Proč jsou těla kytar ze dvou kusů

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
carver

Re: Proč jsou těla kytar ze dvou kusů

Příspěvek od carver »

to mirostrat: luby ohýbam ručne na ohýbačke
cg1.jpg
zhruba takýmto spôsobom:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8fEhicNLgxo[/youtube]

S tou dopravou a poštovným z Portugalska ti bohužiaľ neporadím . . . poslednú gitaru som robil asi pred troma rokmi a medzitým som nič neobjednával, takže si už vôbec nepamätám ako to bolo :oops:
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Vymakané, som myslel, že to asi nejak naparujú a dá sa to aj ručne, skoro jednoducho. Paráda.Som zvedavý na to V-čko. Dik aj tak za to Portugalsko
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

himself píše: 27.01.2022 13:11 Aniž bych chtěl vyvolávat nějaké rozepře, doporučuji tohle video. Se zájmem jsem si ho pustil k obědu :)

To jo, ale ta poslední ukázka zrovna perfektně ukazuje, co to dřevo dělá. Protože v praxi hraješ na žebřík a stůl, tj. mnohem větší nástroj, než je tele: A v tom zvuku je víc basů. Samozřejmě není to najednou úplně jiný zvuk: Ale řekl bych, že dílenský stůl, možná desítky let starý, bude asi dost slušně rezonanční dřevo :D . Kdyby to zvukově odizoloval, třeba mezi "kobylku" a "hlavu" dal nějakou akustickou pěnu, naopak by v tom zvuku bylo mnohem méně basů (si myslím). Kdyby to nalepil, bylo by jich ještě víc.

Tohle video ukazuje něco podobného:
https://www.youtube.com/watch?v=7k_A8GhN0L8

Jsou tam rodíly v barvě zvuku (mj. na čistý, což týpkovi s Andersonem chybělo a kde jsou ty rozdíly pochopitelně slyšet víc), ale poměrně mírné - nejspíš mnohem mírnější, než by spousta lidí čekala. Zároveň je to určitě i o právě těchto jednotlivých kusech toho dřeva (např. ta olše mi přijde vysloveně vykuchaná).

Jenže barva zvuku nemusí být to, čím se primárně dřevo podílí: Rezonuje celá kytara - struny, plechy, tělo, krk - a čím víc si to celé sedne, tím je plnější zvuk, včetně hlubších frekvencí - ale to samozřejmě nemusí být vždycky žádoucí: Viz šroubovaný (sedne si to hůř) vs. lepený krk (sedne si to líp - a hraje hůř :D ). Tím je zároveň i delší tón atd. Zároveň ta rezonance dává kytaře nějakou odezvu a třeba tím líp/hůř se na ní hraje, nebo tím horší / lepší může být alespoň pocit z toho hraní - i přes aparát. Ale když se nad tím zamyslíš, tak ta rezonance je právě to, co "hraje" (protože bez rezonance strun by to nehrálo). Tj. tvrzení "dřevo nehraje" je chybné. Dřevo nemusí ovlivňovat barvu a charakter výsledného tónu tak, jako aparát, ekvalizace (snímače) aj.. Ale rozhodně hraje. :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
himself

Příspěvek od himself »

Já se teda omlouvám, ale jestli je celé to dlouhé povídání založené na tom, že ten stůl (asi) taky rezonuje, tak to má celá argumentace pro mě nulovou hodnotu. Ostatně je vidět, že při podložení krkového spoje nějakou bublinkovou fólií se také skoro nic nemění.
Aby nedošlo k mýlce, stále zdůrazňuji, že k tomu názoru "spíše inklinuji". Neboli ano, dřevo určitě má vliv, ale vzhledem k milionu dalších faktorů ten vliv považuji za marginální.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

carver píše: 28.01.2022 19:38 to mirostrat: luby ohýbam ručne na ohýbačke
Carvere může tě poprosit, jestli bys mi oměřil zhruba rozměry trnu (žehličky) na které ohýbáš? Zatím jsem ohýbal jen na horké rouře s propanem, ale chtěl bych si vyrobit elektrický ohřev. Mám v plánu to postavit ze svářečky plastů, na jejíž horký trn vyrobím hliníkovou redukci pro ohýbání.
Vyrobil jsem si i ohýbačku na topnou pokrývku s ohýbáním přes formu. Ale na nějaké drobnosti bych si rád doplnil dílnu i běžnou ohýbačkou.

Tady je moje ohýbačka s formou:
(nechtělo se mi to celé bastlit ze dřeva, tak jako základ jsou to výpalky z 5mm plechu)
IMG_20220127_170856.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
carver

Příspěvek od carver »

Parádna ohýbačka, palec hore :wink: pre mňa ale nepoužiteľné, kedže som ešte nerobil dve rovnaké gitary, všetko atypy . . . takže som spokojný s mojou čínskou žehličkou :D
Tŕň je 33x80mm a výška 130mm
272331001_3159218557692502_7538086303168959844_n.jpg
je to konkrétne toto:
https://www.aliexpress.com/item/3286795 ... 4c4dK01gTC

pred 4 rokmi to stálo 85 eur aj s poštovným
potkanX

Příspěvek od potkanX »

mirostrat píše: 28.01.2022 20:52 Vymakané, som myslel, že to asi nejak naparujú a dá sa to aj ručne, skoro jednoducho. Paráda.Som zvedavý na to V-čko. Dik aj tak za to Portugalsko
od tych portugalcov som cca pred rokom robil objednavku, kedze som zhanal hmatnik na akusticku basgitaru s narezanou nie uplne tradicnou menzurou a tu mi to nebol ochotny nikto urobit. ti portugalci vedia narezat uplne hocico co si zadas a tusim sa platilo iba za drevo, rezanie bolo v cene dreva. plus tusim mali 3ply binding, co je tiez vec u nas a dokonca aj u cinanov sakra tazko zohnatelna. doprava samozrejme v ramci EU bez ciel a podobnych sprostosti, ale uplne lacne to nebolo, dost sa vysledna cena navysila, neviem bolo to nejako 35 ci 40€ pokial sa pamatam. doslo to do tyzdna a precizne zabalene, zasa toho dreva na basu je celkom kus a mozno mensie veci by stali o nieco menej. treba si proste toho u nich naraz nabrat viacej a potom sa ta doprava rozpusti.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

himself píše: 30.01.2022 17:25 Já se teda omlouvám, ale jestli je celé to dlouhé povídání založené na tom, že ten stůl (asi) taky rezonuje, tak to má celá argumentace pro mě nulovou hodnotu. Ostatně je vidět, že při podložení krkového spoje nějakou bublinkovou fólií se také skoro nic nemění.
Aby nedošlo k mýlce, stále zdůrazňuji, že k tomu názoru "spíše inklinuji". Neboli ano, dřevo určitě má vliv, ale vzhledem k milionu dalších faktorů ten vliv považuji za marginální.
Tak třeba kdyby sis to přečetl, tak bys na to nahlížel jinak ;) .
Ve zkratce: Říkat "dřevo nehraje" je totéž, jako říkat "struna nehraje". A to už snad vidíš je zjevný nesmysl. Ale zároveň struna má poměrně malý vliv na barvu zvuku. Pokud Ti jde o to, že mahagonová kytara nemá úplně jiný tón než olšová, ano, to samozřejmě nemá: Ale zrovna tak kytara s niklovými devítkami nemá úplně jiný tón, než s ocelovými devítkami. Kdybys chtěl argumentovat, že snímač snímá právě strunu, vzpomeň si na piezo :) .

A k tomu podložení bublinkovou fólií, můžeš tam slyšet to, co jsem Ti psal výše:
Asanoth píše: 30.01.2022 12:08 čím víc si to celé sedne, tím je plnější zvuk, včetně hlubších frekvencí - ale to samozřejmě nemusí být vždycky žádoucí: Viz šroubovaný (sedne si to hůř) vs. lepený krk (sedne si to líp - a hraje hůř :D ).
Akorát mi přijde, jako by naopak bylo basů víc v tom "loose neck joint" - skoro jako by se to přiblížilo lepenému krku... Uznávám, že to nedovedu vysvětlit :D . Možná to naopak potlačuje výšky, kterým je vysoká energie vlny k ničemu a basy prolezou skrz pěnovou bariéru kvuli dlouhé vlnové délce? Asi jako když dáš kolem komba závěs? Těžko říct..
Ale zrovna u tohoto konkrétního testu slyším poměrně velký rozdíl v barvě zvuku. (A zároveň to souhlasí s tím, že má víc basů i stůl podložený fólií ;) ).

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

carver píše: 31.01.2022 19:39 Tŕň je 33x80mm a výška 130mm
Moc díky, radiusy zkusím už nějak odhadnout.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
himself

Příspěvek od himself »

Já to tedy zkusím ještě naposledy: SPÍŠE SE K TOMU KLONÍM. Mám tím na mysli, že vím, že rezonuje všechno, ale předpokládám, že výměna strun nebo změna techniky udělá výrazně větší rozdíl, než použití jiného dřeva, rozřezání kytary, jiná povrchovka, jiný tvar, atp. Čímž se to pro mě posouvá do roviny spíše estetické, nebo třeba pocitové pro hru (a vůbec netvrdím, že to je méně důležité), než té zvukové. Jinými slovy to není určující a myšlenka typu "chci kytaru s javorovým hmatníkem, protože to má ostřejší zvuk", je podle mě taková.. téměř zcestná.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

A přesně proto hrají všechny kytary stejně :lol: 'Pane prodavač, dejte mi struny tady z toho Les Paula za 150tisíc, natáhnu je na svoji Epinu...nebojte, techniku hry budu mít stejnou' :D
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Jenžes úplně nenapsal k čemu se kloníš a co vlastně znamená to "dřevo nehraje" :) . Já to, možná zkresleně vnímám jako "dřevo neovlivňuje zásadním způsobem barvu zvuku tak, jako třeba SC/HB". Což tak asi je. Ale třeba to myslíš nějak jinak.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
himself

Příspěvek od himself »

Napsal jsem to na straně jedna 3x a na straně dva 1x :D
Ano, vnímám to přesně tak, jak píšeš - že dřevo neovlivňuje zvuk tak, jako řada jiných faktorů, například snímač (včetně nastavení výšky).
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nrEar7dgVwI[/youtube]
Tady další video k tématu (ne teda k tomu, proč jsou těla kytar ze dvou kusů :D ). Ten rozdíl jedle a mahagonu bych se nebál nazval na hlubších strunách propastným, bera v úvahu, že všechno ostatní je stejné. A to jedle je nejnepříbuznější zbytku - náhoda? :D Ale nehraje to jako harfa ani jako buben a dokonce ani jako basa, no... :)

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
himself

Příspěvek od himself »

Jo, rozdíly jsou jasné, souhlasím. Působí to na mě teda hodně amatérsky, málem jsem se nepřenesl přes bosou nohu strčenou přímo před kameru a trochu mě znepokojuje, že snímači říká majkrofoun a přibil ho hřebíkem, ale to jsou samozřejmě prkotiny. Ať si z toho vezme každý, co chce.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

potkanX píše : od tych portugalcov som cca pred rokom robil objednavku, kedze som zhanal hmatnik na akusticku basgitaru s narezanou nie uplne tradicnou menzurou a tu mi to nebol ochotny nikto urobit. ti portugalci vedia narezat uplne hocico co si zadas a tusim sa platilo iba za drevo, rezanie bolo v cene dreva. plus tusim mali 3ply binding, co je tiez vec u nas a dokonca aj u cinanov sakra tazko zohnatelna. doprava samozrejme v ramci EU bez ciel a podobnych sprostosti, ale uplne lacne to nebolo, dost sa vysledna cena navysila, neviem bolo to nejako 35 ci 40€ pokial sa pamatam. doslo to do tyzdna a precizne zabalene, zasa toho dreva na basu je celkom kus a mozno mensie veci by stali o nieco menej. treba si proste toho u nich naraz nabrat viacej a potom sa ta doprava rozpusti.
[/quote]

To: potkanX,
Teraz ráno som nasiel ten tvoj príspevok.
Ti Portugalci maju velmi dobré ceny, Wilkinson páky, mechaniky fakt lacné, aj kadečo. Škoda, kopec vecí nedostupných, vlastne vypredaných, Wilk zamykacie mechaniky napr.
Odpísali mi, že to príde Sk poštou, tak najneskôr do 5-7 dní. Čo som skúsal, tak Eslovakia CTT, keď sa prihadzuje tovar, stúpa cena poštovného, podľa váhy. Páka sama 7,10 E, s mechanikami okolo 12 e. To je v pohode cena, len, čo budem naháňať páku z Porto a mechaniky z neviem odkial. Objednaj som inde jednu celú novú gitaru a z nej zoberem krk, Floyd, snímač mám a dám vyrobiť mahogany s flame javor top novu gitku.
Keď to bolo info mne, tak dik moc
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ćaute, tak mám skoro hotovú tú gitku, ešte náter.
harley-benton-s-620-tr-rock-series-47598#p804999
kúpil som dve a na jednu som dal vyrobit Afro mahagon telo a top Flame Maple.
HB Mahogany body 1.jpg
HB Mahogany body 2.jpg
Snímače som použil HB bridge a Bare Knuckle Brute Force. Nasucho hrajú gitky fakt rozdielne. HB má lipové telo a to hrá o dosť hlasnejšie, V DB meter na mobile je to asi 3-5 3-5 dB, ale to určite neni rozhodujúci údaj.
Podstatné je to, že mahagónka má menší rozsah artikulácie pravačky a leze z nej taký viac - menej uniformný tón, je výškovejšia, v basoch, stredoch a výškach je akord zvukovo jednoliaty, dynamicky nemá taký rozsah, zjednodušene, tón, alebo pískačka :) Na śťavu. To ale uvidím, keď sa na nej trocha rozohrám.
Bentonka s lipovým telom je taká viac variabilná, niečo na spôsob klasického Strata, z čoho som teda mierne šokovaný :shock:
Na obidvoch gitkách sú Ernie Ball Extra Slinky 8-38 -2225, na HB je to asi taký pocit, akoby tam boli 0,9 struny, kladú trocha väčší odpor, čo je vlastne skôr výhoda, lebo sa neblatia a síce treba viac nakladať s pravačkou, ale mám to viac pod kontrolou a zvuk je tým pádom farebnejší.
Mal som dávno Mahagonový strat, čiste mahagón telo a hral dosť inak, spôsobuje to asi tá vrchná doska, ktorá tomu zvuku dodáva výšky a toto je 24 pražec, čo asi zvukovo oproti 21-22 pražcu dosť zaváži, predsa je krk dlhší a tým pádom to inak rezonuje.
V porovnaní s jelšovými Stratmi a jaseňovým Super Stratom hrá mahagón najtihšie nasucho. Ćo tiež nie je smerodajný údaj.
V každom prípade výroba gitarky je lotéria a v mojom prípade neriešim nejak zvuk, ale v prvom rade hratelnost a sustein, celkové nastavenie, dizajn. Hrávam väčšinou na HI- Gain zvuku a tam sa rozdiely dosť zotrú a do úvahy prichádzajú iné kritériá + na Clean si vyberiem inú gitku.
Táto mahagónka by hráčovi na clean a polo šťavu asi moc nesedela, aspoň, čo som zatial skúsil.
Dik, čaute
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ty dB jsi napsal nějak podivně, asi překlik? měřeno z jaké vzdálenosti?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čau, jasne dik, 3-5, 3-7 preklik jo, no měřeno, sedel som s gitarami a mobil asi pol metra. Napadla ma nejaká apka, tak som stiahol DB meter a skúsil hrat + - rovnako akordy a DB meter mi v grafe ukázal, ze to je tichšie.
Ale nejaké meranie od toho aj tak nečakám.
V kazdom prípade dik za upozornenie na chybu
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Aha, o nic nejde, mne zaujala ta app, jak to asi měří, zkusil jsem si taky na jednu zabrnkat a měřil klasickým měřičem a běhá mi to až nad 60dB, jen tak pro zajímavost ...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“