostě to tak ani nemůže fungovat, každé repro, bedna, sestava potřebuje svou ekvalizaci, aby se dostavil podobný(!) zvuk. Po chvilce googlení jsem našel na YT video, kde týpek ukazuje, jak má uložené snad 4 různé presety(EQ) podle toho, do čeho to pak pouští. A myslím, že tam měl právě Laney. Byl to, myslím, Quad Cortex, ale to je v principu jedno. To snad umí dneska každej lepší stroj.
Takovej dotaz. Kdyby sis ten svůj zvuk naladil rovnou na tom Laney, co by to udělalo? Co by to pro tebe znamenalo? Podle toho, co v úvodu píšeš o letité praxi s lampáčem, se skoro zdá, že hledáš něco, co automaticky bude fungovat takhle jednoduše ve světě modelingu a FRFR, ale to si, myslím, tak úplně ani nejde. Ono u toho lampáče ta bedna udělala tu ekvalizaci za tebe a mohl sis ten zvuk taky domrvit blbě zvolenou bednou(reprákem).
volfi

Příspěvek od volfi »

Kytarová FRFR a full range PA loudspeaker je vlastně pouze názvosloví, všechno to je to podobná kategorie, ale samozřejmě každá bedna je originál. Když uděláš parádní zvuk na PA loudspeakeru jako je RCF, tak to absolutně neznamená, že to na jiném PA loudspeakeru bude hrát stejně dobře. Před nějakou dobou jsem psal, že jsem měl půjčenou RCF ART 315 plus mám zkušenosti s ART 310, opravdu nechceš mít ke kytaře ART 315 a přitom je to stejná kategorie (trochu přeháním i na 315 se ta kytara dá nějak nakroutit). A ať to nevyzní, že ART 310 považuji jako něco extra - za mě je to kategorie "dá se to přežít". A ještě bych dodal, nemám zkušenosti s Fractalem. Pouze Helix, GT-1000, Neural Pluginy a nějaké jiné drobnosti.

Já stále asi vlastně nechápu, co ti vadí nejvíc? Pokud čekáš, že si doma vyrobíš preset, kterej ti bude fungovat nahlas na úplně jiný bedně, tak to se nestane. Třeba je Laney rozbitej, nebo je to opravdu extrémně špatná bedna, ale je mi to zvláštní, když to má obecně velice dobré recenze a existují profíci, kteří je používají. Tím nijak nechci znevažovat názor pana Kaplana, jelikož to bude 30x lepší muzikant než jsem já s daleko většími zkušenostmi v této oblasti.

Pokud jsi opravdu přesvědčen, že tvoje problémy vyřeší jiná bedna, tak směle do toho.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Hele, je to ještě trochu jinak. Pokud se teda bavíme o nějakým vystupování před lidma.
Je to vlastně podobný míchání nahrávky. Já když míchám a masteruju, tak to přece nemíchám tak, aby mi to doma hrálo dobře. Míchám tak, aby to pokud možno hrálo dobře (čili stejně špatně :-D) na všech systémech. To stejný řešíš, když si ladíš zvuk kytary v modelingu.
Kvalita vlastního příposlechu je sekundární věc. Tam si můžeš třeba pomoct ekvalizérem. Ale ekvalizér není všemocný, je to o kvalitě dé dané bedny.

A teď trochu pohled z jiné strany. Tohle celý totiž není v principu žádná nová věc. Už jsem to tady jednou psal - to samé je, když ladíš zvuk na klávesách. Taky se snažíš nakroutit něco, co bude hlavně univerzálně fungovat do lidí. Myslíte si, že klávesáci řeší nějaké speciální ekvalizéry na bedny, ze kterých se slyší? Ani náhodou.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

vasekh píše: 29.07.2026 13:14 Hele, je to ještě trochu jinak. Pokud se teda bavíme o nějakým vystupování před lidma.
bavime se tady o konzistenci zvuku, jestli je mozny nakroutit nejake presety doma na kvalitnich nearfieldech a nebo jinem PA - kde by mela z podstaty veci znit muzika a zvuk +/- stejne, je tam samozrejme rozdil mezi speakrama, ale ne drastickej, a pak si prineses fractala do zkusebny a pichnes ho do lanyze (kteryho mas ve zkusebne, protoze se ti s nim nechce tahat) a ty presety zni *uplne na 3.14kacu* .. uplne na pobliti protoze ten Lanyz je jak kdyby hral v krabici, nema vejsky, je prebasovanej ... nahodne 3 videa z youtube

https://www.youtube.com/watch?v=LqwY3SVO8bU
https://www.youtube.com/watch?v=rPWNdxG50oc
https://www.youtube.com/shorts/18WEWmePQO8

borci se sice radujou, ale i v tom videu je slyset, jak hnusnej zvuk to ma ...
torst

Příspěvek od torst »

vasekh píše: 29.07.2026 13:14 Hele, je to ještě trochu jinak. Pokud se teda bavíme o nějakým vystupování před lidma.
Je to vlastně podobný míchání nahrávky. Já když míchám a masteruju, tak to přece nemíchám tak, aby mi to doma hrálo dobře. Míchám tak, aby to pokud možno hrálo dobře (čili stejně špatně :-D) na všech systémech. To stejný řešíš, když si ladíš zvuk kytary v modelingu.
Kvalita vlastního příposlechu je sekundární věc. Tam si můžeš třeba pomoct ekvalizérem. Ale ekvalizér není všemocný, je to o kvalitě dé dané bedny.

A teď trochu pohled z jiné strany. Tohle celý totiž není v principu žádná nová věc. Už jsem to tady jednou psal - to samé je, když ladíš zvuk na klávesách. Taky se snažíš nakroutit něco, co bude hlavně univerzálně fungovat do lidí. Myslíte si, že klávesáci řeší nějaké speciální ekvalizéry na bedny, ze kterých se slyší? Ani náhodou.
naprostý souhlas s vasekhem. Už jsem to tu asi psal. Tohle honění simulovaného zvuku... - Pusť si AC/DC, Zeppeliny, Queen nebo Metallicu na jakémkoli PA, výše uvedených problémových FRFR nebo domácích bedničkách. Všude budou znít kytarové party trochu jinak, ale pokaždé dobře, dravě, plnokrevně, protože je prostě ve studiu nahráli profíci kvalitním mikrákem od kvalitního repra.
Momentálně mám pocit, jakobych se propad o 25 let zpět: On mi ten POD hraje pořád nějak špatně!
volfi

Příspěvek od volfi »

Upřímně je pro mě příposlech důležitější než to, jak to hraje ven, protože na kytaru hraju jen kvůli pocitu ze samotné "barvy" zvuku. To samozřejmě neznamená, že bych ohlušoval někoho 100w marshallem, nebo nakulil basy atd. A kdybych byl klávesák, tak bych chtěl, co nejkvalitnější možnost slyšet to, co hraju v rámci mých finančních možností.
lt.dan píše: 29.07.2026 16:18
bavime se tady o konzistenci zvuku, jestli je mozny nakroutit nejake presety doma na kvalitnich nearfieldech a nebo jinem PA - kde by mela z podstaty veci znit muzika a zvuk +/- stejne, je tam samozrejme rozdil mezi speakrama, ale ne drastickej, a pak si prineses fractala do zkusebny a pichnes ho do lanyze (kteryho mas ve zkusebne, protoze se ti s nim nechce tahat) a ty presety zni *uplne na 3.14kacu* .. uplne na pobliti protoze ten Lanyz je jak kdyby hral v krabici, nema vejsky, je prebasovanej ... nahodne 3 videa z youtube

https://www.youtube.com/watch?v=LqwY3SVO8bU
https://www.youtube.com/watch?v=rPWNdxG50oc
https://www.youtube.com/shorts/18WEWmePQO8

borci se sice radujou, ale i v tom videu je slyset, jak hnusnej zvuk to ma ...
Pokud si opravdu myslíš, že na nearfield monitorech a jiných různých PA zní muzika podobně a není tam drastickej rozdíl, tak to je za mě ten hlavní problém. Máš tady i jinde mraky příspěvků o tom, kde se popisují celkem zásadní rozdíly mezi PA bednama všeho druhu.

To, že jsi našel 3 videa, kde se ti nelíbí zvuk Laney a z toho jsou dvě nahrávaná na mikrofon mobilu nic neříká o jeho kvalitách nebo nekvalitách. Jak moc je velká pravděpodobnost, že by Guthrie Govan hrál na nějakou opravdu průserovou bednu, když si teoreticky může vybrat, co chce? Tím neříkám, že tento pán je bůh.

Asi by jsi mohl nastínit nastavení tvých presetů. Jestli máš někde moc basů, tak by mě opravdu zajímalo jak máš nastavený HPF? HF trim na laney máš na rovno, boostuješ nebo ořezáváš?
torst píše: 29.07.2026 16:29

naprostý souhlas s vasekhem. Už jsem to tu asi psal. Tohle honění simulovaného zvuku... - Pusť si AC/DC, Zeppeliny, Queen nebo Metallicu na jakémkoli PA, výše uvedených problémových FRFR nebo domácích bedničkách. Všude budou znít kytarové party trochu jinak, ale pokaždé dobře, dravě, plnokrevně, protože je prostě ve studiu nahráli profíci kvalitním mikrákem od kvalitního repra.
Momentálně mám pocit, jakobych se propad o 25 let zpět: On mi ten POD hraje pořád nějak špatně!
To že zvuk nahrávky slavných alb zní všude dobře je za mě úplně něco jiného než tu řešíme. Když sejmu svůj zvuk kytary, který mám opravdu rád, tak bude znít "všude" dobře, zachová si charakter, který mám rád, ale to přece neznamená, že zní stejně dobře jako na sestavě na které jsem ho vyrobil. A tobě se opravdu nikdy nestalo, že nějaký PA bedny mají vykousnutý frekvence, tak, že jakákoliv studiová muzika na tom zní jak z prdele? Já mám pasivní, dřevěný 2x12 bedny megaton, svého času za celkem dost peněz a když jim necháš EQ na rovno, tak jsou nepoužitelné i pro poslech hudby ze Spotify. S parametrickým EQ v Soundcraftu ui24r se z nich dá udělat úplně parádní zvuk. Až budu ve zkušebně velice rád vyfotím křivku, která opravdu není mírná.

To jsou asi oni, jen v lehce novějším provedení https://www.eprodance.cz/megaton-nd2129/
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

@volfi - HF trim mam na nule (tedy 12'o'clock)

prestante se furt ohanet GG ... tenhle borec muze bejt jednak placenej za to, ze ma na podiu lanyze a druhak - GG nehraje pres lanyze ... ma na stage tu bednu pro sebe, aby se slysel, ma to tam jako doplnek k osposlechum ... ma to tam aby mu neco hejbalo kalhotama a cejtil svuj "cool kytarovej vibe" ...

znovu, reknu to jinak - kdyz pres lanyze pustim v uplne cistem presetu (jen In1 a Out1) hotovej track, reprodukovanou hudbu, tak to zni jak kdyz to vytahnes z pr**** .. Ma takhle hrat frfr bedna ? kdyz pustim cistou reprodukovanou hudbu pres PA tak to zni +/- normalne nezavisle na jakem konkretnim PA to poustis ....

a ted znovu otazka - jak mam delat presety ? na normalnich PAs co hrajou reprodukovanou hudbu +/- v pohode a nebo na lanyzi, protoze je marketovanej jako kytarova bedna ?
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Možná by bylo dobrý, abys místo hraje to jak z prdele, začal používat konkrétní výrazy, co tomu chybí nebo přebývá. V tom nejužším základu basy,středy, výšky. Jinak se nikam nepohneme. A za další asi by to stálo za výlet do nějakého většího kšeftu, kde si teda místo kupování naslepo můžeš odzkoušet bednu, kterou chceš nebo u někoho ochotného v tvém regionu, kdo se tě ujme. Takhle to je už půl roku stejná písnička o tom, jestli si máš koupit Lanýže a teď následně pokračování, že to hraje jak z prdele. Lidi se ti snaží poradit, ale ty přes svou neznalost jim určuješ, co nebo koho mají nechat stranou protože u tebe je to xy...
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

uz jsem to psal xkrat a linkoval jsem nekolik videi, kde to popisuhou lidi nezavisle na me ... musis mit nejakej takovejhle EQ

Screenshot_20260513_135939.png
Screenshot_20260513_135939.png (152.93 KiB) Zobrazeno 86 x

je to "boomy", hraje to jak kdybys pres tohodil nejakou silnou deku, jako kdyby to bylo v bedne ... nema to vejsky, je to strasne prebasovany
volfi

Příspěvek od volfi »

lt.dan píše: 29.07.2026 22:13 @volfi - HF trim mam na nule (tedy 12'o'clock)
A nebylo by sakra dobré tím trimem otočit do prava, když ti chybí výšky? Zkoušel jsi to aspoň?
lt.dan píše: 29.07.2026 22:13 znovu, reknu to jinak - kdyz pres lanyze pustim v uplne cistem presetu (jen In1 a Out1) hotovej track, reprodukovanou hudbu, tak to zni jak kdyz to vytahnes z pr**** .. Ma takhle hrat frfr bedna ? kdyz pustim cistou reprodukovanou hudbu pres PA tak to zni +/- normalne nezavisle na jakem konkretnim PA to poustis ....
Ano takto PA bedny a FRFR dost často hrajou. A už se opravdu opakuji. Pokud se budeme bavit vyloženě o aktivních pódiových monitorech, ta se dělá mraky druhů s různým průměrem reproduktoru, od 8" do 15" nejčastěji. Čím větší reproduktor, tím bude odezva pomalejší a přirozeně bude více basů. Každý výrobce / konkrétní bedna má svoje specifika. Některé umí být nepříjemně ostré ve výškách, některé jsou basové/zahuhlané apod. Je úplně jedno, že u Laney je napsáno, že je kytarová. Je to masivní těžkej dřevěnej box, kterej bude dost tuhej, plus má v sobě 2x12, kdo by řekl, že bude mít přebytek basů....
lt.dan píše: 29.07.2026 22:13 a ted znovu otazka - jak mam delat presety ? na normalnich PAs co hrajou reprodukovanou hudbu +/- v pohode a nebo na lanyzi, protoze je marketovanej jako kytarova bedna ?
Dělej presety na tom na čem budeš hrát. Udělej preset, který má v sobě výstup1 pro zvukaře a výstup2 pro tvůj odposlech (sluchátka, laney, cokoliv jného).
lt.dan píše: 29.07.2026 23:01 uz jsem to psal xkrat a linkoval jsem nekolik videi, kde to popisuhou lidi nezavisle na me ... musis mit nejakej takovejhle EQ

Screenshot_20260513_135939.png

je to "boomy", hraje to jak kdybys pres tohodil nejakou silnou deku, jako kdyby to bylo v bedne ... nema to vejsky, je to strasne prebasovany
Jak jako "musíš mít nejakej takovejhle EQ"?
1. EQ ti ovlivňuje strašně moc subjektivních faktorů, tím, ale nepopírám, že je dobré dodržovat nějaká pravidla. Nastavuj to podle tvého ucha.
2. Tenhle EQ bych neposlal ani opravdu dobrému zvukaři do FOH (samozřejmě by si s tím poradil, ale zbytečně to stojí čas a teoretické problémy). Stěžuješ si na boomy zvuk - kde je HPF? Ptal jsem se už asi 2x. Klidně to přežeň a ořízni to na 100 HZ ať slyšíš, co to udělá se zvukem. Pak si HPF prostě přesuň tam, kde se ti nejvíce líbí. Místo oříznutí 200hz a 380hz, bych ořezával 300hz s větším Q, pak bych ořezával někdo kolem 600hz, vytahoval bych frekvence kolem 1500hz a na závěr mi zase chybí LPF, klidně kolem 10K HZ. To jak si poladíš charakter zvuku na EQ je to tvoje věc, ale zásadně mi tam chybí HPF a LPF.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

@volfi - HPF a LPF mam ale akorat to neni v EQ .. mam nastavenej Low/High Cut u vsech svejch presetu genericky na 80-8000Hz, tady akorat neni videt
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“